Indignació a la xarxa per l’amenaça de la patronal bancària espanyola sobre la independència

VilaWeb
Redacció
18.09.2015 - 18:48
Actualització: 18.09.2015 - 19:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Associació Espanyola de Banca (AEB) i la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis (CECA) s’han manifestat sobre les eleccions catalanes del 27-S i han alertat sobre els ‘riscs per a l’estabilitat financera’ que tindria ‘qualsevol decisió política que trenqués la legalitat vigent’, que ‘comportaria l’exclusió de la Unió Europea i de l’euro d’una part d’Espanya’. En un comunicat, les dues agrupacions han previst que ‘l’exclusió de Catalunya de la zona euro, a conseqüència de la ruptura unilateral del marc constitucional vigent, comportaria que totes les entitats bancàries amb presència a Catalunya afrontessin greus problemes d’inseguretat jurídica’.

Aquest comunicat ha estat rebut amb molta indignació a les xarxes socials, que han clamat contra la posició dels bancs. De moment, dos bancs s’han desmarcat d’aquest posicionament: Triodos Bank i Caixa Enginyers. Vegeu els piulets d’aquests bancs:

L’AEB i la CECA —presidida per Isidre Fainé de CaixaBank— consideren que ‘aquestes dificultats obligarien les entitats a reconsiderar la seva estratègia d’implantació, amb el consegüent risc de reducció de l’oferta bancària i, amb això, d’exclusió financera i encariment i escassetat del crèdit’.

Per això, les entitats integrants de l’AEB i la CECA consideren que ‘en tot moment, s’ha de preservar l’ordre constitucional i la pertinença a la zona euro del conjunt d’Espanya. Altrament, es posaria en greu risc l’objectiu de les entitats, que no és sinó protegir els seus dipositants i mantenir el flux de finançament a famílies, a pimes i als sectors productius i generadors d’ocupació del país’.

Finalment, l’AEB i la CECA fan una crida als líders polítics perquè ‘per mitjà del diàleg, impulsin les reformes que permetin de continuar progressant en la consecució de més alts nivells de benestar i cohesió social per a tothom’. El comunicat s’ocupa de recordar que entitats com ara Caixabank, Banc Santander, BBVA, Bankia, Banc Sabadell i Banc Popular formen part de l’AEB i de la CECA.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes