Indignació pel Ciutat de Palma de Poesia d’enguany, escrit originalment en castellà

  • Jorge Fernández, que ha guanyat el premi amb l'obra 'Ecogrames', va fer un discurs íntegrament en castellà i ha reconegut que va traduir l'obra per presentar-la als premis

VilaWeb
Redacció
21.01.2023 - 14:32
Actualització: 21.01.2023 - 16:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir es va fer la gala d’entrega dels premis Ciutat de Palma al Teatre Principal, i el premi Joan Alcover de poesia ha acabat causant indignació. Jorge Fernández, que ha guanyat el premi amb l’obra Ecogrames, va fer un discurs íntegrament en castellà, cosa que va originar dubtes sobre si l’obra era escrita originalment en català o traduïda. Finalment, l’autor ha reconegut al diari Ara que l’obra era escrita en castellà i la va traduir al català per presentar-la als premis i així tenir opcions a guanyar i poder publicar-la.

Sebastià Portell, president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, considera que és una situació insòlita i que no es pot tornar a repetir. També ha exigit la clarificació a les bases sobre la llengua en què han de ser escrites les obres candidates originalment, element que no ha quedat del tot especificat fins ara. Entre els qui han expressat malestar per aquesta qüestió també hi ha el lingüista Gabriel Bibiloni i Francisca Niell, ex-directora general de Cultura de l’Ajuntament de Palma.

El jurat d’aquest premi era format per Antonina Canyelles, Elm Puig, Emili Sánchez-Rubio i Sergio Fernández.

El jurat dels premis ha decidit de deixar desert el principal guardó, el premi Ciutat de Palma Llorenç Vilallonga de novel·la. També ha quedat desert el Caty Juan de Corral de gastronomia. En aquest cas, perquè el jurat considera que els projectes que han concursat no han estat prou argumentats.

El premi Sant Pere de música ha recaigut en Ovella negra, de Joan Luna, Pablo Di Excepte i Teo Salvà. L’obra Highlands, de Mal Pèl i Josep Francesc Ramis Sureda ha estat reconeguda amb el premi Ciutat de Palma Margaluz d’arts escèniques, i el Maria Forteza d’audiovisuals ha estat pel documentari Petricor, de Victòria Morell Salom. El de còmic l’ha guanyat Nathalie Bellón Hallu per El flamenc i el Miquel dels Sants Oliver de periodisme l’ha guanyat Alba Tarragó Bosch amb “Assitència sexual i discapacitat”.

El premi Ciutat de Palma de recerca Montserrat Casas ha estat per a l’obra El valor sociocultural i econòmic de les dones vinculades a la comercialització pel peix en èpoc contemporània, d’Ariana Domínguez García. Finalment, Habeas corpus, 2011, de Patricia Gómez i María Jesús González ha aconseguit el premi Antoni Gilabert d’arts visuals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes