I, de sobte, el silenci total…

  • Ara que els polítics catalans saben que la seua posició en l'afer de les llicències és indefensable, reaccionen callant tots

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Despús-ahir al vespre, quan ja havia escrit l’editorial, VilaWeb va publicar aquest important article d’Odei A.-Etxearte i Josep Casulleras que tanca definitivament el cercle en l’afer de la llicència especial del Parlament de Catalunya. Un afer, com tots sabeu, obert pel diari Ara diumenge passat.

L’article que vam publicar nosaltres dimecres demostra, sense deixar cap marge de dubte, que tots els partits polítics del parlament estaven assabentats d’aquesta pràctica i que eren conscients de les conseqüències que tenia. Tots: del PP i Ciutadans fins als comuns (aleshores Catalunya Sí que es Pot) i la CUP. Si més no, demostra que si hi havia ningú que no en fos conscient, tan sols podia ser perquè no havia treballat i no s’havia llegit la documentació que s’havia d’haver llegit abans de votar. Cosa, a parer meu, encara més greu.

Però la sorpresa durant el dia d’ahir va ser el silenci espès amb què la classe política catalana va reaccionar a aquesta nova divulgació. Un silenci que contrasta d’una manera punyent amb el guirigall que la mateixa gent havia provat de desfermar després de la publicació de l’article del diari Ara. Perquè en aquell moment, sorpresos per la gravetat del fet que destapaven els nostres col·legues, resulta que encara van tenir la pensada d’eixir, sense miraments, a dir que no en sabien res o a acusar l’altre per traure profit electoral i arrapar quatre vots. Però ara saben que la seua posició és indefensable des de qualsevol punt de vista i m’imagine que per això callen tots. Les acusacions i les incriminacions s’han aturat de sobte, d’una manera que no puc sinó qualificar d’espectacular.

Tan espectacular, de fet, que no solament han callat els polítics sinó que les escuderies digitals de cada partit –ben greixades– també han callat. Les campanyes a les xarxes socials han cessat de sobte i sengles exèrcits de piuladors, aparentment i si més no durant vint-i-quatre hores, o bé han callat o bé s’han refugiat en uns altres temes.

Pot ser, jo no ho descartaria, que intenten que el silenci s’enduga el debat ara que ja els afecta tots i els castiga tots. No sé si cerquen això. En qualsevol cas, l’episodi ha servit més que mai per a evidenciar el nivell de disciplina cega i acrítica que tenen aquestes esquadres digitals.

Alerta, no és que no en fóssem conscients, d’això, els altres, especialment els qui ara i adés en rebem els atacs, impotents. És una realitat massa visible, per exemple, quan apareixen de sobte tot de piulades simultànies repetides amb paraules poc habituals. O quan tot de gent comença a comentar la mateixa imatge, sempre de manera manipuladora. I francament: ja sabem tots com funciona, això. Des de la seu central del partit, algú, per WhatsApp o Telegram, indica a grups on hi ha centenars de militants quines frases cal dir, qui s’ha d’atacar i quines imatges cal fer circular aquell dia, i els militants disciplinats obeeixen. I quan els ordenen de callar –com va passar ahir, més que probablement– callen com morts.

Això no tindria gran importància si no fos perquè aquests darrers anys, simultàniament amb el triomf de la lluita per l’hegemonia, el debat polític català s’ha embrutat moltíssim per l’acció d’aquests escamots digitals partidistes. Uns escamots que fan de la crispació intencionada i l’insult la seua raó de viure. I ja que no es pot fer res per aturar tot això, doncs els continuarem aguantant pels segles dels segles. Però deixeu-me dir que hi ha una cosa que sí que es pot fer: aprendre’n la lliçó i aplicar-la. I per tant posar sempre, per sistema, al congelador –i no atorgar-hi cap credibilitat– tot allò que diuen aquests personatges que no pensen per ells, perquè en definitiva tan sols són els dits que premen les tecles.

PS. Hi ha nits que, en vista d’alguns dels comentaris que hi ha al final d’aquest editorial, no puc deixar de pensar que l’acció d’aquestes esquadres digitals arriba també fins ací. Perquè no entendré mai, i em desagrada molt que passe, quina necessitat té cap lector d’aquest diari d’insultar o de fer bromes denigrants amb els noms de la gent. O, simplement, de ser mal educat. La crítica, la crítica contra mi o contra qui siga, sempre serà benvinguda i pot ser tan dura i tan directa i punyent com calga. Però aquesta crítica no està renyida amb l’elegància i el respecte a qui critiques. Ben al contrari: sóc dels qui creuen que una crítica justificada pot perdre l’interès quan s’expressa d’una manera injustificable. I, sobretot, sóc dels qui aspiren a tenir un país millor del que tinc, que no copie els comportaments dels veïns.

 

Si voleu ajudar VilaWeb, i podeu, feu-vos-en subscriptors.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
20.01.2022  ·  22:26

Fan bé de callar. La seua veu, com la seua credibilitat, tant a nivell individual com quan actuen com a ramat disciplinat ha baixat fins a zero. El millor que es pot fer és no permetre que torne a pujar mai d’aquest valor. Cal ser selectius, amb la informació. I ells, tots ells, són el passat. Parlen i fan per a mantindre la seua mamella particular. Nosaltres treballem per un altre país on ells no caben.

Eulalia Escude
Eulalia Escude
20.01.2022  ·  22:27

Gràcies

alexandre Cases
alexandre Cases
20.01.2022  ·  22:29

En un immens camp desolat per la mesquinesa l’honestedat d’aquest diari us converteix en una pedra preciosa, en un dels pocs motius d’esperança per a la dignitat del país. Us esteu convertint en l’enemic num. 1 de tota la morralla. Em temo que aniran a per vosaltres. No defalliu!

Joan Benet
Joan Benet
20.01.2022  ·  22:33

És una desgràcia que Luter i la contrareforma no arribessin fins aquí. Calvinistes i Mediterranis i llavors potser sí que podríem ser la Dinamarca del sud.
Respecte als comentaris, més d’un cop he pensat que potser seria millor no llegir-los.
Et fas independentista amb la idea de fer un país diferent d’Espanya i et trobes amb aquests polítics i aquesta burocràcia cutre i et cau l’ànima als peus. Et fas de Vilaweb pensant que estaràs envoltat d’un cert nivell i de tant en tant apareixen comentaris talment com si fossin extrets del forocotxes…
No sé, déu ser la naturalesa humana i no s’hi pot fer més…

Ed Garrido
Ed Garrido
20.01.2022  ·  22:41

Te tota la rao Sr Partal. Vergonya de politics. I encara sap mes greu quan son precisament “els nostres”, els lladres.

Josep Ballarà
Josep Ballarà
20.01.2022  ·  22:58

Molt d’acord. De vegades vaig a parar -per error- a un d’aquests fòrums d’exabruptes i sempre em sorprèn que es pugui ser tan maleducat o mesquí com alguns comentaris posen de manifest.
Suposo que això està relacionat amb els debats dels límits de la llibertat d’expressió. Als països civilitzats -educats- no calen límits legals a la llibertat d’expressió. Ho serem alguna vegada?

Pere-Andreu Ubach
Pere-Andreu Ubach
20.01.2022  ·  23:14

No calia l’article de Vilaweb per saber de la negligència dels parlamentaris de tots els partits polítics. Els qui tenim pensament crític ja n’érem conscients de la seva negligència. I els qui voten cegament i repeteixen cegament ho continuaran fent.
Malgrat tot s’agraeix moltíssim l’article, doncs permet donar un cop de puny definitiu sobre la taula.

Un cop de puny per denunciar que les disfuncions de la nostra decrèpita democràcia es perpetuen tant si hi posem uns polítics o uns altres; tant si manen uns partits com si manen uns altres. I això no només apunta a la negligència i la inutilitat de la classe política; apunta sobretot a la mala praxis dels funcionaris corruptes que són la constant legislació rere legislació.

Per tant, no n’hi ha prou d’assenyalar i condemnar els polítics com a negligents, incompetents i traïdors de la confiança de què són dipositaris. També se’ls ha d’assenyalar com a INÚTILS per controlar els funcionaris corruptes.

Antoni Soy
Antoni Soy
20.01.2022  ·  23:31
JOSEP SABAT
JOSEP SABAT
20.01.2022  ·  23:35

Totalment d’acord, però em sorprèn que només és parli de les llicències d’edat i gens ni mica dels sous estratosfèrics de dalt a baix i dels trienis que sumen un 5 % del sou. Jo he fet una carrera de 36 anys als bombers des de la base a Oficial i m’hagués d’haver fet Telefonista o Uixer del Parlament i cobraria molt més i sense perills, ni torns, ni treballar en festius, i sense responsabilitat sobre 100 o 200 bombers ni sobre les vides civils que anàvem a rescatar.
Un altre derivada: qui ocupa aquestes places? Estan endollats? hi ha endogàmia? si no és així, quants milers i milers de persones i funcionaris és presenten a les oposicions o concursos? Jo no n’he sentit parlar mai i amb aquests sous és per ser notícia Mundial, riu-te’n de la Unió Europea.

Xavier Ludevid
Xavier Ludevid
20.01.2022  ·  23:46

Per mi, el que es especialment greu és que aquest permís retribuït es proposes per “treure de la circulació” funcionaris incòmodes per tenir ser més o menys afins a algún partit polític.
Això indica dues males praxis, la primera que alguns funcionaris (jo en coneixo una pila) són contractats en concursos manegats per partits polítics.
La segona, la que comentem avui, per apartar funcionaris partidistes, organitzen una llicència retribuïda carísima a compte dels impostos dels ciutadans.
Conclusió, enlloc d’anar cap a una administració més professional on els funcionaris actuen neutralment i fan la seva feina sense biaix polític, organitzen fastigusos privilegis carísims i indignes ….
Fem les coses bé, que demanin perdó, corregeixin aquest esguerro i legislin per fer una administració més professional i meritocràtica.

Josep Sivillà
Josep Sivillà
21.01.2022  ·  00:11

Hem de buscar el motiu que encara no som independents a la gran abundancia de persones aquí, a Catalunya estant, que es comporten en clau espanyolista. Que no son lliures. Que responen a l’interès de l’amo. Que ara es un partit, ara interessos de conservar la cadira. Mini interessos personals que manipulen i condicionen la veritat i la llibertat.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
21.01.2022  ·  00:18

Admiro Sr. Director la seva bonhomia quan imagina (?) que són militants els encarregats de fer “bullir” les xarxes.
Per la meva part crec que són persones que ho fan a canvi de retribucions concretes i amb eines digitals preparades amb aquesta finalitat. Només així em puc explicar la inutilitat i l’ínfim nivell, cultural i moral, dels comentaris que es fan circular.
Potser per mantenir aquests tinglados alguns partits han de treure diners d’on sigui.
Militar a favor d’un ideal hauria de ser una cosa d’un nivell superior.
Pot dir-me beneit, li accepto esportivament.

Joan Verdera
Joan Verdera
21.01.2022  ·  00:19

No puc deixar de sorprendre’m pel fet que cap periodista hagi destapat l’afer durant aquests anys, ni se’n fes una crítica quan es va aprovar. Poca professionalitat, molta mandra, com en molts altres àmbits. Té raó en Xavier Roig. Ha hagut de ser una política qui aixequés la llebre

Encarnació Parets
Encarnació Parets
21.01.2022  ·  00:25

Vicent, ací al Camp de T estem bé. Encara que ens volen grillats ens agafem a la terra que ens dona vida, ens empeny i ens meravella cada dia amb la seua llum. I sí, alguns catalans som respectuosos i demanem que també se’ns respecte.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
21.01.2022  ·  00:50

Sí, el silenci atordidor dels “pessebres”, que va perfilar Joan Josep Pérez i Benlloch, des del Diario de Valencia, fa vora 40 anys. Dient des del mateix que el PSPV s’havia convertit en aital menjadora en mans del Lermisme. I que tothom acostara a tal “cuixa” com a caparres per a xuplar. I quasi tothom callà i s’acostaren a xuplar la sang que corria per aquelles venes que venia de Màdrix, com a retorn esquifit del que ens espoliaven.

Fa un parell vaig parlar del meu company de batxillerat que sempre ha estat un tronxo sideral, però a base de ser la verruga d’Ábalos acabà sent director general de la Empresa Nacional del Uranio, sense saber què és un protó o el bosó de Higgs.

Això és españa.

I també, en aquesta casa tan nacional, van veure que això són coses que passen a València, que els agafa taaaaaaan lluny…i de retruc ara, el catalunyisme se n’adona, que “ells” també són españa.

Si l’arquitectura que legisla, jutja i governa és l’emanada del poder colonial, què esperàveu, mantindre-vos sense immaculats?

No fotem, xe !

Què ingenus!

Vaig posar l’exemple del concurs de l’espai Raimon de Xàtiva.

I us explicaré què passa amb el col·laboracionisme i quintacolumnisme ací i arreu i fins on té recorregut.

Els arribarà el dia que els passarà com als ratolins passius del conte “Qui s’ha emportat el meu formatge?”

Eixe conte que ensenyen a les facultats d’Administració d’Empreses.

Aquests són els resultats del concurs de Xàtiva, on nosaltres també vam participar amb el nom UTE CRAC XXI:

https://blocs.mesvilaweb.cat/josep_blesa/resultats-comptables-del-c-r-a-c-de-xativa/

Guanyador 9’26 sobre 10 punts. En currículum professional els fa arrancar amb 5 punts. El màxim.

Nosaltres 6’81 i amb un currículum que ens concedeix 3 punts d’arrancada. 2 per dessota del guanyador.

I això que hi havia estudis del nivell de Margarit i Buxadé, Paco Grande restaurador de l’Almudena de Madrid i l’aqueducte de Sègovia, etc.

És a dir, el col·laboracionisme més brandat només dóna un marge de 2’49 punts. 0’49 punts al capdavall.

Ben poca cosa, si juguàrem al no col·laboracionisme que en poc de temps múltiplicaria els guanys personals i sobretot col·lectius nacionals.

Sabeu qui fou el segon:

La UTE del director general de la Direcció General de Patrimoni que començà amb el PSPV, i en 1995, quan entrà Zaplana de seguida corregué a posar-se sota les sues faldes. No només això, sinó que ensinistrà el director general de cultura que és un murcià vingut amb l’estol cartagenista dels Carrascosa, etc i no sabia un borrall d’aquesta cultura nostra i l’emcimbellaren al més alt nivell.

Tots els diumenges a la vesprada hi havia classe particular per al nou director per part de l’exsocialista director de Patrimoni i el cap de pèrits judicials del COACV home proper al PP.

Com sé això?

Doncs perquè és el meu veí del costat del replà. El món és molt petit.

Sempre existeix algun raconet on amagar un “muntonet”.

https://www.lasprovincias.es/v/20101229/politica/corts-descubre-ahora-tiene-20101229.html

Amb tot això, torne a reglotar: és el sistema del qual ens intentem deslligar-nos.

I que, com veieu, col·laborar i cooperar amb l’estat colonial tampoc deixa créixer tant com algú hom pot pensar.

ANAR A LA CONTRA D’ELL TÉ TAMBÉ EL BENEFICI D’ACRÉIXER ELS “MÚSCULS”, perquè t’apliquen el judici preventiu de fer-te la vida impossible i barrar-te el pas tant com puguen.

Doncs, saben que som la seua espasa de Damocles.

Josep Blesa (València)

Núria Florensa
Núria Florensa
21.01.2022  ·  00:56

Com per dues ocasions vaig tenir l’oportunitat de dir-li: a) Perpinyà en suport de la Bressola. Nos vam pujar per compte nostre i com fora bo va indicar q anéssim, així ho teníem previst. Li vaig comentar q vostè m’il. luminava (i poca gent ho fa). b) Manifestació a BCN on li vaig reiterar. No podem acabar amb aquesta gent acrítica, q no sap analitzar, comparar ni argumentar. Dol, ho comprenc, però pensi q cada subscriptor de VilaWeb acredita q ho feu molt rigorosament i amb honestedat. Segueixi com fins ara i com a “forçats de la dictadura franquista” : ” perdone’ls pq no saben q fan”. I a la classe política, tant de bo mereixin tots plegats el q es mereixen! (Llàstima q no hem pogut provar el projecte d’Albano Dante… Pq no va cuallar 🤷‍♀️.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
21.01.2022  ·  00:57

En una cosa al menys estem avançant: tota aquesta corrupció institucional està sortint a la llum, i estem fent el primer pas per solucionar el problema. I no em refereixo uni camnet a la corrupció de politics i funcionaris sinó també de periodistes i participants a les xarxes ben “alliçonats”, obedients i adequadamnet greixats d’una manera o un’altre. Fa temps que s’íntueix que hi ha tuitaires i comentaristes “a sou” dels partits interessats en propagar determinades notícies i idées. I és que es mouen politica i econòmicament interessos molt grans en mantenir determinats “satatus quo” que són imprescindibles per a que els grans negocis de la màfia política-empresarial-econòmica de España segueixin funcionant i creixent. S’hi juguen molts milions de euros, centenars i milers; i si cal, per exemple, “autonomisme” es predica autonomisme a tort i a dret des dels mitjans i des de les xarxes tan com calgui.

I l’actual silenci durarà poc i es trencarà sigui per via directa parlant del tema, o per via indirecta vorejant-lo astutament i justificant els fets com de passada. Però d’entrada, gràcies a les persones que directa o indirectament han provocat que es comencés a fer llum sobre aquestes altres clavegueres….Vol dir que hi ha algú no resignat a admetrer-ho!

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
21.01.2022  ·  01:49

Gràcies per l’article, Vicent. I, sí, els teus articles moltes vegades no s’escapen de tenir comentaris grollers –fan vergonya.

Jaume Jose
Jaume Jose
21.01.2022  ·  05:00

Sorpresa!
Potser serà pel text del post scriptum del Vicent Partal que avui, en cap dels 18 comentaris que hi havia fins a aquesta hora, ningú no anomena ER al partit ERC.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
21.01.2022  ·  06:38

Mala peça al teler. La mediocritat de les persones ho inunda tot. Una cosa em queda clar i es que cal més llibertat periodística per lluitar contra tota aquesta corrupció institucional. Cal més Vilaweb’s. Cal periodisme d’investigació.

Antoni Gavarró
Antoni Gavarró
21.01.2022  ·  07:08

Indiscutiblement, el tema de les llicències per edat és un instrument de control multiús.
El comentari d’En Xavier Ludevid ho apunta en un dels seus vessants: aconseguir uns funcionaris al Parlament servils, de discreció de pedra picada. Però solament era això? I encara més, amb qui eren i continuen essent especialment servils aquests funcionaris? A la mesa del Parlament? Al Govern? No ens estem enganyant del tot? No es van enganyar les diferents meses del Parlament, també? Perquè en aquest debat per valorar l’abast de la deslleialtat hi manca la perspectiva principal: som una nació ocupada, i l’única arma de legitimació que té la potència ocupant és el control.
Les formacions autoproclamades independentistes per simple electoralisme, és a dir totes perquè no sembla que ningú treballi col·lectivament per desarmar el control de l’ocupant sobre la nostra nació sotmesa, van caure en el parany de la cultura del control i encara hi són.
I ningú remarca la importància i la influència decisiva dels controladors del règim de llicències, els alts funcionaris del Parlament, per desarmar la legitimitat de les lleis de desconnexió, per facilitar la repressió judicial, i, per tant, ben segur, per filtrar als experts en la causa general, tots els detalls d’interès. Tots els parlamentaris, segurament sense dir-s’ho ho saben i per això fan el que fan: fer veure que fan per mantenir la propaganda i cobrar a fi de mes havent oblidat els compromisos amb l’electorat.
A hores d’ara, el silenci a què fa referència l’article és, pot ser, encara més vergonyós que l’espectacle infantil dels dies anteriors: és el silenci covard i còmplice dels qui no es veuen amb cor de denunciar el paquet enorme de deslleialtats que es donen en el dia a dia del Parlament inútil, vergonyós i indignant.
De tot plegat, per a mi el més greu és aquesta incapacitat d’administrar disciplina i perpetuar aquesta cultura del control heretada de l’ocupació.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
21.01.2022  ·  07:13

Molt d’acord, sobretot en la PS. Sempre hi han hagut trinxeres, sols que ara s’han traslladat al ciberespai i gaudeixen del caliu de l’anonimat, per la qual cosa a la mala educació general i el baix nivell cultural hem d’afegir la covardia. I que els i les polítiques professionals, tret d’honorables excepcions, son els i les més mediocres de la societat és sabut des de sempre.

Maria del Mar Esteller
Maria del Mar Esteller
21.01.2022  ·  07:28

Qui calla, atorga. La política està podrida aquí i a tot arreu

Maria Trabal
Maria Trabal
21.01.2022  ·  07:37

Agraeixo la P.D., Sr. Partal.
Sovint em preguntava com és que acceptes alguns comentaris sobre els teus articles que no aporten res al debat i només destil·len mala bava contra aquells que no són tan “bons independentistes” com es creuen que són els qui signen el comentari.

Antoni Brosa
Antoni Brosa
21.01.2022  ·  07:55

Completament d’acord amb un altre excel·lent article editorial, però especialment d’acord, si es vol canviar alguna cosa, amb el P.S.
Gràcies.

Albert Miret
Albert Miret
21.01.2022  ·  08:17

Completament d’acord amb l’editorial. De sempre m’ha fet fàstic aquesta forma pròpia dels primats que sembla obligatòria per a molts militants de partits. Fa fàstic, perquè accepten sense cap crítica el que diu el seu superior, cregui que és la veritat o és mentida. Així com un meu mestre de quan era petit ens repetia constantment que “el mundo, está formado por personas, animales y cosas” sense especificar qui era qui, aquests militants sense parer, deuen ser del grop de les “cosas”.
Anant una mica més enllà, hi ha una qüestió que no la veig clara, i és la resposta a la pregunta: “Tota la tropa d’advocats mantinguts per la Generalitat, o sigui per nosaltres que no van deixar fer res per transformar aquest país merdós en un país del coneixement, perquè tota modificació -d’acord amb la legislació espanyola que han tingut més de tres-cents anys per a fer-se-la a mida- mai podia ser i sempre resultava que era il·legal, no sabien el que estava passant, o bé és que ells també sucaven el melindro. Donat que no seria explicable que aquesta gent tan investigadora davant de possibles canvis no en sabés res, valdria la pena que els investiguessin alguns agents externs i amb una miqueta, només una miqueta de credibilitat de la qual en aquest país és tan poc trobable.

Jordi Torres
Jordi Torres
21.01.2022  ·  08:28

Com bé dius Vicent, aquesta plaga dels piulets teledirigits continuarà pels segles dels segles. Tenim mala peça al teler, ja que la tecnologia i l’anonimat faciliten endegar campanyes automatitzades de baix cost, contra qualsevol objectiu. El somni de qualsevol ‘community manager’ amb pocs escrúpols. N’haurem d’aprendre a conviure i a aïllar-nos del xivarri interessat.

Però també cal saber distingir aquestes campanyes orquestrades de la crítica legítima i argumentada, la que ens permet mantenir un nivell de debat saludable i el poder a ratlla. És normal que les persones o institucions que tenen una responsabilitat pública hagin d’estar sotmeses a un escrutini més estricte i, per tant, a la crítica. Sempre des del respecte i amb arguments, és clar.

Luis Miguel Peñaranda
Luis Miguel Peñaranda
21.01.2022  ·  08:28

Allò que em va decidir a fer-me subscriptor precisament av ser que en aquest diari no s’apunta al costum de talla i pega sense verificar.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
21.01.2022  ·  08:37

Repartir pinso per l’engreix es propi de les granges. Pobre Parlament autonomic, nya, nyam, nyam

Marcela Ulloa
Marcela Ulloa
21.01.2022  ·  08:40

Molt encertat l’editorial d’avui. El gran problema és que el missatge es podria publicar cada dia i sempre l’encerta. La classe política catalana (unionistes i independentistes) està copiant descaradament els pitjors comportaments espanyols i aquest és un altre exemple. CADA!!! setmana veiem casos prou greus com per exigir dimisions polítiques en una democràcia normal (només aquesta setmana: Colau imputada, Bustos a presó, Consell Esportiu d’Hospitalet pagant campanyes al PSC, les llicències al Parlament, Llombrich, …). Heu sentit algú demanant consequències? Ells, però, són capacos de posar-se d’acord per defensar la seva unitat, nosaltres ni això.

Us escric des d’Alemanya i quan ho veus des de fora, on els mecanismes de control funcionen (i el periodisme n’és un de fonamental) i exigeixen explicacions, i denuncien ingerències dels aparells dels partits, i fan dimitir polítics, … encara fa més coissor. Gràcies Vilaweb per ser l’excepció.

Esther Miquel
Esther Miquel
21.01.2022  ·  08:41

Molt d’acord amb la nota final.
També amb el que diu el Sr. Peñaranda.
Potser amb més lectors però confesso que ara no puc continuar llegint… El meu autobús ja arriba a la parada!

Alberto Pérez
Alberto Pérez
21.01.2022  ·  08:44

Respecte als politics catalans, poc hem de dir Vicent, cal una neteja important a casa nostra es molt vergonyos tot plegat, alguna cosa hem de fer els ciutadans els proxims temps.
Amb el tema de les Brigdades Digitals Partidistas s’ha convertir en una lacra arriban a tot arreu i son molt despreciables, per mi el valor esta en els ciutadans que no pertanyen a aquestas Brigades, que tenen valors de pais i critics amb una visio real i no distorsionada de la situacio que vivim i espero cada vegada mes aquests ciutadans despertin i comencen a fer algo de valor per la nostre societat. PARTIDISME NO, BRIGADES NO, FER PAIS AMB SENY FORA DEL PARTIDISME SI.

Josep Calbet
Josep Calbet
21.01.2022  ·  08:45

Una mostra més del corporativisme dels polítics professionals i els seus clients. La entrada d’ aire fresc a alguna llista electoral i partits (Llach, Bel, Costa, Borras, Canadell, Alonso-Cuevillas, …) ajuda a intentar petits canvis, però no n’ hi ha prou, perque la inèrcia i la por a pedre els ‘drets adquirits’ (poca vergonya que tenen) ho acaba frenant.
Cada vegada més clar que el camí és el Consell de la República, amb millores, com les proposades a la editorial d’ahir. La setmana passada a Sabadell, em van desagradar certs maximalismes del algunx membre de l Assemblea de representants que tenen les idees tant clares que sembla que volen obviar el debat.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
21.01.2022  ·  08:51

Silenci de complicitat. Però en tenim tants de silencis , sobretot el dels mitjans davant l´explotació vírica i els augments de preus injustificats dels serveis bàsics.

Victoria Pedrola
Victoria Pedrola
21.01.2022  ·  08:53

Gràcies per l’article Sr. Partal
Volem una Catalunya independent, si. Però per fer un país diferent i millor, per tant cal esbombar totes i cadescuna de les corrupteles i interessos personals que nomes fan que perpetuar el sistema.
Per altre part certament a vegades la grolleria forma part d’algun comentari. Sense confondre-ho amb la discrepància d’opinió.
Em disculpo si en algun moment ho he pogut ser tot i que ara no em ve present però no tornarà a passar i podem fer entre tots que no passi.
El meu pare, deia una frase en castellà, que no se com traduir. Lo cortès no quita lo valiente”… Doncs això.
Gràcies

Ricard Palomar
Ricard Palomar
21.01.2022  ·  08:53

L’afer de les llicències del Parlament, on s’ha vist que amb càrrec a l’esforç fiscal de la ciutadania es paguen sous estratosfèrics a canvi de no treballar, ens ha de fer veure que això es només la punta de la punta de l’iceberg de la corrupció i de l’abús de poder de la classe política.
Aquí no hi ha catalans i espanyols. A l’hora de mamar de la mamella de la corrupció, tots parlen la mateixa llengua.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
21.01.2022  ·  08:58

Abans amb una encaixada de mans es feia un tracte a pagès (ja sigui per compra-veda de ramats, de terres…).
Hem anat endarrera.

Sempre, però, ens quedarà VILAWEB.

Carme Bech
Carme Bech
21.01.2022  ·  09:13

M’interessa especialment la part final de l’editorial d’avui.
Fa uns dies volia fer un comentari a una notícia que no recordo ara, però en vaig abstenir després de llegir molts dels comentaris grollers i insultants que m’havien precedit.
Si no hi ha respecte no hi ha comunitat de lectors.

Pep Agulló
Pep Agulló
21.01.2022  ·  09:20

QUEIXES I SILENCIS…

Un silenci acusador. Hem parlat molt del tema, després de l’escàndol del parlament, segurament vindrà l’escàndol de la JEC ordenan retirar l’escó de Pau Jubillà, i veurem un altre episodi de cinisme i d’aprofitament de les amenaces de l’Estat per part d’ERC per enfonsar Laura Borràs, etc. etc.

Un escàndol tapa l’altre i les queixes són només la música de fons que la classe política està avesada a escoltar. Però la política de veritat es mou, també, per sotaterra i de quan en quan surt implacable…

PS 1. Des dels marges asocials, us planyo als que esteu tot el dia a la xarxa llegint a les “escuadres digitals”. Podeu ficar els seus bruels al congelador com aconsellla Vicent, però això ha de tenir unes conseqüències psicològiques considerables. Ho dic pels nivells de ràbia i d’impotència que genera que grava la salut. Segur.

PS2. Ara que està d’actualitat l’amenaça rusa a Ucraïna, suggeriria a VilaWeb en les “històries” una dedicada al episodi d’Holodomor per entendre un xic el sentiment del poble ucraïnès…

Ferran Moreno
Ferran Moreno
21.01.2022  ·  09:42

Un petit exemple que il·lustra perfectament el que és una MENJADORA:

https://twitter.com/MGalimanyB/status/1483568586803269648

Imaginem el quadre gran amb totes les institucions, organismes, etc., plagats de càrrecs, assessors i personal afí col·locat pels partits. Comprendrem millor com tota aquesta xarxa de sous i privilegis pagats per tots nosaltres, és “un món” gens interessat -per raons obvies- en que res canvii.

O sigui, de portes enfora podran fer tota la comèdia que vulguem per semblar molt independentistes unilateralistes o molt republicans, però de portes endins no volen que res canvii. I anar a FER la independència és posar en risc tot això.

Algú encara va dient “És que Esquerra…”, “És que ERC ens ha traït i…”
Em sembla que anem una mica despistats tots plegats.

*No sé vosaltres, però jo, aquest sou, cada més, no el guanyo.

Salvador Manich
Salvador Manich
21.01.2022  ·  10:00

Callar? Per una vegada fan una cosa sensata, callar. Ara només falta que treballin, i ja ho tenim arreglat.

Carles Serra
Carles Serra
21.01.2022  ·  10:04

Ostres quina descoberta Vicent, després d’aquest últims 40 anys que alguns ho defineixen de democràcia exemplar , després que el PSO€ montes els GAL, poses calç viva a uns pobres nois que lluitaven per la llibertat del seu País, ja que dir del silenci/complicitats de partit/polítics i mitjans de comunicació catalans.
I ara aquest escarafalls.
Com molt bé ho defineix el Sr. Josep Blesa, el repartiment de la misseries de la manjadora, en definitiva, comprar el vot per perpetuar-se en el poder, això que han fet la majoria d’ajuntaments, sobretot els governats per el PSO€, però amb el silenci de partits/polítics/tertulians/periodistes; és allò de: que buena es la alcaldesa que me de pan y el cura que me lo bendice, aquesta cultura tant espaÑola, impregnada també a la nostra societat/partits/polítics.
Ara entenc el perquè no tens cap interès en donar veu en Cotarelo, diu les coses molt clares i no es deixa trepitjar, debant d’una cultura de A POR ELLOS.
Si Vicent, la lluita dels somriures, et sona? ja veus com hem acabat, amb un riure com la cara d’un pallasso, ep!!! em perdo dels pallassos.
Ja ho va dir el faixista Unamuno, a los catalanes les pierde la estètica

Antoni Díaz
Antoni Díaz
21.01.2022  ·  10:05

Amb un cas tan greu com aquest, és posa amb risc la il·lusió per la independencia,
Som molts els que ens pensem que si volem un país nou,primer es té que netejar per dins , el 1 de Octubre molts vem parar amb el nostre cos les porres que volien impedir un dret democràtic .
Ara veiem que els obstacles no estan només a Madrid, sinó que també els tenim a casa.
Un cas tan greu com el que s’ha destapat al Parlament , fa suspitar sense dubte a equivocar-me que no es un cas aïllat.
La societat tindríem que sortir al carrer per milers, però sense un lideratge per organitzar-nos, demanaria a la ANC i OMNIUM que convoquin una Manifestació, per la Transparència i contra la Corrupció.
Sinó netegem la casa per dins no avançarem

Alfred Segú
Alfred Segú
21.01.2022  ·  10:09

No fan bé de callar. El silenci no és politic. Si no es poden donar explicacions, la resposta honorable és la dimisió. O no hi ha honor?

Xavier Segura
Xavier Segura
21.01.2022  ·  10:20

Benvolgut Vicent, em sap greu que rebis atacs d’aquests individus que tan sols són males còpies dels piuladors de forocoches.
En casos així cal saber aplicar la màxima que diu que no ofèn qui vol, sinó qui pot…. i ells/és, pobrissons, els hi falta molt per poder-ho fer!!
Molts ànims; saps, o hauries de saber, que per molts de nosaltres, tu i la teva gent, ets/sou un referent importantíssim.

Rodolfo Collet
Rodolfo Collet
21.01.2022  ·  10:26

La Generalitat i el seu parlament no son més que baules del règim corrupte del 78. Tan aficionats com son de fer museus en podrien fer-ne un

Albert Parés
Albert Parés
21.01.2022  ·  10:32

Els polítics de tots els partits han quedat ben retratats però sí un en destaca especialment és el de l’expresident del Parlament i actual conseller Roger Torrent. Fa dos dies va dir que no tenia informació sobre les llicències d’edat i de seguida vaig pensar: o està mentint o si no menteix vol dir que és un incompetent. Com pot ser que un president del Parlament desconegués la normativa laboral dels seus treballadors? I em pregunto, un mentidor o un incompetent poden ser consellers de la Generalitat?

Aleix Gaus
Aleix Gaus
21.01.2022  ·  11:16

No ja un pam de net aniria bé fer una bona nateja de politics pel bé de tots

Salvador Aregall
Salvador Aregall
21.01.2022  ·  11:18

De l’Editorial d’avui el PS és el més important. No acostumo a llegir els comentaris dels altres companys i el que faig jo és expressar l’emoció que m’ha provocat l’editorial, que a voltes no està d’acord amb el Director de VilaWeb, poques vegades, però sempre procuro ser respectuós i no fer faltes, això darrer no sempre ho aconsegueixo. Crec que aquesta plataforma que ens brinda VW hauria de ser un exemple de respecte i crítica a la vegada. Ho hauriem de saber aprofitar perquè som la imatge del país que volem. La imatge que ens ha transmès els polítics aquests dies arran de l’afer del Parlament tampoc és la que voldriem en un país nou, però és que és molt dificil justificar alló què hi passa i massa gros per demanar disculpes i prou. S’ha parlat aquests dies de sous i gent que no treballa, però dels que treballen al Parlament també hem vist els sous astronòmics que cobren si ho comparem amb els altres mortals. Perquè un uixer
-uixers majordoms, els uixers especialistes, com els d’identificació,
reprografia i magatzem, entre d’altres- cobra més que un metge adjunt d’hospital?, metge especialista amb 6 anys de carrera i 5 anys d’especialitat i una responsabilitat que no cal parlar-ne. No tinc res contra els uixers del Parlament i estic content que cobrin molt però la comparació és feridora. Com voleu que no hi hagi silenci, el silenci que ha manat el padrí que està dalt de la piràmide de la corrupció … i tots callen.

Jordi Miralda
Jordi Miralda
21.01.2022  ·  11:27

Aquest és un afer molt important que ha deixat als polítics del Parlament molt malament, i al diari Ara i a Vilaweb molt bé pel que han destapat. Felicitats doncs, i en aquesta ocasió els subscriptors ens podem sentir orgullosos de donar suport al periodisme de bona qualitat.

Gerber van
Gerber van
21.01.2022  ·  11:36

D’aquesta manera, el Parlament de Catalunya autonòmic i els seus polítics, independentment de la seva afiliació política, es deslegitimen.

Ens costa mirar endavant com donar forma a la nostra revolució, perquè depèn de molts factors. Aquesta és una. Altres factors són la justícia europea pel que fa al retorn del MHP Puigdemont i el poder judicial espanyol, en particular la causa contra Pau Juvillà, que molt probablement també comportarà problemes per a la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

Però cada vegada queda més clar en quina direcció va tot.

Vicen Maupoey
Vicen Maupoey
21.01.2022  ·  12:04

Realment em cau l’ànima als peus.
Aquests darrers anys s’han desmuntat moltes coses. Ens creiem millors i no ho som.
Només en reafirmo en el meu dessitg de voler una societat mes justa i transparent, diferent del que ens envolta . No deixaré de lluitar per aconseguir-ho .
Editorial valent i totalment d’acord amb el PS.
El meu pensament positiu d’avui es,
“sort tinc de VilaWeb “
Gràcies !

Roger Firpo
Roger Firpo
21.01.2022  ·  12:39

M’encurioseix el mecanisme de generació i difusió de notícies. Es coneix d’on venen aquestes ordres, quins son els canals? Hi ha ordres explícites, o simplement militància que fa likes, retuits i comparteix acríticament el que veu a les xarxes mentre fa el cafè?

En qualsevol cas clarament els partits se n’aprofiten i han canviat el debat parlamentari per aquesta lluita a les xarxes, que és ben poc constructiva per nosaltres, però a ells els deu anar bé per.. guanyar vots?

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
21.01.2022  ·  13:08

D’acord amb tot.
Però aqui no canviarà res.
Ni dimissions, ni formació d’un moviment (o partit o el que vulgueu) per fer front a les pròximes eleccions a aquests partits.
Amb l’ANC i Omnium, completament amortitzats, on pensem anar? qué pensem fer?
Si ni tants sols la ràbia ens dona l’empenta per crear/formar/organitzar quelcom de realment innovatiu….que els escombri.

Montse Massot
Montse Massot
21.01.2022  ·  14:33

Dimissió per a tots quina fal·làcia tot plegat estem mooolt cansats de tot

Josep Albà
Josep Albà
21.01.2022  ·  15:22

Tots i cadascun de nosaltres sabem que, amb aquests 74 que hi ha ara, amb els 70 que hi havia abans i amb els 72 d’aquell Octubre malaguanyat, no hi ha res a fer. Res.
Sabem que tots i cadascun d’ells són mentida, són gent que viuen de la mentida i de l’engany, viuen d’uns vots, els nostres, que ni han tingut, ni tenen, ni tindran mai intenció de respectar.
I tot i amb això, els hem votat i els hem tornat a votar, i fins i tot molta gent creu que els tornarem a votar.
Però, en el fons, tots, ells i nosaltres, sabem que l’única solució per salvar país i llengua és fer foc nou. Nou de cap a cap. I no salvar res ni ningú del que s’ha dit, fet i produït des del vespre del dia 10 d’aquell Octubre malaguanyat, fins el dia que decidirem aixecar-nos.

Joan Ferrús
Joan Ferrús
21.01.2022  ·  15:25

Hi ha periodistes en les deliberacions i votacions de la mesa? O són totalment tancades? En tot cas els resultats es publiquen en algun lloc suposo. Encara no entenc com pot ser que s’hagi tardat tant a descobrir tot això. Algú m’ho pot aclarir?
Gràcies

Josep Borràs
Josep Borràs
21.01.2022  ·  17:03

M’agraden la majoria dels teus editorials, No et preocupis pels insults o les faltes de respecte, són inevitables.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
21.01.2022  ·  19:30

Vicent, estic amb tu i la visió que donen aquesta colla de mal educats és, si més no, molt difícil de digerir. Però, n’hi ha una colla que, no per ser menys ignorants i més primmirats en la forma d’expressar-se, són millors. No insulten d’una manera barroera, però saben bé, mol bé, com fer mal. Van pel món amb la gradació d’intel·lectuals, i ho són, però el seu ADN du l’estigma de la mala bava i de l’ultra-dreta més reaccionària. No s’alineen amb el feixisme, però treuen pit cada vegada que un personatge dels seus explota amb una atzagaiada, de paraula o acció, se’n congratulen d’allò més.

Miquel Guiu
Miquel Guiu
21.01.2022  ·  20:41

He trocat varies vegades al diari Ara, per donar-li mes matèria, i no han volgut ni escoltar. A Catalunya hi ha Secretaris i Interventors de pobles de fins a 5000 habitants que cobren mès de 80.000 euros a l’any, una veritable bestiesa.
Els hi volia dir que miresin la categoria administrativa de la Sra. Teresa Cunillera, extaquimecanògrafa del Govern Civil de Lleida (fa anys, la categoria mes baixa de l’escalafo estatal), i si l’actual subdelegat del “gobierno” a Lleida, gendre de l’Angel Ros, ha estat mai funcionari de carrera de l’administracio per opositions. No m’estranya que el senyor Illa shahi despres bruscament de la senyora Cunillera.
P.D. Els sotans del Govern Civil de Lleida tambè han estat un pasatge de l’horror i la tortura franquistes, i a Lleida no ho denuncia ningu. Aquest edifici tambe es candidat a espai de Memòria Democràtica.
Visca la Llibertat i moltes gràcies per tot el que feu, en alguns moments em recordeu a Ràdio Pirinaica Independent de fa mes de cinquanta anys, que bonic a les hores el futur que s’endivinaba i quina decepcio els actuals politics catalans.

Ventura Passols
Ventura Passols
21.01.2022  ·  21:24

Dues qüestions, i començo pel post esciptum, jo sóc un dels que sovint denigro amb termes com ‘spanyiquistan, burrod’ell, i eufemismes d’aquesta mena. No Sr. Pertal, no em tregui això, és l’única manera de treure la rabia, en una partida que sento perduda, és la manera de denigrar el malfactor que des de la política amb tot el poder i la impunitat deixa aquest mon fet una merda, un estat prepotent que arrassaria tots els seus habitants per continuar viu ell.
I per últim quantes coses no deuen estar fent a les nostres esquenes donant’nos peixet amb l’independentisme i venentnos per cap duro.
Que els moqui la iaia.

Jaume Riu
Jaume Riu
21.01.2022  ·  22:07

PORTES GIRATÒRIES
Les llicències per edat del Parlament de Catalunya tenen el mateix component que les portes giratòries que hem criticat tant quan són la solució adoptada per el alts càrrecs de la política que ja no serveixen, i els fan recol·locar amb el càrrec de conseller sense feina en un empresa privada, però amb un sou descomunal perquè calli.

Roser Pla-Giribert
Roser Pla-Giribert
21.01.2022  ·  23:21

NO CALLEU, SIS PLAU, JUNQUERES, PUIGDEMONT, ARAGONÉS, J SÀNCHEZ, BORRÀS.. SIS PLAU, … Vosaltres no…
Tothom es pot equivocar i tothom ha de demanar perdó.

GRÀCIES INFINITES Sr. Partal, cada dia amb vosté. A disposar.

Rosa Sanchez
Rosa Sanchez
21.01.2022  ·  23:27

Trobo a hores d’ara impossible que Espanya es converteixi amb una societat digna, perquè els seus ciutadans no estan preparats per fer-ho, però CAT, si ho pot fer, i s’ha de fer, prego que desde els mitjans de comunicació feu un treball d investigació sobre els Drets Socials mireu el tracte que tenen la gent gran a les residències concertades, mireu la impossibilitat de l’accés a l’habitatge a les persones que cobren prestacions socials, mireu l’agonia de qui té deutes tributaries i els embargan les prestacions socials (prohibit per Llei però s on el ciutadà no pot fer res sino morir-se de gana i angoixa perquè el sistema els ofega i els mata), mireu la falsa burocracia que enterra a ciutadans i a treballadors socials perquè no et deixan sortides ni recursos, feu un estudi de cuanta gent és suicida perquè no pot més, perque no pot sortir del pou, feu un estudi de perque no es fa seguiment de casos i prestacions, algunes de cobrament indegut i moltes altres que no arriben, revisem la dependència, la vulnerabilitat energètica i d’habitatge, la gent gran, la violència de gènere, les malalties mentals…..tot. Tot queda amb anúncis, tot sòn engrunes i mala organització, despeses inútils i poc acompanyament.És realment horrible veure el nivell a on estem.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes