La impunitat del feixisme al País Valencià és escandalosa

  • El govern més progressista de la història governa o no governa? Mana o no mana?

Gemma Pasqual i Escrivà
11.10.2022 - 21:40
VilaWeb

Al País Valencià, la impunitat del feixisme i la seva complicitat amb la policia són escandaloses. La policia criminalitza i encapsula els antifeixistes, mentre els feixistes campen a plaer per la ciutat de València, impunes, amenaçant, insultant i fent salutacions nazis, com explica Esperança Camps en el seu magnífic article en aquest diari.

La delegació del govern espanyol va permetre que els feixistes proferissin insults i amenaces, despleguessin les seves banderes, entre elles les de la Falange, fessin proclames nazis i saludessin amb el braç en alt durant la celebració de la Diada del Nou d’Octubre. Entre ells, José Luis Roberto, dirigent del partit d’extrema dreta España 2000, premiat el passat 4 d’octubre per la policia espanyola per la seva col·laboració amb les forces de seguretat de l’estat. Aquesta és la mateixa policia que no ha fet complir la llei de memòria democràtica de l’any 2017 sortida de les Corts Valencianes i ha deixat exhibir tots aquests símbols feixistes.

Semblava que la policia era al servei dels feixistes, mentre encapsulaven, escorcollaven i identificaven un per un els participants de la manifestació antifeixista, completament legalitzada, confiscant-los banderes, adhesius i els walkies del servei d’ordre. El motiu? Segons la policia: “Por el día que es hoy.” Literalment. És més, els van preguntar per què anaven de negre, com si això fos un delicte. A una jove li van requisar la bandera antifeixista, i li van dir: “Hoy no es día para llevar esa bandera.” A un dels joves represaliats de Pego, li van treure tots els adhesius que deien “absolució joves antifeixistes de Pego”. Portava el mateix lema a la samarreta, i en preguntar-li, el jove, amb ironia, si també se la treia, li va dir: “No te voy a dejar sin camiseta.”

El 9 d’octubre a la tarda hi havia tres manifestacions convocades, totes perfectament legalitzades, una per l’Associació Puny i Lletra, que partia de dos barris de la ciutat, dues columnes de Benimaclet i Malilla a les 17.00 per a confluir a la plaça de l’Ajuntament a les 17.30, i d’aquí a la plaça de Sant Agustí. Poc després, a les 18.00, a la mateixa plaça de Sant Agustí hi havia convocades dues manifestacions més. Una per la Comissió Nou d’Octubre i una altra per la Coordinadora Obrera i Sindical. En intentar, l’antifeixista que provenia dels barris, d’unir-se a aquestes manifestacions, la policia ho va impedir perquè la considerava una contramanifestació. Sense tenir cap raó, atès que l’esquerra independentista havia demanat permís, també, per aquesta manifestació. Malgrat els esforços dels organitzadors per a permetre l’accés de la manifestació antifeixista i fer entendre a la policia que tot era legal, la policia s’hi va negar, unilateralment; ja tenien el dispositiu muntat i no els donava la gana de fer cap canvi.

La manifestació de la Comissió Nou d’Octubre de primer es va aturar molta estona i després va començar a avançar molt a poc a poc. L’esquerra independentista, amb molt bon criteri, a parer meu, va decidir quedar-s’hi fins que no se solucionés. Les trucades van ser constants, entre els tres organitzadors, per intentar de resoldre la situació.

Crec que va ser una equivocació, per part de la Comissió Nou d’Octubre, moure la manifestació, encara que fos a poc a poc, i deixar l’esquerra independentista sola al darrere. Sóc conscient que eren tres manifestacions diferents, però els nostres joves tenien problemes i no els podem deixar enrere, i més amb els feixistes campant a plaer i la policia desafiant els manifestants. Ja es va cometre el mateix error el 2017, quan va tenir lloc la violenta agressió feixista. Per sort aquesta vegada no ha passat res, i, al cap de molta estona, la policia va cedir i es va poder reprendre la manifestació amb els antifeixistes, però podia haver passat alguna cosa greu. De tot això, n’haurem de reflexionar plegats.

El govern més progressista de la història governa o no governa? Mana o no mana? Marlaska s’esquinça les vestidures pel premi al dirigent feixista, però en realitat ell n’és el responsable; Pilar Bernabé, la delegada del govern espanyol, també. Unes responsabilitats que han d’assumir. O ens volen dir que no saben què fa, la seva policia? Llavors, no fan bé la seva feina. Si és en nom de la policia, és en nom de la delegada del govern i del ministre d’Interior. En definitiva, en nom del govern espanyol. Amb quins diners es paguen, totes aquestes festes? Qui va pagar el quadre que subjecta el líder d’España 2000 a les fotos? I els canapès?

Amb tanta policia a les manifestacions del Nou d’Octubre, encapsulant els manifestants, en teoria per protegir-los, el que fan és boicotar la manifestació, fer por i intimidar, sobretot a moltes famílies que sempre han vingut a una manifestació pacifica, reivindicativa i festiva. El que ha de fer la policia és controlar els feixistes i deixar en pau els manifestants.

Quina autoritat té el govern més progressista de la història davant les forces de l’ordre? Segons que hem pogut comprovar, cap. En un país decent, ja hauria dimitit algú, i no només pel premi al dirigent feixista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any