El 20% dels homes joves de les Illes no considera greu controlar les amistats de la parella

  • El 12% dels homes tampoc considera greu el xantatge emocional

VilaWeb
Europa Press / Redacció
30.06.2023 - 19:00
Actualització: 30.06.2023 - 22:09

L’Enquesta de Joventut de les Illes Balears revela que el 19,4% dels homes entre quinze anys i trenta-quatre no considera greu o violent controlar les amistats de la seva parella, enfront del 9,8% de les dones. El 12% dels homes tampoc no considera greu el xantatge emocional, mentre que el percentatge de dones baixa al 5%. En la mostra han participat tres mil joves de les Illes i recull dades d’opinió en matèria d’emancipació, violència, salut, cultura, llengua, oci, immigració i sexualitat.

És una enquesta de 192 preguntes per a saber els aspectes vitals que afecten la joventut i tenir una eina de coneixement de la realitat, així com les seves necessitats i demandes de cara a desenvolupar polítiques més adequades i que en milloren la qualitat de vida.

Llengua

Una xifra preocupant que recull la mostra és la que revela que solament un 2,3% dels joves parla en català quan s’ha de dirigir a un desconegut, mentre que un 40,7% els parla en castellà. En la mateixa línia, un 5% acostuma a parlar només en català amb els seus amics, mentre que un 40% hi parla només en castellà.

Habitatge, immigració i violència

En qüestió d’habitatge, al voltant del 40% dels joves que no estan emancipats diu que és per falta d’un habitatge accessible. Dels que sí que ho estan, un 34,3%, un terç assegura que té problemes per a pagar el lloguer o la hipoteca i el 70% destina més de la meitat dels ingressos a l’habitatge. A més, un de cada deu joves que s’emancipa ha de tornar a viure amb la família.

Respecte als immigrants, solament un 3,2% dels joves pensa que tenen més privilegis que els nascuts al territori. En matèria de violència, el 22% dels nois creu que és poc greu insultar, enfront del 7,4% de les dones. En la mateixa línia, per al 10,4% d’ells no és violent prohibir a l’altra persona fer coses, enfront del 7,2% de les dones. El 45,1% dels homes creuen que no és violent cridar a una persona d’una manera que no s’identifica, mentre que aquesta situació és poc greu per al 25% de les noies.

Salut i sexualitat

Segons la macroenquesta, al voltant del 75% dels joves té l’autopercepció d’un estat de salut bo o molt bo i un de cada cinc joves ha anat al psicòleg en els últims dotze mesos. Per altra banda, un jove de cada tres consumeix alcohol cada setmana, i el 65% diu que no fuma tabac.

Al voltant del 35% dels homes consumeix pornografia cada setmana i solament un terç dels joves utilitza sempre el preservatiu a l’hora de mantenir relacions sexuals. Així, segons que es desprèn, el 15% de les dones que han mantingut relacions sexuals han quedat embarassades sense voler-ho.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any