Iceta llegeix en directe l’article 155 i diu ara que no pot suspendre l’autonomia

  • 'Suspendran l'autonomia? Doncs no, perquè si és a partir d'aquest article, és impossible', ha argumentat

VilaWeb
Redacció
30.06.2017 - 12:29

En el transcurs de l’entrevista a Els Matins de TV3, el secretari general del PSC, Miquel Iceta, ha tret de la butxaca un exemplar d’una constitució espanyola per a explicar que en cap cas, l’article 155 no suposaria una suspensió de l’autogovern a Catalunya. ‘El govern podrà donar instruccions a totes les autoritats de les comunitats autònomes. On és la suspensió de l’autonomia?’, ha dit després de llegir els dos punts de l’article. Preguntat si això no suposa la intervenció d’un autogovern, Iceta ha argumentat el següent: ‘No. Dirà: això s’ha de fer. I si llavors l’autoritat de la comunitat autònoma no ho fa, doncs llavors podrà actuar el tribunal de justícia’.

I ha tornat a afegir: ‘Suspendran l’autonomia? Doncs no, perquè si és a partir d’aquest article, és impossible’. Vegeu la intervenció a partir del minut 16:35:

L’article 155 de la constitució espanyola no faculta el govern espanyol a substituir autoritats ni a reprendre competències. Diu, d’una manera molt genèrica que l’estat podria donar ordres a les autoritats autonòmiques en casos excepcionals:

«1. Si una comunitat autònoma no complia les obligacions que la Constitució o altres lleis li imposen, o actuava de forma que atemptés greument contra l’interès general d’Espanya, el Govern, previ requeriment al president de la Comunitat Autònoma i, en el cas que no l’atengués, amb l’aprovació per majoria absoluta del Senat, podrà adoptar les mesures necessàries per tal d’obligar-la al compliment forçós de les dites obligacions o per tal de protegir l’interès general esmentat.

2. Per a l’execució de les mesures previstes a l’apartat anterior, el Govern podrà donar instruccions a totes les autoritats de les comunitats autònomes.»

Com que és un article que no ha estat desenvolupat legislativament, no deixa clar qui pot donar aquestes ordres ni com, ni qüestions tan elementals com ara com s’han de comunicar ni en quin període haurien de ser complertes. Així també, tampoc no diu què passa si el president no en fa cas.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any