I per què Madrid no?

  • Madrid és l'única comunitat de l'estat que no té cap instal·lació eòlica i que no genera electricitat procedent del vent

VilaWeb

Més de cinquanta municipis gallecs es mobilitzen aquest dissabte amb motiu del Dia de les Muntanyes per protestar contra els projectes eòlics de diferents empreses i corporacions, la majoria de capital estranger i de caràcter multinacional. Els actes reivindicatius són organitzats per centenars de col·lectius d’àmbit local i nacional aglutinats a la plataforma Eólicos Así Non, del qual formen part associacions ecologistes, entitats veïnals, organitzacions sindicals i comunitats de muntanyes en mans comunals.

Galícia té clar que el futur exigeix les energies renovables; de fet, l’electricitat d’origen renovable supera en un 26% el consum intern gallec, però això no pot significar la destrucció dels valors ambientals i patrimonials ni una hipoteca del desenvolupament futur. En aquest sentit, tal com certifiquen estudis en diferents àmbits professionals, l’energia eòlica té un impacte negatiu per a les activitats econòmiques centrals a les comarques rurals, com ara l’agricultura i el turisme. Al mateix temps, les comarques especialitzades en la generació eòlica o hidràulica encapçalen la despoblació.

L’especialització productiva de Galícia en la generació d’electricitat per a exportar a altres parts de l’estat és una expressió del problema polític del país i una mostra de la seva dependència econòmica. Galícia ha exportat des de començament d’any el 35% de l’energia produïda i les empreses elèctriques van obtenir entre el 2011 i el 2020 uns guanys de 4.049 milions, aproximadament, per les centrals hidroelèctriques instal·lades a les conques gallegues. Tant a la hidràulica com a l’eòlica, el primer productor de Galícia és Iberdrola. El 80% del mercat de generació queda en mans de companyies estrangeres, cap de les quals no tributa aquí.

Precisament, el mateix dia que els gallecs surten a protestar per un model energètic que espolia Galícia, Nós Diario informa que Madrid és l’única comunitat de l’estat que no té cap instal·lació eòlica i que no genera electricitat procedent del vent. Potser, tal com va afirmar Esperanza Aguirre el seu dia, “Madrid no està per produir energia”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes