En el transcurs de l’entrevista a Els Matins de TV3, el secretari general del PSC, Miquel Iceta, ha tret de la butxaca un exemplar d’una constitució espanyola per a explicar que en cap cas, l’article 155 no suposaria una suspensió de l’autogovern a Catalunya. ‘El govern podrà donar instruccions a totes les autoritats de les comunitats autònomes. On és la suspensió de l’autonomia?’, ha dit després de llegir els dos punts de l’article. Preguntat si això no suposa la intervenció d’un autogovern, Iceta ha argumentat el següent: ‘No. Dirà: això s’ha de fer. I si llavors l’autoritat de la comunitat autònoma no ho fa, doncs llavors podrà actuar el tribunal de justícia’.

I ha tornat a afegir: ‘Suspendran l’autonomia? Doncs no, perquè si és a partir d’aquest article, és impossible’. Vegeu la intervenció a partir del minut 16:35:

L’article 155 de la constitució espanyola no faculta el govern espanyol a substituir autoritats ni a reprendre competències. Diu, d’una manera molt genèrica que l’estat podria donar ordres a les autoritats autonòmiques en casos excepcionals:

«1. Si una comunitat autònoma no complia les obligacions que la Constitució o altres lleis li imposen, o actuava de forma que atemptés greument contra l’interès general d’Espanya, el Govern, previ requeriment al president de la Comunitat Autònoma i, en el cas que no l’atengués, amb l’aprovació per majoria absoluta del Senat, podrà adoptar les mesures necessàries per tal d’obligar-la al compliment forçós de les dites obligacions o per tal de protegir l’interès general esmentat.

2. Per a l’execució de les mesures previstes a l’apartat anterior, el Govern podrà donar instruccions a totes les autoritats de les comunitats autònomes.»

Com que és un article que no ha estat desenvolupat legislativament, no deixa clar qui pot donar aquestes ordres ni com, ni qüestions tan elementals com ara com s’han de comunicar ni en quin període haurien de ser complertes. Així també, tampoc no diu què passa si el president no en fa cas.

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.