Cada segon diumenge de febrer, quan els ametllers comencen a florir, desenes de persones peregrinen fins al cementiri de Sant Gervasi de Barcelona per recordar al poeta Joan Maragall. Es tracta de la festa de l’Ametller Florit, un homenatge que es fa a la tomba del poeta i que consisteix en un recital de música i versos. Cada any hi participa algun rapsode destacat i enguany la convidada és Tònia Passola, que recitarà un poema inèdit.

Un dels poemes més cèlebres de Joan Maragall és ‘L’ametller’, que va escriure el 1904 i que parla de la idea de pau que li va inspirar trobar-se un ametller florit enmig de la serra amb la immensitat de la seva flor blanca. En record a aquests versos l’any 1924 es va plantar un ametller molt a prop de la tomba del poeta i des de fa uns quants anys l’Arxiu Maragall de la Biblioteca de Catalunya hi organitza aquesta festa al mes de febrer, que és quan aquest arbre floreix.

L’acte d’enguany començarà al migdia davant el mausoleu de Joan Maragall amb la poetessa Tònia Passola recitant un poema inèdit dedicat a l’ametller. Després es recitaran altres poemes de Maragall i el Cor Infantil de l’escola de música Joventuts Unides de La Sénia interpretarà diverses cançons amb textos del poeta, com ara ‘La ginesta’, ‘Cantem l’entrada del temps clar’, ‘L’ametller’ i ‘Sol, solet’.

 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]