Heus ací el govern efectiu, en la seua perfecta inutilitat

Menys Generalitat i més país, com a consigna. Més fer la nostra i menys esperar que facen res els qui res no faran

Vicent Partal
09.12.2021 - 20:51
Actualització: 09.12.2021 - 21:37
VilaWeb
El conseller Josep Gonzàlez Cambray, a la porta de l'escola Turó del Drac de Canet

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un dels arguments que es van repetir de manera més consistent els mesos posteriors a les eleccions del desembre del 2017 va ser que no podíem deixar les escoles en mans del 155 i governades per un partit que a Catalunya no representava res, el PP de Rajoy. Ens van dir una vegada i una altra que necessitàvem un govern efectiu per a alçar ràpidament el 155 i defensar la immersió lingüística. Estic segur que el lector ho recorda, això.

I és aquesta la frase que em va venir al cap ahir, quan vaig veure com el conseller d’Educació del govern efectiu, l’honorable Josep Gonzàlez Cambray, visitava l’Escola Turó del Drac de Canet de Mar per a reconèixer davant els pares, el claustre i l’ajuntament d’aquesta vila del Maresme que la Generalitat de Catalunya no té capacitat d’actuar per a defensar la immersió en aquest centre. Que no hi pot fer res. El conseller es va queixar que el TSJC s’haja adreçat directament a la direcció de l’escola i va dir que això impedia que Educació pogués intervenir-hi o donar-hi cap resposta. Ara no entraré en la picabaralla tecnicista, però políticament el significat de tot plegat és irrefutable. Qui mana, mana. I el govern efectiu ni mana ni serveix per a allò que ens van dir que serviria.

Però la cosa és que la constatació ja és més que suficient i, per tant, val més que anem girant full. Això ja va quedar ben clar amb tota la pantomima militarista de Pedro Sánchez al començament de la pandèmia: que l’autonomia avui, en termes efectius, no és res. Res de res. Madrid es va quedar les competències i el president Torra no podia decidir gairebé res, ni comprar màscares, com aquell qui diu. I amb sort avui la Generalitat la podem considerar com una gestoria, dedicada a gestionar només el que li deixen gestionar. Però en cap cas no és un govern nacional i, si ho mirem bé, ja ni arriba al nivell d’un govern autònom. Caram, si fins i tot es regeix per un estatut que no va ni negociar ni votar ningú!

La qüestió, doncs, és deixar de considerar-la allò que ja no és. I alliberar-nos tan de pressa com puguem d’aquest pes mort. Sabent i entenent, i essent-ne conscients, que en la història del catalanisme sempre hi ha hagut una relació exageradament fetitxista amb la institució que, deien, havia de representar la nació. I que això no serà simple ni fàcil de canviar d’avui per demà. Però cal fer-ho.

Aquesta relació fetitxista segurament va tenir una raó de ser amb la Mancomunitat. I a tot estirar amb la Generalitat del 31, tot i que “Generalitat” era una paraula que els negociadors espanyols es van treure de la mànega per ensarronar el pobre coronel Macià. El franquisme, després, encara va crear una aurèola màgica entorn –ves quina gràcia– d’un govern a l’exili. Però ara aquest element totèmic de la institució, que els presidents Tarradellas, Pujol i Maragall van saber esprémer al màxim posant literatura si calia allà on no hi havia res més, finalment s’ha esfondrat del tot. I és urgent de substituir-lo, no enganyar-nos més respecte d’això. Respecte de què és i respecte de què val.

En uns altres països del món, sobretot en els del nostre entorn, això de les institucions la gent s’ho mira molt més pragmàticament, amb una mirada menys mística, sense confondre mai la gestió administrativa amb la nació política i els anhels que se’n deriven. I per això, ara que hem vist el govern efectiu en la seua perfecta inutilitat, vull dir que potser aquest és el camí que hauríem de seguir, també. Menys Generalitat i més país, com a consigna. Per a entendre’ns. Més fer la nostra i menys esperar que facen res els qui, ja ho sabem avui, res no faran.

 

VilaWeb depèn dels subscriptors. Aquesta és, de llarg, la nostra font principal d’ingressos i la garantia de la nostra independència editorial. Si podeu, i ho voleu, ajudeu-nos.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Ramon Perera
Ramon Perera
09.12.2021  ·  22:09

” Menys Generalitat i més país, com a consigna.”
Amén.

Francesc Rosés
Francesc Rosés
09.12.2021  ·  22:10

Però anem a pams. El conseller cobra com si hi pogués fer alguna cosa, no? Perquè si no hi pogués fer res, no caldria que hi fos i ens estalviàvem el sou, oi?

Ah, que no és aquest conseller només? Que són tots els consellers (i conselleres)? Que és el MHP que no hi pot fer res? Ni el parlament, no hi pot fer res? Que potser el Parlament està també a les ordres dels jutges?

Aleshores, què fem pagant el sou a tant càrrec inútil? (que no és d’utilitat, vull dir). És una pregunta retòrica, és clar. Tothom en sap la resposta. L’imbècil, fem tots plegats!

Albert Ventura
Albert Ventura
09.12.2021  ·  22:13

Podriem canviar el nom pel d’Oficina d’Assumptes Indis.

Pere Soldevila
Pere Soldevila
09.12.2021  ·  22:19

Desobeir encara que no ho sembli. Propasaría als periodistes que quan parlen dels tribunals i jutges afegissin sempre una lletra F (majúscula) TCF, CSJCF, és a dir Franquista etc.

Tomàs Reyner
Tomàs Reyner
09.12.2021  ·  22:27

Unes reflexions.
Hi ha un requisit imprescindible perquè una llengua es mantingui viva: Ha de ser útil. El Català parlat i escrit ha de ser imprescindible per a poder treballar en qualsevol administració pública a Catalunya. Aquet fet, a la pràctica a Catalunya no es compleix. Manca control i inspeccions.
I sí, més efectivitat, més “militància” de País i menys càrrecs massa ben pagats a l’administració.
Ara se’n adonen que la immersió lingüística és un fracàs? Doncs deu ser perquè fa temps que no han controlat el seu bon funcionament. Fa molts anys que els que vivim propers al pati de qualsevol escola, sabem que la majoria dels alumnes no són persones receptives amb la llengua del País.

Ed Garrido
Ed Garrido
09.12.2021  ·  22:31

Suposo que el lema de lamanifestacio de Somescola sera “Cambrai dimissio!!!”, altrament no se a que juguem.

Josep Usó
Josep Usó
09.12.2021  ·  22:39

El govern efectiu no pinta res. Molt ben trobada la frase. Menys generalitat i més país. Seguim, que ja està clar que no cal esperar aquesta trepa de personatges sense utilitat coneguda.

Joan Benet
Joan Benet
09.12.2021  ·  22:43

Vilaweb, Oktubre, el Consell per la República i, potser,la incipient República en Marxa.
La resta és llençarem temps i els diners. Si s’ha de començar de zero és comença i ja està. I quan abans millor

Monika Diethelm-Knoepfel
Monika Diethelm-Knoepfel
09.12.2021  ·  22:54

El MHP Torra va fer tot que podia, per comprar material sanitari etc.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
09.12.2021  ·  22:58

Totalment d’acord amb l’editorial. DUI ja!

Jaume Ortí
Jaume Ortí
09.12.2021  ·  22:58

Amb 74 diputats independentistes i 52% dels vots (més molts milers d’indepes que no varen votar o ho van fer per opcions més petites) i no són capaços de defensar la llengua a l’escola que és un àmbit on tenen les competències transferides, i ens volen fer creure que seran capaços de fer que Espanya acordi fer un referèndum per la independència i acceptar el resultat. Au va!

Ara bé, els polítics que tenim surten de la nostra societat i en bona part en són un reflex. Per això continuen sent elegits, de fet.

Altra història contaríem si el comú dels catalans fos bel·ligerant amb la llengua i amb els símbols i no es limités a plorar per les xarxes de la darrera humiliació que ha patit (jo sempre dic que si al primer nyordo que hagués arrencat un llaç groc o una estelada li haguessin volat un parell de dents la cosa hauria anat diferent, però no, la gent els filma i ho penja a Twitter tot fent que siguin herois per als seus “Veis como son unos cagaos?”)

I Òmnium? I l’ANC? I la Plataforma per la Llengua? A banda d’una mani on cridaran una mica i fer un manifest tot mostrant la seva indignació faran alguna cosa més?

Ens cal un canvi de mentalitat. Voluntat de guanyar i a per totes.

teresa labourdette
teresa labourdette
09.12.2021  ·  22:59

Vicent això és una vergonya. Tenim l’enemic a casa: un govern de covards, disposat a vendre’s la llengua, la immersió, l’educació i el que faci falta per poder mantenir la poltrona. Això s’ha d’acabar. I llegint l’article d’avui de Josep Casulleres encara es fa més evident la única sortida pels catalans: INDEPENDÈNCIA.

JOSEP AMILCAR ALBERT
JOSEP AMILCAR ALBERT
09.12.2021  ·  23:01

Un govern que és un mort. Un govern d’incapaços, apessebrats que res farien sense la menjadora de càrrec públic.
Donec perficiam!

Núria Coma
Núria Coma
09.12.2021  ·  23:02

Aquesta realitat que descriu l’editorial és irrevatible. La inutilitat del govern efectiu.
Es podia haver escrit fa molt de temps, perquè res del que diu avui és nou, es va veure amb el mal tracte al President Torra, amb l’impresentable President del Parlament Roger Torrent, amb totes les claudicacions i humiliacions, d’ençà el primer ple, quan no es va investir Puigdemont.
Però si que és molt cert que calia temps per alliberar-nos del fetitxisme vers la Generalitat, i allò que crèiem que representa. Vam votar un cop rere l’altre, sense fallar mai perquè ens resultava insoportable abstenir-nos, pensant que allò tan estimat acabaria en mans de l’enemic de Catalunya. I malgrat estar emprenyats tornàvem a sortir i tornàvem a omplir urnes de vots independentistes. Em penso i desitjo que això s’hagi acabat i la propera vegada que ens citin per a què els hi tornem a regalar el sou, ens qued m a casa.
Fa temps que la distància entre els governants i la majoria dels seus votants s’ha anar “aixamplant” tant que s’ha esquinçat.
La Generalitat es un teatre mediocre ple de pèssims actors.

Anna Prats
Anna Prats
09.12.2021  ·  23:07

Govern inoperant, inofensiu. Tal vegada ja és el que s’ha anat construint des dels centres de poder, amb el vistiplau apardalat de la ciutadania.
A última hora, les polítiques públiques semblen orientades a protegir els interessos d’aquesta minoria i contra la població, l’enemic que pot esdevenir un gran perill si no es manté distret, enredat i conformat, o en conflicte per futileses. No fos cas que ens poséssim d’acord i prenguéssim el control.
Un editorial magnífic. Tan de bo circuli i obri els ulls a molta gent.

Maria Rosa Guasch
Maria Rosa Guasch
09.12.2021  ·  23:12

Molt d’acord amb l’editorial. Govern sense res, ni poder, ni competències, ni dignitat…
I aquest Conseller no té vergonya? No té valor per enfrontar-se ni per dimitir? Foc nou!

Antoni Soy
Antoni Soy
09.12.2021  ·  23:13

Totalment d’acord amb l’editorial.
L’inutilitat del govern de la Generalitat per a la gent, pel país, per la República, pels PPCC és total i absoluta. I no té remei. No hi ha res a fer. Ni ara ni mai més.
Ara, no ho oblidem mai, és molt útil pels partits de l’actual govern, o pels que tenen possibilitats de governar en el futur, i per tota la gent que està al Govern i al “sottogoverno”.

Encarnació Parets
Encarnació Parets
09.12.2021  ·  23:18

Pobre home! Quan era director general no podia fer res i ara que és conseller, tampoc. Espere que la seua incapacitat el duga a fer coses rellevants: DIMITIR i demanar perdó.

Maria del Mar Serra
Maria del Mar Serra
09.12.2021  ·  23:18

Conseller? Ah, però hi ha algun conseller? De quin govern diu que és? Ves per on, no recordo que governi gaire ningú, d’aquí estant… De l’Ebre enllà, sí que manen! I remenen i engeguen el ventilador. I els d’aquí que diuen que governen, només obren la boca per empassar-se el que arriba d’allà.

Jaume Riu
Jaume Riu
09.12.2021  ·  23:21

NOMÉS ES POT SER A LA GENERALITAT PER DESOBEIR.
Aquest hauria de ser el moment perfecte que ens podíem imaginar per governar Catalunya, és un cas òptim, fins i tot fàcil, però el govern de la Generalitat Autonòmica sempre intervinguda, ha necessitat un fet minúscul com aquest d’una sola família de l’escola Turó del Drac de Canet, per posar al descobert la immensitat del despropòsit.
Vist el que hem vist, el poble de Catalunya no ha de protestar i fer una gran manifestació que només serveix per dir al regne d’Espanya que estem emprenyats, perquè això és precisament el que volen veure, i se senten satisfets del que ens han fet.
El poble de Catalunya ha de marxar de la Generalitat i plegar. No votar mai més un govern que només serveix per blanquejar la monarquia instaurada pel dictador Franco i que Tarradellas va acceptar sense adonar-se, o sí, que era un regal enverinat.
No és aquest conseller o qualsevol altre el culpable, és la institució.
Em faria vergonya presidir o ser conseller d’aquest govern sense cap funció, si no és per desobeir.

Xavier Ludevid
Xavier Ludevid
09.12.2021  ·  23:32

Quanta raó que tens Vicent.
Les institucions catalanes tenen el límit que tenen, són gestories de les engrunes…
Hem d’anar pel pa sencer ….
El consell de la república, govern a l’exili,i a preparar-nos bé….

Joan Verdera
Joan Verdera
09.12.2021  ·  23:40

Certament més país però també més Generalitat, que és l’únic que tenim. Qui hagi llegit aquest article que llegeixi també l’article de l’Enric Marín a Nació digital, bo I gratuït

Jorge Santandreu
Jorge Santandreu
09.12.2021  ·  23:46

Yo lo único que puedo decir a la gente que escribe, es que soy castellano parlante e independentista
Leyendo las noticias de todos los ataques del estado español al pueblo catalán al cual pertenezco, tengo ganas de rebentar el móvil contra la pared.
Y a partir de hoy voy a hablar el catalán con todo dios y quien no me entienda que se joda.
Están generando mucho odio, paciencia, somos mucha gente ahora en las sombras pero creo que esto tendrá que explotar y que no hay vuelta atrás.
Visca catalunya independent.

joan rovira
joan rovira
09.12.2021  ·  23:48

Sr. Partal, lamentablement res que no sabéssim des del 27 de setembre del 2017:

https://www.elnacional.cat/ca/opinio/jordi-graupera-malament_208035_102.html
“Però quan es va saber que el 155 s’aplicaria igualment, amb eleccions o sense, i que la persecució judicial no s’aturaria, el president i l’entorn del comandament van decidir que aquesta decisió l’havia de prendre el Parlament, i no pas un home sol. …
El nostre debat públic no és suficient ni per resistir Espanya ni per fer efectiva la independència…
El corrent de fons és a favor nostre. Comprometem-nos-hi i treballem-lo.”

Afortunadament, diferents comentaristes estan demanant-ho de fa temps claredat de pensament i llenguatge, coherència de comportament i una actitud dialogant. Que vol dir, des del meu punt de vista: cal explicar que estem en la (fase 2) de descolonització i que implica no només posar en relleu l’organització administrativa autonòmica sinó que únicament gestiona, mitjançant els partits polítics el que decideix l’estat colonial central i, sí que serveix com agència de col•locació dels militants espavilats de cada partit; a la vegada que controlen els col•legis professionals tal com explica Alejandro Nieto Garcia, “La organización del desgobierno”, 1981.

De manera que cada generació repeteix el sistema del colonialisme espanyol, mitjançant els partits polítics, que tenalla les llibertats dels catalans el 1931, 1934, 1976, 2017 i fins avui. Per tant, encara que molt tard, és necessari conèixer com s’articula el sistema colonial i com els partits polítics actuals són, en benefici personal, els que impedeixen materialitzar el Primer d’octubre. Però, la seva inutilitat, per indignes i incapaços, s’està accelerant tant interiorment, com d’aquí poc, al continent; de manera que els ciutadans independents i lliures es plantegin, ben aviat, com menys inútil votar en blanc o nul. (1)

PS. (1) “Contra l’autonomisme es viu millor”, Núvol, Joan Burdeus: sobre la (fase 2)
https://www.nuvol.com/pantalles/cultura-digital/contra-autonomisme-es-viu-millor-222829
(“La lliçó de l’u d’octubre no és que la independència era impossible, sinó que era impossible reprimir-la militarment, i que això encara és així i ho serà fins on sabem veure…
Avui és més nihilista introduir a l’urna la papereta d’un partit que votar en blanc. Gràcies a la cosa digital, sabem que es pot anar construint una idea de país al marge dels intents d’oblit i de control, i que aquesta conversa independent no pararà de créixer. Un cop t’alliberes dels falsos ídols amb què l’statu quo pretén estressar-te, et pots concentrar en l’essencial, que és dir les coses pel seu nom, riure quan t’intenten vendre fum, i deixar de votar-los.”)

Antoni Dalmases
Antoni Dalmases
10.12.2021  ·  00:01

Govern inútil, Parlament inútil, els nostres bots inútils…
I les enquestes diuen que ERC pujarà. Només puc deduir que vivim realitats paral.leles, en lesquals per cpnviure cal sotmetre’s o ser cínic i estúpid.
Aquesta genteta i aquella gentota, sostinguts per la gentussa! Com acabar amb el regnat dels disbarats?

Carlos Gelabert
Carlos Gelabert
10.12.2021  ·  00:08

Aquesta també m’agrada:
“La Generalitat es un teatre mediocre ple de pèssims actors.”

Joan Benavent
Joan Benavent
10.12.2021  ·  00:25

Tant de bo aviat s’acabin esfondrant del tot, no només el tòtem de la Generalitat, sinó el munt de tòtems i mentides que intoxiquen i mantenen en la confusió més abominable la nostra nació. Com ara allò de “un sol poble”. Aquest lema no vol dir absolutament res. Catalunya és plena de castellans carregats d’odi contra tots nosaltres. I aquests genocides estan ben disposats a fer servir tot l’arsenal d’armes que tenen al seu abast, a Madrid, amb l’objectiu d’aniquilar tots els trets definitoris de la nostra identitat, començant per l’idioma, allò què som. No hi ha res en aquesta vida que els motive més que donar-nos pel sac i veure’ns a tot soterrats, exterminats. Són gent amb mentalitat criminal, malalts corruptes i perillosos. I sembla que, tristament i malauradament, amb tants segles d’ocupació, ens hem tornat addictes a seguir-los el seu joc podrit, addictes a la seva malaltia xenòfoba i fanàtica. Els hem de girar l’esquena, aprendre a viure com si no existissin, fer la nostra, parlar únicament i exclusiva en català, oblidar-nos del seu idioma, de l’idioma que ens han imposat per la força de la violència i el terrorisme d’estat. Menyspreem el seu idioma, sense complexos, amb tota la llibertat del món, que de raons no ens en falten, i d’aquesta manera ens serà més fàcil i ens omplirem de força. Per dignitat, justícia i brinde a la salut del compte de Montecristo. Jo no me n’amague i no tinc perquè fer-ho. Engeguem a rodar la immersió, tota aquesta farsa, segreguem les escoles. Escoles 100% catalanes per als qui s’estimem aquest país i no reneguen dels seus arrels. I els castellans ja s’ho faran, que li vagin a tocar els collons al borbó i que ens deixin viure tranquils, que no els necessitem pas. No ens deixem trepitjar més temps per aquests mesquins, perquè el ridícul històric que acabariem fent resultarà ben estrepitós. I amb mi, per arribar ací, que ningú no hi compte.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
10.12.2021  ·  00:55

Bravo Partal! Més clar impossible! Fa ja molts estona que ho tinc clar: la Generalitat és un gestoria per a quatre tràmits. Res més. I així volen que sigui els polítics d’aquí i els d’allà.

Per tant és urgentíssim crear o aprofitar un organisme nacional, i anar fent la independència. I si cal boicotejar les eleccions autonòmiques, fer-ho!

D’acord Francesc: evitem la sagnia econòmica que representa avui la Generalitat.

Anem per feina d’una vegada!!!

Joan Mollà
Joan Mollà
10.12.2021  ·  01:08

Parafrasejant un president nord-americà, “És l’autonomia, estúpid”

Victor Serra
Victor Serra
10.12.2021  ·  01:22

D’acord amb que la Generalitat avui només és una gestoria sense cap poder i a més en algunes Conselleries hi ha Consellers amb capacitats més que qüestionables. Ara bé, no proposes res Vicent. Què hem de fer, quin és el pla ? . Jo crec que s’ha d’intentar exercir el poder al màxim i pressionar amb totes les forces possibles per augmentar competències i exercir-les . Hem d’exigir una Generalitat que sigui un poder real. Oblidar-se de la Generalitat sense saber com la volem substituïr i amb quina legitimitat és saltar al buit sense xarxa.

Núria Castells
Núria Castells
10.12.2021  ·  03:12

Només una cosa (perquè ja s’ha dit tot, i tots veiem on som): a la manifestació del dia 18 s’hi ha d’anar amb pancartes.
No podem deixar d’anar-hi perquè alguns il·luminats segueixin proposant fer una manifestació “lúdica i festiva” (?!)
(No importa, ara, si és que s’han begut l’enteniment o és que, amb tota la consciència, pretenen, només, “controlar” el malestar de la gent i neutralitzar-lo)

FEU pancartes. Pancartes que diguin el que volen que callem i ens empassem.
Que l’estat espanyol és un estat genocida (cultural) i ens vol anorrear. Però, també, que aquesta Generalitat mansa i atemorida no ens representa. O com vulgueu dir-ho i us sembli bé.

ANEM-HI, però no, amb les mans buides.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
10.12.2021  ·  05:17

Ja no cal ni anar a votar. Jo no ho faré. Manera fàcil i ràpida de fer-los caure.

Joan López
Joan López
10.12.2021  ·  05:33

Ho he llegit no se pas si es cert, han cambiat els rotuls que posava CATALUNYA per Comunitat de Catalunya cuan entras d’aragò al nostre Pais per la AP7?
Bè si es cert, ja poguem començar tots a ballar sevillanas o el chotis.

Donec Perficiam

Jordi Onrubia
Jordi Onrubia
10.12.2021  ·  05:38

Pancarta: Espanya ens roba els diners, la llengua,
la cultura, el país.

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
10.12.2021  ·  05:58

Mireu, no puc per menys que estar d’acord que el govern és una colla de toies inútils.

Però tingueu en compte que molt astutament els tribunals espanyols el que fan no és anar contra la Generalitat, sinó contra les direccions de les escoles on tot això passar. És a dir, si els pares intolerants a qui els molesta que el seu fill aprengui català a Catalunya (però suposo que no els molestaria que aprengués francès a Lió, per exemple) diuen que no s’està complint la sentència, el TSJC anirà contra la direcció i els professors de l’escola. I ja sabem com les gasten i què passarà.

Per tant, amb l’esquema actual, no. No podem fer absolutament res. Que caldria canviar les regles del joc potser assumint la responsabilitat institucional (una mena de supradirecció nacional com es va fer l’1O amb l’obertura de les escoles), o muntar un moviment de resistència nacional, o bloquejar carreteres, fer boicott i scratches als diputats del PSC o el que es vulgui ? Doncs probablement si, perquè amb manifestacions coloristes i declaracions heroiques, no farem absolutament res. Ara serà un 25%, però tingueu en compte que és una mesura cautelar, que ja obliguen a aplicar en 7 escoles més, i que l’objectiu a curt termini és un 50% de castellà. I suposo que a llarg termini un 75% o una doble línia.

Crec que hi ha dos problemes

El primer és, com diuen molts subscriptors, que la cosa no va bé des de fa molt de temps. La immersió és una entelèquia, i els catalans no som realment militants defensant res. Ni la nostra llengua, ni les nostres institucions. Jo fa molt de temps que no canvio al castellà, i després de l’1O anava a totes les manifestacions, talls, etc. Però els que hi érem ens veien com una cosa exòtica la majoria de gent. Si després de tot el que ens han fet no som capaços de paralitzar el país i muntar un sidral important durant un temps suficientment continuat, anem arreglats. És el cas del tsunami i tants altres moviments: comencen que sembla que s’hagin de menjar el món i decauen en dos dies. Així ni es fan revolucions ni s’aconsegueix ni tan sols moure una paperera de lloc. Si en comptes de milers de catalans agafant-se de les mans, aquests milers fossin com les armilles grogues a França, ja us dic jo que la cosa seria diferent. Perquè Espanya no respecta la negociació ni ser bona persona, sinó qui li planta cara. Per ells una derrota només pot acabar amb l’enemic vençut i humiliat. Fa segles que fan el mateix i sembla mentida que no ho sapiguem entendre.

El segon problema és evidentment la classe política. No és només que els manqui intel·ligència o visió de futur, és que són estúpids directament. Pensar, per exemple, que és millor anar com més dividits millor, o mirar de posar-t’hi tu en comptes de l’independentista del costat demostra una estultícia vora mida. És la frase atribuïda a Benjamin Franklin: “We must all hang together, or, most assuredly, we shall all hang separately”. Es veu que- oh sorpresa- els nostres dirigents no saben anglès. Però és que ells no són més que un reflex de la societat. Si no som capaços de muntar un sidral de ca l’ample, com deia al primer punt, com podem esperar que gent que escollim, mancada d’ambició i àvida de sous, pels quals el servei públic consisteix en tenir una nòmina per arribar a final de mes, i pels quals la màxima aspiració és anar pujant esgraons dins el partit i mirar de tenir com més càrrecs millor a costa del partit indepe del costat, tingui una mínima ambició més enllà de la retòrica ? Ni fan, ni faran res. I en termes d’autonomia, Catalunya és ara una autonomia amb menys competències i ambició que Murcia. I seguirà així perquè ara s’ha descobert tot el “tinglado” i ja no cal dissimular. Com va dir fa uns mesos en Zapatero “volverán al estatuto del 2006, volverán!”. Jo diria més bé que ni això: tornarem a l’estatut que Madrid vulgui, és a dir, si és pels nostres dirigents, a la decadència més absoluta,

Només ens queda l’esperança de la militància individual i de les institucions de país, de la societat civil. Per molt ineficient que ens sembli Òmnium, per exemple (contaminat pel lideratge bonista de Jordi Cuixart), o poc ambiciosa la Plataforma per la Llengua, per exemple, són el nostre únic refugi. Això i l’actuació individual. No és hora de lamentar-se. Cal, cadascú des del seu lloc, mirar de resistir i salvar la llengua i la cultura. Pel futur. Iniciatives com la de Parlem, però a nivell de tot el país, i en allò que mai podrà prendre’ns cap tribunal: la voluntat de ser i la nostra identitat. Ells ho saben i per això ens volen matar l’ànima.

Salvador Molins
Salvador Molins
10.12.2021  ·  07:04

Llengua i Independència:

Tot Poble Lliure ha d’ensenyar la seva llengua als infants i forans.

Com encarrilar la nostra ràbia davant l’atac a la immersió?

Com transformar aquest patiment en força positiva i matèria efectiva amb que edificar la nostra Independència?

Davant la Generalitat o el que queda d’ella i el galdós i covard abandó a la seva sort de l’escola atacada amb aquest decret contra la immersió lingüística en general
“No ens cal gestionar l’autonomia, que això és un camí que no mena enlloc, sinó substituir-la per la República Catalana Independent.”

Deia això, ahir, Vicent Partal en el seu editorial diari, i nosaltres els ciutadans de la nostra incipient República sabem que és la pura realitat.

Estem passant hores duríssimes perquè ens veiem encarats a la nostra impotència davant aquest nou atac contra la immersió lingüística a les nostres escoles, i veiem tristament i de forma crua com la nostra classe política abandona covarda i vergonyosament la primera escola que ha sigut atacada per la Judicatura Espanyola.

I ara mateix ens trobem sense eines ni defensors responsables per aturar aquesta greu agressió al nostre sistema d’ensenyament.

Sense eines ni els polítics que n’haurien de ser responsables ens veiem abocats a posar-hi el nostre cos, la nostra feina, els nostres béns, drets i família.

Entrem així en un temps de guerra de fet, per nosaltres s’ha acabat la pau. Més ben dit, des de fa 307 anys que no en tenim de pau, és una guerra freda permanent quan no sanguinària, perquè d’una manera o una altra el nostre enemic sempre va a matar i colpejar on fa més mal.

Què hem de fer?
Què podem fer?
Quan i com?

Sols i desemparats no podem fer res, hem de ser muniò. Hem d’organitzar-nos i preparar-nos per dir “Prou”.

Lamentablement no podem comptar amb l’ajuda de l’autonomisme que ha renunciat a ser defensor responsable dels catalans, no val per res! No valen per res, són els covards inútils!

Farien bé de plegar tots ara mateix, però no tindrem pas aquesta sort, estan aferrats a les seves cadires mentals i econòmiques.

Notem sobre les nostres carns el pes de la submissió a la que ens condemna Ñ i els que per acció i omissió li fan costat i la deixen fer.

La ràbia ens corseca.

Hem de retrobar urgentment l’esperança o esdevindrem perduts.

La nostra esperança se centra en la lleialtat al Mandat del 1r d’octubre, allunyant-nos de l’enemic que vol destruir-nos, edificar la República Catalana Independent, sense repòs ni claudicacions de cap mena.

La lluita continua, preparem-nos i persistim.

Octavi ENGUITA
Octavi ENGUITA
10.12.2021  ·  07:27

Sino hi som contre ells som amb ells.
On es la Generaliat….?

Cal dir les coses pel seu nom i prendre decisions, al poble se li acaba l’aire.

La Generalitat es una organisme colaboracionista del régim feixista espanyol, qu’elle serveix.

Finalment sera mes practic votar Vox, com a minim tindrem mes temps lliure i discutirem menys de politica.

Sort al poble, la necessita.

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
10.12.2021  ·  07:49

Doneu li pass a l’Illeta i que reventi tot

Joan Begue
Joan Begue
10.12.2021  ·  07:54

Visca el Primer d’octubre

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
10.12.2021  ·  07:57

Val més acabar definitivament amb tota aquesta comèdia! Ahir, en comentar la manifesta incapacitat de Cambray i de la Generalitat per intervenir, deia jo:

“Si no serveix ni per això, per a què diantre la volem, la pobre Generalitat? No seria molt millor donar-li un enterrament de primera que no pas veure-la consumir-se, impotent, mentre els jutges li prenen la vida a Catalunya?”

Per una vegada, no estic d’acord amb Miquel Gilibert. El moviment independentista ha d’abandonar el vaixell de la Generalitat, que amb tantes vies d’aigua no trigarà a enfonsar-se del tot, i engrandir eines republicanes, sense un passat tant enlluernador com la moribunda Generalitat, però amb molt més futur al servei del poble. El Consell per la República, inaccessible per la judicatura espanyola, és tota una esperança. La Generalitat es mereix un comiat digne, no aquesta mort en vida.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
10.12.2021  ·  08:00

Estic d’acord que de Generalitat no en queda res, . només els quatre vividors que són inútils, aprofitats, botiflers i pocavergonyes. S’han venut als enemics les nostres Institucions i ells embutxan-se els diners que no saben guanyar. Per tot això i molt mes cal tancar la Generalitat esperant la tornada de l’únic president el MH Carles Puigdemont. Bon dia i bona hora.☮️

Carles Serra
Carles Serra
10.12.2021  ·  08:05

Gràcies Vicent, per fi dius les coses clares; però hem tingut que arribar aquesta decadència com a País colonitzat amb la col.laboracio del 52%=que ens deien/ens deies tu Vicent i ja que dir l’Odei i Barnils.
Ara el dia 18 envers de fer la concentració en front del departament de Cultura O a la Plaça Sant Jaume, per dir-li’s botiflers i putus vividors del sistema franquista espaÑol, a donar una volta per L’arc del triomf, amb la bleda solejada de Cuixart en el capdevant.
Aquesta pel.licular de Grouxo Marx ja l’he vista manta vegades.

Albert Miret
Albert Miret
10.12.2021  ·  08:15

Fa molt temps que escric entre molts altres comentaris que espanya està en guerra contra Catalunya, i que no ens en volem adonar. Té tot l’armament i les bèsties a punt per a atacar-nos tantes vegades com vulguin, perquè aquí no troben cap oposició ni defensa. Sense cap mena de vergonya, es van afiliar al “Lawfare” americà, deixant que els generals del seu exèrcit siguin uns jutges aiatol·làs que no vota ningú més que ells i repetint fins al vòmit que les sentències sempre s’han de complir, sense dir, però que les lleis i la constitució se l’han muntat exclusivament els feixistes i ningú més. Entre aquests factors i una immigració espanyola que com a burros hem alimentat nosaltres mateixos, ens porta al final del nostre país. Per descomptat que la Generalitat i el seu govern no serveixen per a res més que com a eina fatal en mans dels botxins madrilenys. L’acord de JunqueRAS amb el govern madrileny mentre lluitàvem per la nostra independència, era regalar-los Catalunya a canvi d’un govern a la Generalitat. Doncs bé, ja el tenen, tanmateix buit de qualsevol competència i servil als atacs del seu amo.
No hem de deixar de votar de cap manera. El que no hem de fer és votar mai més als botiflers que ens van vendre a l’enemic, i començar a pensar a defensar-nos eficaçment de la bèstia que ens està anorreant tan directament, com a través del seu braç ERC, i fer-ho a nivell de carrer i de les poques institucions que ens queden. Comencem per no votar ni un botifler més ni a cap espanyolista disfressat de català a cap Ajuntament de Catalunya! Amb Ajuntaments nostres i amb alcaldes valents, podrem començar la nostra resistència efectiva. DESOBEÏM A UNS PODERS QUE NO SON NOSTRES NI ENS REPRESENTEN, SIGUIN ESPANYOLS O CATALANS BOTIFLERS!

Pep Agulló
Pep Agulló
10.12.2021  ·  08:44

AUTONOMIA NO ÉS INÚTIL, ÉS L’OBSTACLE A DINS…

No ens enganyem, pels independentistes el podem considerar del tot inútil, però per l’Estat és un govern efectivament útil. I tant. I bé que l’utilitzen per dividir-nos, com corretja de transmissió de tota mida repressiva contra la llengua, contra l’economia, contra la justícia social, contra el territori, etc.

l’1-O ens vam enfrontar directament: l’Estat contra la ciutadania, sense institucions pel mig. I els vam derrotar sense pal·liatius.

Els és del tot necessari un govern català de majoria –independentista de nom– aterrit, lligat de mans i peus a Espanya, marioneta dels togats, l’encarregat de la feina bruta del dia a dia, d’anar pacificant l’independentisme fins a la claudicació total. El “no és això companys” d’en Llach.

Han provat la fermesa de la ciutadania, busquen doncs la por de les institucions per desmobilitzar-nos i desmoralitzar-nos. I encara molts independentistes confien en el vot d’unes eleccions vinents, en comptes de fer un bypass als partits i al govern autonòmic i autoorganitzar-nos.

L’ESTAT i SÁNCHEZ ELS MÉS INTERESSATS EN MANTENIR AQUEST GOVERN CATALÀ.
CAL FER UN PAÍS COMBATIU!!!

David Mascarella
David Mascarella
10.12.2021  ·  08:48

Receptar als altres és fàcil, altra cosa és demostrar (amb garantia) l’efectivitat…

Joan Deulofeu
Joan Deulofeu
10.12.2021  ·  08:51

Ras i curt: gràcies per la teva claretat!

Jordi Tudó
Jordi Tudó
10.12.2021  ·  09:06

Gran editorial.
El problema no és d’ells, és nostre, per creure’ns una colla de farsants. Serveixen per a fer alguna cosa en positiu, sí per ells. I els 112 alts càrrecs amb una paga d’aquí allà, i tota la colla de la menjadora pública. Quina desgràcia de personal, i nosaltres anem-los-hi rient les gràcies. La gent hi és, a la rebotiga, desmotivada fins al cap d’amunt d’aquesta colla trilers.
Salut i llibertat!

PAU BOLDU
PAU BOLDU
10.12.2021  ·  09:11

A Canet ja apliquen el 25%, arriba españa, arriba erc i el consejero Cambray.155. G8BIERNO AUTONOMICO DE ARAGONES, TODO POR LA PATRIA

Santiago Gómez
Santiago Gómez
10.12.2021  ·  09:46

Supose que tot aquest afer de les sentències en contra de la immersió lingüística es podrà utilitzar davant els organismes internacionals per al·legar persecució política i judicial contra la minoria nacional catalana. Perqué a aquestes alçades de la pel·lícula, dubte moltíssim que ningú isca al carrer a defensar res, i molt menys la independència del Principat de Catalunya. En tenim per anys si la cosa no canvia.

Joan Josep Ozcariz
Joan Josep Ozcariz
10.12.2021  ·  09:46

Adjunto el Post de Cotarelo. Boníssim!:
Per a què serveix la Generalitat “republicana”?

Si la Generalitat no té cap capacitat per garantir l’escola catalana en català; si no pot aconseguir ni que fos el 6% de doblatge al català; si no pot plantejar les qüestions del referèndum i l’autodeterminació a una mesa de negociació que es reuneix una vegada a l’any per fer-se fotos; si no té cap capacitat de pressió per afavorir Catalunya als pressupostos espanyols; si no pinta res a la distribució dels fons extraordinaris europeus; si no pot opinar en qüestions claus com els aeroports, les rodalies o els jocs a qualsevol època de l’any; si no pot evitar la imposició del castellà a tot arreu, especialment a la comunicació, inclosos els mitjans públics catalans; si no pot defensar la legislació del Parlament davant les ingerències polítiques dels tribunals espanyols; si no pot protegir els seus ciutadans de l’arbitrarietat policial i judicial espanyola; si no pot rebutjar la presència del rei d’Espanya a Catalunya i a més a més, el seu president, MH Aragonès, en representació de tot el bloc independentista que fa costat al seu govern, seu a la seva taula… serveixen per a res la “Generalitat republicana” i els partits que la componen i es diuen “independentistes”?

Només que per a perpetuar-se com a gestors de la colònia i garantir el modus vivendi d’una classe política professionalitzada aquí i a Madrid que no té gens d’interès a implementar el mandat de l’1-O ni la menor intenció de fer-ho.

La Generalitat “republicana” no és gens de republicana; ni tan sols es Generalitat.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
10.12.2021  ·  09:58

Cal enderrocar la Generalitat

Pere-Andreu Ubach
Pere-Andreu Ubach
10.12.2021  ·  10:03

Avui agraeixo molt especialment el comentari d’en Joan Rovira. En destaco la seva frase:
“El nostre debat públic no és suficient ni per resistir Espanya ni per fer efectiva la independència…”
És clarivident.

Pel que fa a la proposta de votar en blanc, un matís: Escons en Blanc. Segons la llei electoral actual, els vots en blanc són inconseqüents en el nostre sistema no-democràtic.

Escons en Blanc va néixer per dotar de conseqüències efectives la voluntat de votar en blanc. ¿L’únic punt del seu programa electoral? No prendre possessió de l’escó.

Imagineu-vos un parlament amb 74 escons buits. Ni que sigui la meitat de la meitat: 18 escons buits. Potser a la primera no dinamitem el sistema des de dins, però si arribéssim a una minoria de bloqueig suficient, es generaria una situació ben interessant.

Francesc Josep Segarra
Francesc Josep Segarra
10.12.2021  ·  10:03

Genialitat de Lacorunya…

Mònica Vidal
Mònica Vidal
10.12.2021  ·  10:06

Sr.Partal: completament d’acord amb vostè. El problema, però és: i això com ho hem de fer. Metodologia i lideratge…

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
10.12.2021  ·  10:24

Víctor Serra: Dons molt bé,per una vegada,saltem al buit sense xarxa.Aconseguim l’impossible!!.

Jordi Padullés
Jordi Padullés
10.12.2021  ·  10:32

Aquests que vosté parla Vicent, si que faran res, cobraran a final de mes i no pas poca cosa, ja se que la comparació es odiosa, però cobra mes un simple delegat territorial del govern, que es un càrrec que pràcticament no te ni atribucions ni responsabilitats, ( o sigui que no fa res) que el president d’Espanya, i això als que per qüestió de feina rondem per les espanyes, ens fa molt mal quant ens ho retreuen.

Gerber van
Gerber van
10.12.2021  ·  10:40

Amb l’atac a la llengua catalana a les escoles, tenim una greuge més. I aquesta vegada es tracta del que tot va començar després de la sentència contra l’Estatut del TC. La qüestió és si aquest atac provocarà un canvi tan revolucionari de nou o si l’acceptarem com ho hem fet durant els últims quatre anys. En el moment de redactar aquest comentari, la petició ‘El Turó, en català!’ ja compta amb gairebe 20.000 signants. I això en 24 hores!

https://secure.avaaz.org/community_petitions/en/departament_d_ensenyament_defensem_la_immersio_llinguistica_i_l_escola_catalana/

PERE SIO
PERE SIO
10.12.2021  ·  10:47

Tothom recorda a la Montse Bassa (ERC) a Madrid dient que havien aconseguit blindar el català a l’escola i ara resulta que el Conseller del mateix partit reconeix que la Generalitat no pinta res. És el mateix de Rufián amb les negociacions de la quota del català a les xarxes. Mentre estiguem governats per una colla d’inútils, mentiders i vividors, no podem avançar en cap aspecte.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
10.12.2021  ·  10:53

La culpa és 100% d’ERC.

Sort que tenim a JUNTS, independentistes de pedra picada, eh?
Si JUNTS hagués guanyat la cosa ara seria mooolt diferent a la Gestoria!

Gaudim del vot útil i tornem-los a votar a les municipals.
Massa poc ens passa.

Miquel M.Matas
Miquel M.Matas
10.12.2021  ·  11:09

Si ara l’ independentisme es va desactivant abans de quatre anys tindre l’ Illa de president de la Generalitat que gestiona més de 30 mil milions d’ euros i té més de 240.000 funcionaris, si amb això no és pot fer res….val més que pleguin que algú, vés a saber qui, sí que sabra que fer-ne.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
10.12.2021  ·  11:14

El tren repressiu de l’estat, que ja està en pendent ferroviària, continuarà aplicant ‘el dret penal de l’enemic’ -això és un dret paral·lel que s’escapa de la norma- amb sentencies, no només injustes, sinó il·legals com s’ha vist en tantes ocasions i la més recent aquesta del TSJC del 25% de castellà a P5, basat en una llei derogada (Llei Wert). Això, l’assetjament polític i judicial, hi hem d’afegir, cada cop més descarat i descarnat, l’assetjament mediàtic, basat en mentides que, repetides i suportades per imatges manipulades, intenten crear la convicció que el nacionalisme català/independentisme és feixista, totalitari, excloent i supremacista. Això ho projectaran a Espanya i al món. És una campanya tòxica, perfectament planificada i orquestrada, que va directament dirigida a dividir els catalans, si més no el 25% irreductiblement unionista -que no veu mai TV3- i el 5% restant que se sent espanyol però també demòcrata, va també dirigida als espanyols per posar tot l’estat en contra i en guàrdia i finalment al món -sobretot Europa- per contrarestar la imatge nefasta de la repressió i el ridícul judicial amb els exiliats. Com diu avui Josep Casulleras ‘tot els aparells de l’estat van alhora, novament: el judicial, el mediàtic, el polític’. Què hem de fer davant d’aquesta ofensiva?: 1. Anar-nos-en a casa i deixar-ho córrer, aquesta opció és la del derrotat i en conseqüència toca pagar una pena, com tots els derrotats del món, com els que vam perdre la guerra civil que encara ho paguem. 2. Fer front amb les seves armes, això vol dir mirar de contrarestar l’aparell mediàtic de l’estat, patir les conseqüències de la judicatura i negociar amb bona cara amb el govern de torn, facilitant la seva pervivència. Aquesta opció ens deixa en molt mal lloc perquè els nostres escassos mitjans no poden contrarestar el poderós soroll de l’estat, les sentencies les complirem igualment i l’actitud de lacai -sinònim de seure en una taula a negociar sense cap trumfo- altrament dit llepacul, traïdor o botifler, ens porta directament a la desaparició com a poble, en una transició que serà dolorosa i que no deixarem de pagar. Això si, els botiflers salvaran la vida -la bona vida- i la hisenda. 3. Adonar-nos de qui i quants som, de quan valem i de quin perjudici pot causar a l’estat enfrontar-nos-hi, sabent, com sabem, que representem el 20% del PIP i que la situació geoestratègica de Catalunya és privilegiada. Europa necessita que aquesta regió no hi hagi conflictes, això vol dir que si Espanya no ho controla, intervindrà. Aquesta tercera opció no és fàcil i demanarà sacrificis, però les altres dues també. La gràcia de la tercera opció és que l’estat espanyol no pot mantenir un conflicte persistent amb el 20% del PIP del seu territori i en una zona tan sensible des del punt geoestratègic per Europa. Al final de la tercera opció no hi perdem, passi què passi, i salvem la nació.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
10.12.2021  ·  11:27

Diu Partal:
“Menys Generalitat i més país, com a consigna. Per a entendre’ns. Més fer la nostra i menys esperar que facen res els qui, ja ho sabem des de” (fa temps) “res no faran”.

Oh Catalunya: ja he advertit un centenar de vegades que ens havíem de preparar i que el pitjor encara havia d’arribar.
Ja us he dit aquí, a Vilaweb, que l’aniquilció de Catalunya està programada minuciosament des de fa molt de temps.
Ara l’enemic ha agafat una força especial quan ha vist que acatem totes les seves lleis i els ajudem a la governabilitat del monstre espanyol.
Havia anunciat que l’única solució era la desobediència total a la lleis de l’estat espanyol.

Però s’ha preferit esperar un “momentum” màgic que segurament mai arribarà.
Parlant de “momentums” molts s’engresquen perquè veuen erròniament la solució a tocar.

Cada llei espanyola que acceptem entre tots és un “momentum” vital perdut… i així, Espanya ens va guanyant, pas a pas, inexorablement.
Els governants escollits amb un 52% (tots ells) s’agenollen amb covardia davant de les lleis pensades per destruir Catalunya. Però el pitjor és que nosaltres no obliguem ERC, Junts i CUP a fer una desobediència civil efectiva.

Cada dia desaprofitem un miler d’ocasions (o momentums) que ens farien avançar en la llibertat de la nostra Nació.

No hi ha “momentums”. Però hi ha milers de lleis que s’han de desobeir (amb risc d’anar a la presó) sistemàticament.
Si no som capaços de desobeir les lleis injustes, acomiadem Catalunya per sempre i fem-nos alemanys, portuguesos o italians.

_Prou d’acceptar lleis injustes!
_Prou d’acceptar la rendició de Junts, ERC i CUP!
_Prou d’esperar “momentums” que només existeixen en algunes ments somiadores.
_Aprofitem TOTES les ocasions per fer veure als polítics autonomistes QUE ENS ESTAN TRAINT i enganyant cada dia.

La data de desaparició de Catalunya ja està determinada per l’Estat Espanyol.
Siguem valents i convertim la data decretada per el poder colonia en una data de llibertat.
Desobeim i fem desobeir els polítics porucs que ens enganyen CADA DIA.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
10.12.2021  ·  11:54

A aquest dur editorial de combat, amb el que no acabo d’estar d’acord perquè trobo que simplifica massa i perquè tot ens farà falta, hasta els governs poc útils, em permeto afegir-hi una poesia de Miquel Martí i Pol. Ve de lluny.

ARA MATEIX
Ara mateix enfilo aquesta agulla
amb el fil d’un propòsit que no dic
i em poso a apedaçar.
Cap dels prodigis que anunciaven taumaturgs insignes
no s’ha complert, i els anys passen de pressa.
De res a poc, i sempre amb vent de cara,
quin llarg camí d’angoixa i de silencis.
I som on som; més val saber-ho i dir-ho
i assentar els peus en terra i proclamar-nos hereus d’un temps de dubtes i renúncies
en què els sorolls ofeguen les paraules
i amb molts miralls mig estrafem la vida.
De res no ens val l’enyor o la complanta,
ni el toc de displicent malenconia
que ens posem per jersei o per corbata
quan sortim al carrer.
Tenim a penes el que tenim i prou: l’espai d’història
concreta que ens pertoca, i un minúscul
territori per viure-la.
Posem-nos dempeus altra vegada i que se senti
la veu de tots solemnement i clara.
Cridem qui som i que tothom ho escolti.
I en acabat, que cadascú es vesteixi
com bonament li plagui, i via fora!,
que tot està per fer i tot és possible.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
10.12.2021  ·  11:56

Certament, de la cosa pública catalana no n’hem d’esperar res per que vivim clarament sota un model de colonialisme en una fase de pre-independència (amb la càrrega d’opressió, violència i repressió habituals a la immensa majoria de casos arreu i al llarg de la història universal).
Des de l’Octubre de 2017 vivim en un 155 permanent, maquillat i creixent.
La violència i repressió que hem vist (i, sobre tot, la que no hem vist) és una amenaça permanent sobre tota la administració pública i d’altres organitzacions o entitats que suposen actius, símbols i icones molt lligades amb el catalanisme.

Com a exemple (n’hi ha molts més), fixeu-vos en la deriva que porten entitats, organismes o iniciatives com:
1) Mitjans públics de comunicació (TV3, Catalunya Ràdio): maldant per castellanitzar i neutralitzar el nivell crític cap a la metròpoli. Resultat: pèrdua d’audiència. Objectiu: acabar com el Canal 9 valencià.
2) Mossos d’Esquadra: vam passar d’allò de “els Mossos: la nostra policia” (Agost-Octubre/2017) a tenir-ne por (al nivell de la policia espanyola) i veure com s’han plegat a les ordres de l’amo. No em puc imaginar major deserció i traïció d’un cos de defensa del ciutadà.
3) Immersió lingüística: acceleració de la farsa en la seva aplicació i de la judicatura espanyola com martell demolidor.
4) Defensa del Català i potenciació del seu ús: el que no van aconseguir del S.XVIII fins a la Transició del 78 tota la colla de dictadors espanyols amb obsessió anti-catalana, està en vies de culminar-se ara.
5) Lideratge de les entitats sobiranistes: hem vist com Omnium ha desaparegut (amb un J. Cuixart abraçant-se a tots els que van aplaudir o consentir el seu empresonament) i com l’ANC s’esbafa com la gasosa.
6) Caiguda en picat del Barça: mai una directiva com la de J.M. Bartomeu havia torpedinat des de dins una entitat com aquesta amb els efectes visibles que coneixem. Imagineu els no visibles, només cal recordar l’inefable “Barçagate” per entendre fins a on estaven disposats a arribar. Cal recordar que J.M. Bartomeu continuava la gestió de S. Rosell (presoner-ostatge de la metròpoli) amb, suposo, unes amenaces de similars conseqüències.
7) Menció especial dels polítics “fake-indepes” del Govern i el Parlament de Catalunya: JUNTS, CUP i especialment ER estan totalment sotmesos a la doctrina d’espanya. Els presoners-ostatges polítics (a més de les exiliades d’ER i CUP) van accelerar el procés natural dels polítics professionals de sotmetre’s a l’amo davant la mínima amenaça de limitar la seva acció política paral·lela al servei públic (vaja, d’on treuen diners, relacions de favors, influencia i el que ells consideren que es “poder” polític). Tenim uns partits (i moltíssims dels seus membres) jugant amb total desvergonyiment la carta de la mentida, la traïció, el col·laboracionisme i l’aniquilació de l’Independentisme des de dins.

La major part de les meves contribucions als comentaris de VW les acabo demanant-nos organització, coratge i acció per, com diu l’editorial, fer el camí cap a la Llibertat i la República Catalana decidida i definitiva al marge de les actuals entitats púbiques, partits polítics actuals i organitzacions privades anteriorment mobilitzadores.
Bon dia !!!

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
10.12.2021  ·  12:08

Cal substituir immediatament aquests servidors de taules anestesistes. Envoltem la Generalitat fins que dimiteixi el govern de Castella.

Josep Vilà
Josep Vilà
10.12.2021  ·  12:30

Generalitat sembla m’ha semblat un nom ben estrany per a un govern.
Si tot això serveix per a desemmascarar la farsa de l’autonomia: “mori la Generalitat, visca la República.”

Miquel Guiu
Miquel Guiu
10.12.2021  ·  12:45

La generalist avui s’ha convertit en una oficina de col.locacio, però dels mes justets, servils i ganduls.
Pere Aragones és un Pobre ambicios que, de la mà d’en Joan Puigercos ha aconseguit el que no li pertoca, a casa no ens representa.
Gabriel Rufian és un fartet incult política i històricament, del que s’en foten fins i tot els lleons de pedre de la porta del congrès del pais vehí.
QUO VADIS Catalunya.
El poble estem preparats per la lluita i sabem que Roma no paga als traidors.

