05.06.2025 - 12:07
|
Actualització: 05.06.2025 - 12:16
Aquest matí s’ha sabut un canvi de criteri a les Provés d’Accés a la Universitat (PAU) a Catalunya que ha causat una gran indignació: les faltes ortogràfiques tan sols restaran punts als exàmens de les matèries de llengua. Concretament, els correctors restaran 0,1 punts per falta d’ortografia en els exàmens de català, castellà i literatura, però amb un topall del 20% en la nota total (2 punts). En llengües estrangeres, es descomptarà en comprensió lectora fins al 10% de l’exercici si l’expressió és deficient. En la resta de matèries, no es penalitzarà l’estudiant per l’ortografia, tot i que els criteris de correcció publicats a l’octubre recollien que es valoraria la coherència, la correcció gramatical i ortogràfica i la presentació dels texts amb un descompte que podia arribar al 10% de la nota total.
La decisió ha estat durament criticada, especialment per la devaluació de la llengua i pel baix nivell de la selectivitat, de manera que molta gent no s’ha pogut estar de dir la seva a les xarxes socials. Alguns parlen directament de rebaixa del nivell educatiu, i uns altres assenyalen les polítiques en matèria d’educació que es fan. Júlia Ojeda, per exemple, diu: “Aquests són els pactes de Junts i ERC amb els socialistes. Cal no oblidar-ho”, i Bernat Dedéu: “És així com el Departament d’Educació, Universitats i polles en vinagre diu als nostres filòsofs, matemàtics, historiadors i metges que no passa res si escriuen com el cul.”
“El que hem fet és adequar la correcció de l’ortografia tal com es fa a la resta de comunitats autònomes.”
Cafè d’analfabets para todos.
Aquests són els pactes de Junts i ERC amb els socialistes, cal no oblidar-ho. https://t.co/6IXBLstXnF
— Júlia Ojeda Caba (@juliaojedacaba) June 5, 2025
És magnífic que les faltes d’ortografia només es penalitzin als exàmens de llengua de selectivitat. És així com el nostre departament d’educació, universitats i polles en vinagre diu als nostres filòsofs, matemàtics, historiadors i metges que no passa res si escriuen com el cul.
— Bernat Dedéu (@BernatDedeu) June 5, 2025
Tenint en compte com rebaixen el nivell educatiu i com omplen el dia a dia mediàtic amb esports i amb la versió més bruta de la política, de vegades costa no creure que hi ha una maniobra perfectament orquestrada per subnormalitzar el personal i fer-ne xotets de cordeta. https://t.co/gaS2212BZE
— Pere Antoni Pons (@PonsPereAntoni) June 5, 2025
Uns altres, com ara Neus Rossell, decideixen d’ironitzar i fer-ne humor, per fer valdre encara més la gravetat de la qüestió. “Vonisima idea aixo de les faltes a la sele”, diu la mestra i comunicadora. L’escriptor i també professor de secundària Roc Casagran també ho critica escrivint: “Amb semvla hun misatje ca díu moltas còsas.”
Vonisima idea aixo de les faltes a la sele.#selectivitat pic.twitter.com/CnbljeHfye
— Neusssi (@neusssi) June 5, 2025
Amb semvla hun misatje ca díu moltas còsas. https://t.co/pNueMSP7j1
— Roc Casagran (@roccasagran) June 5, 2025
La periodista Montserrat Dameson, que primer respon un piulet d’Eloi Bellés –”No cal llegir, ni escriure sense faltes. De fet, no cal saber ni escriure una idea amb sentit. Aviat la selectivitat serà una avaluació de puzle i Tangram“—, més endavant fa una publicació pròpia que va una mica més enllà. Diu: “El problema –un dels problemes– d’avaluar només l’ortografia en les assignatures de llengua és que la restringeixes a la seva temàtica i no fas entendre que parlar i escriure bé és útil i necessari per a parlar i escriure bé sobre qualsevol cosa. No és només cosa de filòlegs.” Un missatge semblant al que apunta la política Eulàlia Reguant.
No cal llegir, ni escriure sense faltes. De fet o cal saber ni escriure una idea amb sentit. Aviat la selectivitat serà una avaluació de puzzle i tangram.
— Montserrat Dameson (@damesonpareras) June 5, 2025
L’exigència educativa que diferenciava Catalunya en aquests aspectes era un valor afegit. Ara es llegeix com un càstig, i d’aquí plora la criatura.
— Montserrat Dameson (@damesonpareras) June 5, 2025
Que les faltes d’ortografia només restin en exàmens de llengua és assumir que escriure bé no importa si parles d’història, filosofia o matemàtiques. Escriure és pensar. I pensar no hauria de tenir excepcions.
— Eulàlia Reguant Cura (@aramateix) June 5, 2025
La Selectivitat renuncia a seleccionar. #Hortografia
— Màrius Serra (@mariusserra) June 5, 2025
Les PAU es faran a Catalunya de l’11 al 13 de juny, amb 44.238 estudiants –dades provisionals– matriculats. Aquesta xifra és un quart rècord consecutiu de matriculacions a la selectivitat, atès que en la convocatòria anterior ja es va superar la barrera dels 42.000 inscrits, segons dades facilitades pel Departament de Recerca i Universitats.
Ací podeu llegir més missatges d’indignació:
Tenint en compte com rebaixen el nivell educatiu i com omplen el dia a dia mediàtic amb esports i amb la versió més bruta de la política, de vegades costa no creure que hi ha una maniobra perfectament orquestrada per subnormalitzar el personal i fer-ne xotets de cordeta. https://t.co/gaS2212BZE
— Pere Antoni Pons (@PonsPereAntoni) June 5, 2025
Faig exàmens a l’IOC on les faltes resten i amb 10 suspenem…
I resulta que aquests que es preparen per la universitat ho tenen més fàcil?No ho entenc.
Bé, sí que ho entenc. Així funciona 🙃 https://t.co/0fWEhuAB4F— Mr. Obi © (@marcverum) June 5, 2025
Hem de fer que els catalans estimin l’ortografia, en comptes d’imposar-la. (Continuem treballant.) https://t.co/iOnK1YTfLl
— Editorial Comanegra (@Comanegra) June 5, 2025
“Hem adequat la correcció de l’ortografia a com ho fan la resta de comunitats autònomes.”
Avança la vessant educativa del procés de subdesenvolupament programat com a model socioeconòmic pel país. Volen una Catalunya més illetrada, menys culturitzada. Menys donada a revoltar-se. https://t.co/zGrpnjzxog
— Abel Riu (@abel_riu) June 5, 2025