La Santa Seu i el Patriarcat de Moscou han anunciat que el Papa Francesc i el Patriarca de Moscou i de Tota Rússia, Kiril, es reuniran el 12 de febrer. La trobada tindrà lloc a Cuba, on el papa farà una aturada abans del seu viatge a Mèxic i on el patriarca estarà en visita oficial. Hi haurà una reunió a l’Aeroport Internacional José Martí de l’Havana, que acabarà amb la signatura d’una declaració conjunta.

Fa més de vint anys que es parlava de la possibilitat d’aquesta reunió però no havia arribat a concretar-se a causa de diferents divergències entre les Esglésies que representen. Segons el metropolità Ilarión, a l’Església ortodoxa russa li resulta propera la postura del Summe Pontífex respecte a nombrosos assumptes actuals. En particular, l’aspiració del papa d’apropar l’Església als pobres, així com les seves crides a protegir als cristians perseguits al Pròxim Orient i Àfrica del Nord. No obstant això, segueix sense resoldre la principal controvèrsia entre el Patriarcat de Moscou i el Vaticà: el conflicte entre els ortodoxos i els adeptes de l’Església greco-catòlica (uniates) d’Ucraïna, que compleixen el ritu ortodox però reconeixen la primacia universal del papa .

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb