El ministre d’Afers Estrangers espanyol, Josep Borrell, ha fet unes declaracions incendiàries en la primera entrevista des que va assumir el càrrec. Fou ahir al vespre a La Sexta, on va dir que ‘Catalunya és al caire de l’enfronatment civil’. L’entrevistadora, Ana Pastor, li va demanar per l’acostament dels presos, i ell va dir que era una cosa que corresponia als tribunals. Però va aprofitar per dir que voldria ‘poder discutir amb el senyor Junqueras democràticament’, perquè, segons va dir, ‘Contribuiria a rebaixar la tensió d’una societat, cregui’m, profundament tensionada. Som al caire d’un enfrontament civil. ‘

Pastor li va dir que les declaracions portarien cua, i que un enfrontament civil era una guerra. I ell va dir que ‘afortunadament no és una guerra’.

De seguida hi ha hagut reaccions, com la del president Quim Torra a Twitter dient: ‘És d’una irresponsabilitat inaudita.’ S’hi han referit també, entre més, el president Carles Puigdemont; Mireia Boya, de la CUP; la diputada de Catalunya en Comú Elisenda Alamany i el senador del PDECat Josep Lluís Cleries:

També la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, en una entrevista a Betevé: ‘El que ha fet SCC i una part de l’unionisme a Catalunya amb què ha col·laborat Josep Borrell és cercar aquest enfrontament civil; amb aquests grupuscles amb qui ells col·laboren, que participen a les seves manifestacions i que provoquen incidents i agressions. Després, això ho utilitzen per dir que és una minoria però després l’unionisme, representant per Borrell amb aquestes paraules, ho utilitza per a dir que hi ha confrontació civil.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]