MINUT A MINUT

Els bombers controlen l’incendi de Portbou després de quatre dies

  • Seguiu ací la informació actualitzada sobre l'incendi forestal de Portbou

VilaWeb
Redacció
07.08.2023 - 20:12
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Els bombers han pogut controlar l’incendi de l’Alt Empordà que va començar divendres a la badia de Portbou. Ha cremat vora 573 hectàrees, tot i que el perímetre és una mica més ampli perquè dins hi ha zones no cremades. Durant la nit, la tramuntana ha continuat bufant entre 30 quilòmetres per hora i 60, però les flames no han revifat.

12.06h

El pla INFOCAT continua activat en alerta

Els bombers han explicat que d'ençà d'ahir no hi ha flama a la zona de l'incendi. "Aquesta nit només han fumejat algunes soques. Donem per controlat l'incendi i es comencen a recollir línies d'aigua." Per la seva banda, Protecció Civil manté activat en alerta el pla INFOCAT a l'Empordà, les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona, el Penedès i el Baix Llobregat.

09.48h

Els bombers controlen l'incendi de Portbou després de quatre dies

Els bombers han confirmat que han aconseguit de controlar l'incendi de Portbou, després de quatre dies d'activitat.

08.47h

Els bombers continuen treballant per garantir que no hi ha fumeroles ni punts calents

Els bombers continuen treballant a Portbou per garantir que no hi ha fumeroles ni punts calents. Durant aquesta nit, una trentena de dotacions, entre camions d'aigua i vehicles lleugers, han repassat el perímetre i apagat algunes soques que fumejaven. Avui és prevista una tramuntana sostinguda de 30 km/h amb ràfegues de 60. El foc ha cremat 573 hectàrees, 387 de les quals a Colera i 185 a Portbou. La intenció dels bombers és poder donar per controlat l'incendi avui.

06.08.2023
18.57h

Els Bombers confien donar per controlat l'incendi de Portbou aquest dilluns si el vent no el fa créixer

Els Bombers de la Generalitat creuen que podran donar per controlat l'incendi de Portbou i Colera aquest dilluns si el vent no el fa créixer durant la nit. Així ho ha dit el sotsinspector del cos Miquel València en declaracions a la premsa aquest diumenge des del centre de comandament de Colera (Alt Empordà). València ha explicat que mantindran tota la nit la trentena de dotacions terrestres que hi ha actualment a la zona i que estan combatent el foc sense mitjans aeris per la tramuntana. “A l'espera de l'evolució d'aquesta nit, demà ens plantejarem el canvi de fase de l'incendi”, que a hores d'ara es troba estabilitzat, ha dit.

Tot i que el límit de l'incendi està estabilitzat, ha insistit, no ha descartat que pugui créixer amb aquest vent, per la qual cosa els esforços dels Bombers se centren ara mateix a fer tasques de revisió constant del perímetre. De fet, aquest diumenge hi ha hagut petites revifades atiades per la tramuntana. Els Agents Rurals calculen que el foc ha afectat unes 573 hectàrees, 387 de les quals a Colera i 185 a Portbou. 550 són de superfície forestal, 16 d'agrícola i 6 d'urbana.

13.49h

L’incendi de l’Empordà causa pèrdues econòmiques als establiments, que reclamen subvencions

L’incendi de l’Empordà, que crema als municipis de Colera i Portbou (Alt Empordà), causa pèrdues econòmiques als restaurants i hotels de la zona. L’aturada del subministrament elèctric i d’aigua d’ahir al matí i els talls de carreteres han fet que la majoria dels turistes cancel·lessin les reserves. “La gent prefereix no venir per precaució, tot i que amb reserva podrien passar”, ha explicat el batlle de Portbou, Gael Rodríguez, que ha detallat que l’ajuntament es reunirà amb els comerços per saber quines afectacions han tingut i treballaran amb la resta d’administracions per ajudar-los. Algunes companyies també han deixat sense internet ni línia de telèfon fix els establiments.

09.28h

La tramuntana genera petites revifades de l'incendi de l'Empordà, que es troba estabilitzat

La forta tramuntana provoca avui petites revifades de l'incendi de l'Empordà, segons que han informat els Bombers de la Generalitat. Les ratxes de fins a 100 km/h han originat una represa al flanc esquerre del foc, que és atacada i reduïda en aquest moment. L'incendi es va donar per estabilitzat ahir a les 21.30 després de cremar vora 573 hectàrees de Colera i Portbou, segons els Agents Rurals. S'han aixecat els confinaments que afectaven Colera, Portbou i tres urbanitzacions de Llançà. Durant la jornada d'avui, és previst que treballin a la zona 19 dotacions terrestres i 2 mitjans aeris de Bombers. El Servei Meteorològic espera que la tramuntana es reforci entre migdia i vespre.

05.08.2023
21.33h

Incendi estabilitzat

Els bombers han aconseguit d'estabilitzar l'incendi després d'haver-ne pogut contenir el perímetre a mig matí. Durant les pròximes hores hi continuaran treballant per refredar la zona cremada amb una quinzena de dotacions terrestres i una setantena de bombers. Es concentraran a la banda dreta, que ha estat la zona més complicada de l'incendi i que, si s'hagués obert, hauria pogut expandir el foc fins a 2.700 hectàrees.

Demà, la intenció és que a primera hora s'incorporin dos hidroavions, però dependrà de la intensitat de la tramuntana, que a partir de la matinada pot tornar a bufar amb força.

20.17h

Els trens tornen a circular entre Figueres i Portbou

La millora de l'incendi permet de restablir la circulació de trens de les línies R11 i RG1 de Rodalia entre Figueres i Portbou.

19.38h

Imatges aèries de l'incendi

Els bombers mostren imatges aèries recents de l'incendi i diuen que la banda dreta del foc, la prioritat durant tot el dia, s'ha pogut contenir i ancorar a la part baixa d'una carena, des d'on no ha remuntat. Actualment la tramuntana fins a ratxes d'uns 20 quilòmetres per hora, cosa que fa que puguin treballar onze mitjans aeris.

19.35h

S'aixeca el confinament de Portbou i Colera

Protecció Civil ja ha aixecat el confinament de Portbou, Colera i el nord de Llançà. Ara bé, es mantenen certes restriccions de mobilitat en les vies d'accés, controlades pels Mossos d'Esquadra. Només hi poden accedir veïns, residents ocasionals (turistes), treballadors i serveis de menjar.

18.47h

El confinament de Portbou i Colera s'aixecarà abans de les 20.00

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat que el confinament que afecta els municipis de Portbou i Colera, i també les urbanitzacions del nord de Llançà, s'aixecarà abans de les 20.00. Ara bé, es mantindran certes restriccions controlades per Mossos d'Esquadra, ja que només hi podran accedir veïns, residents ocasionals (turistes), treballadors i serveis de menjar. Elena ha demanat una moderació en la mobilitat per a mantenir les vies d'accés disponibles per als bombers.

Ha explicat que durant la tarda els bombers han pogut avançar en les feines d'extinció i que la baixada de la intensitat del vent ha permès l'ús de quatre avions de vigilància i atac del foc. A més, també hi treballen nou helicòpters. Durant aquestes hores l'incendi no ha crescut i la previsió és que puguin tenir l'incendi estabilitzat al capvespre.

Jordi Martin, cap de la Regió d'Emergències de Girona dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, ha explicat que estan satisfets amb la feina feta avui, ja que han pogut controlar el perímetre del foc de manera que els permet de preveure una estabilització en poques hores.

18.03h

L'incendi no creix d'ençà de mig matí

Antoni Mur, inspector en cap dels Agents Rurals, ha explicat a TV3 que l'incendi no creix d'ençà de mig matí, i que ha quedat contingut en les 573 hectàrees cremades. El perímetre és una mica més gran perquè, segons que ha dit, a dins hi ha àrees que no s'han cremat.

17.26h

Cendra al golf del Lleó

Fotografies del paisatge que deixa l'incendi entre Portbou i Colera fetes per Marta Pérez, de l'agència EFE.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

17.10h

El subministrament elèctric de Colera ja s'ha restablert

Protecció Civil ha anunciat que els tècnics ja han restablert el subministrament elèctric a tots els veïns a Colera, que l'havien perdut a causa de l'incendi.

17.06h

Veïns de Colera: "No podíem sortir al carrer. En qüestió d'una hora teníem la muntanya plena de foc"

Els veïns de Colera recuperen la normalitat a poc a poc després d'haver passat 24 hores pendents de l'incendi. La tramuntana continua bufant i, de fet, aquest ha estat el principal punt de preocupació dels bombers i dels veïns. Aquesta nit el vent ha bufat molt fort amb ratxes de més de 100 km/h i el foc ha obligat a confinar els veïns de la localitat. La Laura Torrente és una veïna que té la casa a Colera. Explica a l'ACN que en poca estona l'incendi es va propagar ràpidament: "En una hora teníem la muntanya plena de foc." A més, la llum va marxar i, malgrat que els bombers els van oferir d'anar al pavelló municipal, va preferir de quedar-se a casa amb la resta de la família.

El cas de l'Anna Catalán i en Manel Montero és similar. Són un matrimoni gran que viu a la localitat alt-empordanesa. L'Anna reconeix que es va espantar i que va intentar de sortir al carrer per veure la situació, però era impossible. "No podies ni fer una foto del vent que feia", explica. La tramuntana ha estat el gran enemic dels bombers i dels veïns: el vent que bufava feia que les guspires dels arbres cremats arribessin a la població.

Tot plegat, mentre els bombers treballaven durant la nit per intentar de mantenir el foc a ratlla. En Manuel explica que han passat una nit amb molta angoixa. Diu que els bombers els van dir que no havien de patir perquè el foc no arribaria a casa seva. "El problema és que veus tot allò cremant davant teu i tens la impotència de no poder fer res", lamenta. La realitat era molt diferent avui a migdia. Malgrat que el foc encara no ha estat estabilitzat, no es veu flama i dins el poble la sensació és de normalitat.

A tall d'exemple, en Josep Maria Pinet ha atès l'ACN mentre dinava en un restaurant de Colera, on ja havia tornat la llum. Explica que van anar a dormir pels volts de les dues de la matinada i, com molts veïns, ha passat hores despert. Bona part dels habitants de Colera han fet torns per estar pendents per si havien de sortir a corre-cuita de casa.

En Josep Maria ha explicat que, quan s'han despertat, s'han trobat sense llum i han estat vora quatre hores sense servei. Finalment, ha tornat, tot i que han tingut talls intermitents durant tot el matí. "Ara sembla que pinta bé i que ja està enllestit", remarca.

16.45h

58 municipis catalans són en risc extrem d'incendi

L'Albera i el Montgrí també han restringit l'accés a causa de l'alt risc d'incendi forestal i l'entrada de vent de nord. Els dos espais naturals s'afegeixen al tancament dels massissos dels Ports, Cardó-Boix, Tivissa-Vandellòs i el Cap de Creus, segons informa el cos d'Agents Rurals. La llista de municipis amb el Pla Alfa en nivell 3 per risc extrem de foc s'amplia fins a 58 de 8 comarques (Alt Empordà, Baix Empordà, Baix Camp, Priorat, Ribera d'Ebre, Montsià, Terra Alta i Baix Ebre).

14.19h

El foc ha cremat 573 hectàrees i ha causat 6 ferits lleus

Jordi Martin, cap de la Regió d'Emergències de Girona dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, ha fet una nova actualització de l'estat de l'incendi acompanyat pel conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Han informat que el foc ja ha cremat 573 hectàrees, 388 a Colera i 185 a Portbou. A més, han fet saber que el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) ha hagut d'atendre sis persones, tots ells considerats ferits lleus. Són quatre bombers i dos veïns, dels quals no han donat detalls. Durant el matí, la delegada del govern a Girona, Laia Cañigueral, ha explicat que un bomber havia estat atès per un cop a les costelles de matinada.

En l'anterior actualització havien informat que s'havien enlairat dos avions de vigilància i atac del foc per veure si la baixada de la intensitat del vent permetia d'incorporar també aquests vehicles en l'extinció de l'incendi, que fins llavors no havien pogut actuar per la intensitat de la tramuntana. Lamentablement, segons que ha dit el conseller Elena, els avions s'han hagut de retirar perquè les condicions no eren bones. Tot i això, continuen actuant 7 helicòpters, que poden volar en circumstàncies més adverses, però tenen menys capacitat hídrica. Són 5 helicòpters d'aigua i 2 de coordinació. No treballen tots 7 alhora, sinó que es van alternant.

A banda, hi ha vora un centenar de dotacions terrestres i entre 280 i 300 bombers treballant-hi. Martin ha dit que durant les següents hores mantindran el mateix nombre de dotacions terrestres, però que aniran provant si el vent els permet d'afegir-hi vehicles aeris.

La prioritat de Bombers continua essent la banda dreta de l'incendi, que volen evitar que s'obri perquè faria créixer el perímetre de l'incendi i afectaria nuclis de població. La banda esquerra també evoluciona i hi ha bombers treballant-hi. "Creiem que la feina dóna resultat i aquesta tarda continuaran treballant-hi per contenir la banda dreta", ha dit Elena.

De moment, es mantenen els confinaments de Portbou i Colera, i de les urbanitzacions del nord de Llançà. Elena ha dit que a la tarda es valorarà la possibilitat d'aixecar el confinament, tot i que encara es mantindrien les limitacions de circulació.

Actualment, ja només hi ha 108 persones sense subministrament elèctric gràcies a les reparacions que ha fet la companyia elèctrica.

La circulació de tren és tallada entre Figueres i Cervera. També està interrompuda la N-60 entre Llançà i la frontera amb l'estat francès.

12.12h

El vent afluixa i permet que s'enlairin dos avions de Bombers

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que l'incendi ja ha cremat més de 500 hectàrees. De fet, ha dit que, segons com evolucioni el foc, pot ampliar-se el perímetre i el potencial de zona cremada, que a primera hora del matí s'havia definit en 2.700 hectàrees.

Per una altra banda, Elena ha explicat que ara treballen vora 300 bombers i que gràcies a la rebaixa de la intensitat del vent ja s'han pogut enlairar dos avions de vigilància i atac del foc (AVA). Aquests dos primers avions faran una avaluació de la situació i podrien donar pas a més avions.

Continua el confinament als municipis de Portbou i Colera, i al nord de Llançà, que toca Colera. També, ha dit Elena, hi ha vora 150 evacuats, molts dels quals que eren en ruta i no poden seguir el camí, i gent que era a l'estació de tren. A banda, ha anunciat que s'ha pogut restablir part del subministrament elèctric i ha dit que ara són prop de 1.500 persones les que no tenen servei.

Moisès Galan, inspector de Bombers, ha afegit que l'evolució de l'incendi és bona, però que continuen essent prudents a l'hora d'anunciar millores significatives perquè el vent pot capgirar la situació. Els esforços se centren a la banda dreta de l'incendi, que s'acosta a Llançà i és la que, ara com ara, preocupa més.

11.57h

Noranta-vuit dotacions de Bombers

Amb el pas de les hores, Bombers augmenta el nombre de dotacions que treballen per extingir l'incendi. Ara n'hi ha noranta-vuit, sis de les quals són aèries. Hi volen helicòpters bombarders i de coordinació i comandament.

11.52h

Previsió de vent intens

Protecció Civil ha posat en fase de pre-alerta el pla VENTCAT. A partir de la matinada i fins demà al matí hi ha probabilitat que les ratxes de vent passin de 72 km/h a l'Alt Empordà, cosa que complicarà l'extinció de l'incendi.

10.36h

L'incendi té un origen humà

Els Agents Rurals donen per fet que l'incendi ha estat provocat per l'activitat humana, segons que han confirmat a VilaWeb. Això no vol dir que hagi estat provocat, sinó que es descarta que tingui causes naturals, com ara un llamp. Els Agents Rurals tenen la investigació oberta per a determinar les causes del foc.

Han delimitat la zona d'inici del foc en una pista forestal prop del municipi de Portbou, a la zona del pantà. És a tocar amb la frontera amb l'estat francès i al llindar de la zona que es va cremar a l'abril per l'incendi que va començar a la Catalunya Nord i que va entrar a l'Alt Empordà. Ho ha explicat Joan Delort, director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, en una entrevista a RAC1.

L'incendi ha començat amb el Pla Alfa de risc d'incendis en nivell tres, i amb la restricció de l'accés al Cap de Creus. El vent intens i la humitat baixa en àrees amb sequera acumulada, com ara l’Alt Empordà, facilita la propagació d’incendis forestals d’evolució ràpida. És per això que es demana d'extremar la precaució amb les activitats al bosc.

10.08h

Els avions no poden actuar a causa del vent intens, però els helicòpters sí

Joan Delort, director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, ha explicat que els avions no poden volar per culpa de la tramuntana intensa, però que sí que ho fan els helicòpters. Ara mateix n'hi ha dos i ben aviat n'arribaran tres més de la resta del país.

Ha dit que estan en contacte amb el govern espanyol per tal que, si el vent ho permet, puguin enlairar tant avions propis com d'espanyols. Fins que les ratxes de vent no baixin per sota 60-50 quilòmetres per hora, ha dit, no podran aixecar el vol. D'ençà de primera hora baixa lentament la intensitat del vent, però no serà fins a migdia quan s'espera que pugui haver baixat prou perquè surtin els avions.

09.55h

El risc d'incendi no és exclusiu de l'Alt Empordà

Els Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya han publicat el mapa de predicció de risc d'incendi al Principat. A més de l'Alt Empordà, on crema l'incendi que va començar a Portbou, el risc també és alt al sud del Principat.

09.45h

L'incendi deixa Portbou sense llum ni aigua i part del municipi sense telèfon

L'incendi ha deixat sense llum i aigua tot Portbou, i bona part de la població s'ha quedat sense telefonia. El batlle, Gael Rodríguez, explica que intenten trobar una solució i demana a la població que segueixi les indicacions dels bombers.

El batlle demana calma i serenitat i confia que la situació s'anirà solucionant. Rodríguez ha explicat que hi ha uns quants horts afectats i una finca que hi ha al camí que porta cap al pantà, on va començar l'incendi. A Portbou hi afecta el flanc esquerre que va en direcció al mar i els bombers treballen per evitar-hi afectacions.

09.31h

Més imatges de l'incendi, des de Colera

09.25h

Un bomber ha estat ferit lleu

Un bomber ha hagut de ser atès pel Servei d'Emergències Mèdiques per un cop a les costelles aquesta nit mentre treballava a Colera per evitar que les flames arribessin a unes cases. Ho ha explicat a RAC1 la delegada del govern a Girona, Laia Cañigueral.

08.48h

El foc ja ha afectat 433 hectàrees, però té un potencial de 2.700

La delegada del govern a Girona, Laia Cañigueral, i el cap de la intervenció de Bombers, Jordi Martín, han actualitzat les dades de l'afectació de l'incendi i les feines d'extinció. Segons que han dit, ja hi ha afectades 433 hectàrees i, ara com ara, té un potencial de cremar-ne 2.700. Una xifra que, segons que ha dit Martín, els bombers treballaran intensament per evitar que s'assoleixi. Val a dir que el foc ja ha superat les 400 hectàrees que quan va començar el foc es va pronosticar que seria el seu potencial.

Ara mateix hi treballen 75 dotacions de bombers, que signifiquen més de 250 professionals. Ahir no van poder treballar els vehicles aeris a causa de la intensa tramuntana, però ara la intensitat del vent ha baixat i hi ha 3 helicòpters i 2 avions. Bombers de l'estat francès col·laboren en l'extinció.

El foc té afectacions sobre la població. Han hagut d'evacuar zones de Portbou i Colera, i hi ha confinats Colera i Portbou, la urbanització la Rovellada i el càmping de Sant Miquel. També s'han confinat zones de Llançà i Sant Carles.

La delegada del govern ha demanat paciència a la població confinada: "Quan els bombers prenen aquestes decisions és per poder assegurar la seguretat de les persones i perquè les vies d'accés estiguin lliures perquè puguin actuar amb comoditat i, si calgués fer una evacuació, es pogués fer amb facilitat."

El foc també ha tallat la N-260 de Llançà fins a Portbou i el tram ferroviari de Figueres a Portbou.

Segons que ha dit el cap de la intervenció de Bombers, la prioritat és evitar que l'incendi s'obri a la banda dreta, que podria arribar a afectar més superfície i població, fins a les urbanitzacions de Llançà. L'incendi no ha arribat al mar de manera íntegra, però s'espera que el flanc esquerre, entre Portbou i Colera, hi arribi.

A més, ha informat que no hi ha subministrament elèctric a Portbou.

08.38h

L'incendi ha entrat a Colera

El batlle de Colera, Lluís Bosch, ha dit a RAC1 que la nit ha sigut "molt dura i molt dramàtica" perquè les flames han entrat al poble. "Era una situació extrema", ha dit. Vegeu imatges enregistrades a Colera aquest matí.

08.29h

Imatges aèries de Bombers de la Generalitat de Catalunya

A primera hora del matí, s'han tornat a enlairar els vehicles aeris de Bombers. Vegeu ací imatges de reconeixement de la zona.

08.27h

La lluita contra el foc no s'atura de nit

Vegeu ací imatges de les feines d'extinció durant la nit a l'incendi, que ha hagut de continuar sense vehicles aeris a causa de la poca visibilitat.

08.23h

El flanc dret, prioritari

A primera hora del matí, la prioritat dels bombers és escanyar la banda dreta de l'incendi per evitar que vagi cap a Llançà. Hi treballen amb eines manuals i aigua i, segons que diuen, el foc està contingut dins uns eixos de rieres i a la N-260. Els bombers remarquen que això no vol dir que estigui estabilitzat. Vegeu a continuació imatges de vídeo de la carena de Portbou, a la banda esquerra de l'incendi.

08.19h

Visible de quilòmetres enllà

La gran fumarada generada per l'incendi s'ha fet visible a quilòmetres a la rodona. Ahir, quan feia poca estona que havia començat a cremar, el fum va entrar a la badia del Port de la Selva empès pel fort vent. Protecció Civil va emetre un avís a la població recomanant-los que tanquin portes i finestres.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: ACN.
Fotografia cedida per Eva Toro.
Fotografia cedida per Eva Toro.
Fotografia cedida per Eva Toro.
Fotografia cedida per Eva Toro.

08.18h

Risc forestal alt

El foc de Portbou s’ha declarat en un moment en què a la zona hi ha activat el Pla Alfa en nivell tres i s’ha restringit l'accés al Cap de Creus. El Departament d’Acció Climàtica ja va alertar ahir d’una nova situació de perill d’incendi forestal a les zones del litoral i prelitoral de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l'Empordà, i ha restringit per avui l'accés als espais naturals protegits dels Ports, el Cardó-Boix, a banda el Cap de Creus. El vent intens i la humitat baixa en àrees amb sequera acumulada, com ara l’Alt Empordà, faciliten la propagació d’incendis forestals d’evolució ràpida. Segons les previsions meteorològiques, és previst que la situació de perill d’incendi comenci a millorar a partir de diumenge.

08.18h

Incendi en una zona cremada

La zona que ara crema és la mateixa on, a mitjan abril, hi va haver un incendi. En aquell cas, les flames van començar a la Catalunya Nord i, empeses per la tramuntanada, van saltar la carena i van entrar a l’Alt Empordà. Aquell incendi va calcinar 800 hectàrees, de les quals 135 a l’Empordà, principalment al terme municipal de Portbou.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any