ACN Andorra la Vella.-Un dels màxims accionistes de la Banca Privada d’Andorra, Higini Cierco, ha comparegut aquest dimecres al matí davant la Comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera, coneguda com a Comissió BPA. Cierco ha reiterat les ”amenaces” de comandaments policials espanyols per revelar informació bancària sobre els expresidents Pujol i Mas, i sobre l’actual vicepresident del Govern, Oriol Junqueras. L’exdirectiu del banc ha arribat a la seu del Consell General poc abans de les deu del matí i ha comparegut durant més de dues hores en qualitat de representant legal de la societat que ostentava la majoria del capital social de BPA, SA i President del Consell d’Administració amb anterioritat a la nota del FINCEN. Cierco que no ha fet declaracions ni al entrar ni en sortir, ja havia avisat prèviament que la seva compareixença se cenyiria a la declaració feta davant la Batllia que instrueix el cas. Els grups a l’oposició, Liberals i Socialdemòcrates, han expressat la seva “preocupació” per les explicacions que ha fet un dels màxims accionistes del banc.

Higini Cierco ha comparegut aquest dimecres davant la comissió presidida pel Demòcrata, Ladislau Baró, i amb la presència de nombrosos consellers, els tres del Partit Socialdemòcrata, cinc del Partit Liberal, els dos de Socialdemocràcia, i vuit del grup Demòcrata. Fonts del grup Liberal han confirmat que “si es demostra” tot el que Cierco ha declarat davant la comissió, “contradiria moltes de les compareixences que hi ha hagut”.Cal recordar que Cierco, en la seva declaració del passat divuit d’agost davant la Batllia, va denunciar “les amenaces i coaccions” de comandaments espanyols per tal que els facilités informació bancària de Jordi Pujol, Artur Mas i Oriol Junqueras així com de les seves respectives famílies.Arran d’aquesta declaració la Batllia andorrana va decidir obrir una investigació per les suposades coaccions i amenaces de comandaments espanyols als exresponsables de la banca per filtrar informació sobre Pujol o també altres polítics per perjudicar el procés sobiranista català. La investigació de la Batllia va propiciar que la família Pujol posés primer una querella contra els comandaments policials que van dur a terme l’operatiu, l’excomissari, Marcelino Martin Blas, i l’agregat d’Interior a l’ambaixada espanyola a Andorra, Celestino Barroso, i posteriorment contra Higini Cierco, per revelació de secret bancari.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.