JORDI SEDÓ
JORDI SEDÓ
10.12.2021  ·  12:49

Bé, veig que molts companys i companyes parlen de fer desobediència a l’estat espanyol. Jo opino que la desobediència que cal fer és la de la independència, ja que si la guanyem, haurem acabat amb les imposicions, les multes i la presó. Mentre que si aquesta desobediéncia la volem fer en aquests moments, ens ho faran pagar car i no ens en surtirem, ja que jutges i policia estan a les mans dels colonialistes. També dir que a vegades em sembla que Vilaweb i els seus lectors som un món a part, crítics i amb desig d’alternatives. Però molt em temo que amb aquest govern “efectiu”, i les entitats també “efectives” de la societat civil, i una nació que “efectivament” els vota, anem de cap a l’enterrament de la nostra llengua, cultura i país sinó hi ha un canvi de rumb radical.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
10.12.2021  ·  13:09

I ERC va pujant a les enquestes.
Som imbècils. Autènticament colonitzats i totalment imbècils.

El 18 manifestació lúdica i per Nadal ens menjarem els torrons ben tranquils a casa, que és hivern, i fa fred.

Tots molt indignats però ningú treballa per una alternativa.

La Generalitat és inútil. I nosaltres també.

I parafrasejant l’inefable dels inútils inefables, us pregunto… i el Consell per la Republica?

Josep Marrasé
Josep Marrasé
10.12.2021  ·  13:43

Per a l’estat, l’autoritat catalana no passarà mai de ser una autonomia. Però, resulta que, ara no és ni una autonomia. On hi ha protesta pacífica i voluntat de fer valedor un referèndum mitjançant les urnes, l’estat hi veu els delictes de rebel·lió i sedició i, alguns saberuts ens titllen de colpistes i terroristes.
Davant de tots aquests despropòsits, què cal fer? Jo, penso en moltes coses, però sempre arribo a la conclusió que el poder el té l’estat. Llavors, en ve al pensament d’acudir a Europa i la seva justícia, però no hi veig altra cosa que una conxorxa de interessos entre Europa i Espanya. Desesperant!

Felip Ojeda
Felip Ojeda
10.12.2021  ·  13:48

Tot el article es refereix al pacte Junts i PSC/PSOE (155) a Montblanc? o dauest tema no es parla!!!!

Ventura Passols
Ventura Passols
10.12.2021  ·  14:07

Bon dia:
Per sort encara hi ha qui es mobilitza. Avui dia 10 de desembre a 2/4 de 5 manifestació a Canet de Mar, en protesta pel 25%. Al turó del drac.
El sindicat d’estudiants et convoca.
Dóna suport!

Albert T
Albert T
10.12.2021  ·  14:21

De la púrria de gentola que t’enganya i es ven les nostres il·lusions, la nostra llibertat, la nostra cultura, la nostra llengua, el nostre país…, a canvi d’unes engrunes del que ells creuen que és poder i d’uns bons estipendis, com se n’ha de dir?
Una colla de traïdors malparits i sense cap escrúpol!
I el que és potser encara més greu i em costa d’entendre, perquè és per culpa seva que els que es diuen polítics estiguin on estan i facin el que fan.., que se suposa que són aquells que, tot i fotre’ls a ells també i, per ignorància desitjada o per estultícia congenita, els donen suport amb vots o com sigui?
Uns idiotes irresponsables i descerebrats sense remei, com a mínim!

Josep Albà
Josep Albà
10.12.2021  ·  15:45

Ho feu molt barat, Sr. Partal.

Què més voldrien aquesta gent del “Govern Efectiu” que ser només una colla d’inútils.

Francesc Subiràs
Francesc Subiràs
10.12.2021  ·  15:48

Hi ha moltes maneres de fer. Jo pregunto: a tots aquests jutges, que dicten aquestes sentències, no se’ls pot presionar? Directament vull dir.. penseu- ho bé. Jo crec que si. No són deus, són de carn i ossos.

Roser Caminals
Roser Caminals
10.12.2021  ·  16:08

Sí, Vicent, més país i menys Generalitat.
La Generalitat actual és continuïtat i estabilitat, tot el contrari de la revolució que necessitem. Desestabilitzem al màxim.
Com? Sabotejant les institucions des de dintre, que és més efectiu que fer-ho des de fora. Anant a la manisfestació lúdica del 18 i omplint-la d’eslògans, clams i pancartes subversives. Votant amb la pinça al nas per després fer trontollar governs col.laboracionistes. Com més vots de (des)confiança i més eleccions extraordinàries, millor. Arrabassem les funcions de tot aquell que vol mantenir la cadira com sigui. Però, tal com diu Shakespeare, hi ha d’haver mètode a la bogeria. Exigim-lo a l’ANC i a la resta d’entitats més o menys nostrades. Fem cartes obertes, plantades i crits a la Plaça San Jaume, inundem les xarxes. Siguem ingovernables, sense treva.

Berta Carulla
Berta Carulla
10.12.2021  ·  17:48

Gràcies, Vicent, però els de Junqueras i Aragonès no només són uns inútils, sinó que donen suport a l’enemic que llima cada dia regularmenti de fa segles els nostres drets.

Lluí Mor
Lluí Mor
10.12.2021  ·  18:31

Subscric el comentari de Josep Albà.

Joan Royo
Joan Royo
10.12.2021  ·  18:39

I els caporals d’ERC parlen de la independència cap a l’any 2050. Potser ja no caldrà la immersió perquè el català ja serà residual i el país ja estarà assimilat a la llengua i cultura espanyoles. És això el que pretén Junqueras i companyia?

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
10.12.2021  ·  20:07

Suport majoritari a la editorial he vist.

Constatació que tenim uns polítics que només volen parar la ma per cobrar.

Però també he vist la perillosa, MOLT PERILLOSA penetració inconscient o volguda de la “rebel·lia” de no votar.

Si us plau!!! No votar i deixar 4 anys les institucions en mans de PSOE-Comuns i la claca PP-Cs-VOX és accelerar la fi de la cultura catalana per incompareixença.

Ja prou mal han fet a Catalunya, sense voler, els votants d’ER honestos que el 14-F encara creien en la botiflera ER de Junqueras i acòlits Gabriel Rufián, Sergi Sol, Sergi Sabrià, Roger Torrent, etc.
Ja no parlo dels votants d’ER adscrits a la menjadora del partit, tirant llarg de 3000 a 10000, comptant familiars.

Votar ho hem de fer sempre, i ho podem fer a altres partits independentistes que es presentaven (no parlo necessàriament de JxCat on hi ha part que s’hauria de retirar, tot i que encara hi ha gent vàlida).
Votar altres opcions independentistes ho han de fer massivament d’entrada els 600000 que el 14-F van votar la ER de Junqueras.
Una catarsi com aquesta faria veure les orelles al llop poble, netejaria cúpules botifleres i enviaria un missatge clar a futurs vividors de la política.
Si no compliu FORA!!!

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
10.12.2021  ·  21:31

Menys Generalitat i més país!!!!!

I sí: O hi ha una llista que no sigui ERC, Junts i la CUP o no voto.
Una llista clara i ferma, un únic punt: independència.
Per fer de gestoria, no cal la Generalitat.

ANGELA BLASI
ANGELA BLASI
10.12.2021  ·  22:12

Doncs jo no penso anar a votar per una Generalitat que defensa el que diu Madrid. Per això no ens cal la Generalitat. Wue tanquin la barraca JA.

teresa permanyer
teresa permanyer
10.12.2021  ·  23:09

I més país!!!!

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes