El president de l’estat francès i co-príncep d’Andorra, François Hollande, ha rebut avui a l’Elisi el cap de govern andorrà, Toni Martí, i el síndic general, Vicenç Mateu, per tractar la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Hollande s’ha mostrat favorable l’entrada d’Andorra i ha considerat que és una gran oportunitat que el país no pot deixar perdre perquè li permetrà accedir al mercat europeu i a inversions.

Tanmateix, Hollande ha admès que la negociació té una sèrie de punts complicats que s’hauran de superar, sigui mitjançant vies de transició o mantenint certes especificitats. ‘El president Juncker i la Comissió Europea farà reconèixer els principis de la lliure circulació, però amb un reconeixement de les especificitats’, ha conclòs.

Martí ha agraït les declaracions d’Hollande i ha assegurat que ‘estem en un moment important d’una llarga negociació i s’han entès les nostres demandes perquè són raonables i raonades’. Sobre l’acord duaner, signat el 1990, el cap del govern ha reconegut que no es mantindrà per sempre perquè res és ‘etern’, però s’està treballant perquè els canvis ‘no siguin del dia per a l’endemà’.

El govern defensa que incloure els productes agrícoles com ara el tabac dins el règim d’unió duanera —en la revisió de l’acord duaner— pot tenir un efecte dur sobre la indústria tabaquera, que suposa el 26% dels ingressos de l’estat.

‘La ciutadania no ha d’estar preocupada perquè els ingressos sobre el tabac, tal com s’estan negociant, no és ni l’any que ve ni d’aquí a cinc anys que hi haurà canvis’, ha destacat Martí. El cap de govern també ha volgut deixar clares d’altres línies vermelles: la lliure circulació de persones o els monopolis de l’estat.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb