Em va trucar per telèfon amb la veu entretallada. No va plorar, però quasi. I no m’estranya. Una mica més i es queda sense fills per culpa del cotxe. Del mal funcionament del seu cotxe. La cosa, diu, va anar així: Anàvem de cap de setmana jo, i els nens. Davant meu tenia un camió, que anava lent, i el vaig avançar a la recta de Baga. Tenia espai i temps, mes que suficients. Doncs a mitja maniobra, bluuuum, el cotxe es va quedar sense potència. Es va alentir de cop. Sense avisar. Per gas que donés, aquell cotxe va perdre tota la velocitat necessària i no acabava d’avançar. Durant uns segons, que se’m van fer hores, la meva situació era letal: a l’esquerra, tenia la cuneta, a la dreta, el camió que avançava, darrere, més cotxes, i davant, una corba cada cop més a prop. Per sort, vaig poder acabar l’avançament. Però si per mala sort un cotxe ve de cara, ens estimbem. I allà ens quedem.

Explica, després, que la seva primera reacció va ser culpar-se a ella mateixa. Creure que no havia donat prou gas. Que no era bona conductora. Que una mica més, i mata els fills. Va parar uns minuts a la cuneta per agafar aire, i respirar. Va tornar a engegar el cotxe, es va posar a circular, i bluuuum, altre cop va perdre potència. Aquí la mosca li va pujar al nas. Això no és normal, es va dir. Aquest cotxe no acaba d’anar bé. La mosca al nas es va convertir en indignació quan dies després va entrar a Internet. Allà se‘n va adonar del que passava. El seu cotxe és un Volkswagen Touran 1.6 TDI. I alguns motors Volkswagen, no només d’aquest model, també d’Audis, tenen un defecte amb els quatre injectors. Fallen. Els afectats  han creat una pàgina change.org , una pàgina web a Facebook de denúncia.Una pàgina que deprimeix d’entrar, per la quantitat de gent que comenta casos similars. Alguns mitjans, pocs, n’han parlat.  I l’OCU ha rebut una queixa per casos similars amb AUDIS. La denuncia ha estat tramitada a Volkswagen-Audi Spain SA.

‘No és que vulgui que Volskwagen em pagui el canvi d’injectors. Que també, que també. I de moment, no me’n surto. És que aquests dies penso en la gent que es pot trobar en la mateixa situació que jo. Tornaran de les festes i, sense avisar, el seu cotxe perdrà potència. De sobte. I potser tindran un accident. I potser, com em va passar a mi, es pensaran que la culpa és del conductor, i no del motor. Hi ha dies que em costa dormir perquè he llegit els comentaris de la gent a Facebook que els ha passat com a mi. Doncs em pregunto quants ni tan sols ho han pogut explicar. Em pregunto quants accidents mortals tenen aquesta causa, i els afectats no ho saben’

Qui parla és la Marta, mare del Marc i el Guillem, fills del meu germà gran Ton. I això no és un article: és l’escrit d’un familiar, avisant d’altres familiars: i tu, tens un Volskwagen?

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.