Helena Catt: ‘No ens confonguem, informarem d’allò que vegem, per més lleig que sigui’

  • L'equip d'experts internacionals que observarà el referèndum ha emès un comunicat

VilaWeb
Redacció
28.09.2017 - 22:00
Actualització: 28.09.2017 - 23:06

L’equip d’experts internacionals que observarà el desenvolupament del referèndum del primer d’octubre ja fa dies que és a Barcelona, estudiant els preparatius de la jornada. Integrats en dos equips, van ser rebuts fa dies per Raül Romeva, conseller d’Afers Exteriors. Ahir van emetre un comunicat de premsa oficial, en què expliquen la funció i els límits de la seva actuació. La cap de l’Equip de Recerca d’Experts Electorals Internacionals (IEERT), Helena Catt, diu en el comunicat:

«El nostre informe analitzarà l’ampli context i les particularitats de la campanya i el procés, amb una atenció especial a la capacitat de poder votar a Catalunya. Sens dubte, som conscients de la situació política sensible i delicada, i la controvèrsia que envolta aquest procés. Espero que la nostra actuació sigui vista com una contribució positiva, mirant els problemes a través d’una lent no desvirtuada i amb un desig genuí de fer una feina que compleixi els requisits internacionals. No ens confonguem, informarem d’allò que vegem, per més lleig que sigui.

»La nostra investigació i els nostres resultats s’escriuran de manera totalment independent i sense interferències. Això significa que les paraules que veureu en l’informe final seran totalment nostres. Esperem capturar una imatge completa i precisa. Quan la gent em demana si això és possible, els responc amb un emfàtic sí. Quan vaig ser la cap de la comissió electoral a Nova Zelanda, el govern em va contractar pel fet de ser fermament independent, parlar lliurement i lluitar per allò que creia que era correcte. Sempre he fet això, encara que m’hagi fet impopular en certs cercles, govern inclòs. Doncs ara, aquí, em veig sota el mateix prisma.»

Finalment, el comunicat d’Helena Catt diu:

«No som exactament una missió d’observació tradicional. Alguns membres del nostre equip d’investigació han estat acreditats per la nova comissió electoral, però això és més per a accedir a determinats interlocutors i poder visitar els col·legis electorals el dia de la votació, en compliment de la nostra feina. No és, de cap manera, un aval del procés, ni afavorim l’una banda ni l’altra. Francament, som un grup massa petit per a ser una missió d’observadors tradicionals, d’acord amb la definició clàssica. Si ho fóssim, hi hauria hagut un equip bàsic i un altre d’observadors de llarga durada durant més temps sobre el terreny, i potser una cinquantena més d’observadors de curt termini el mateix dia de la votació. Som un equip de recerca, la clau està en el nostre nom. No obstant això, esperem fer una contribució útil amb la nostra investigació i la nostra anàlisi. Tindrem en compte el context més ampli i fins a quin punt les accions d’aquestes últimes setmanes, per part de tots els actors, afecten els possibles votants. Ara donem la benvinguda a una dotzena d’investigadors que tenen una gran experiència en missions d’observació tradicionals i que podran ajudar-nos en allò que creiem que continuarà essent una situació molt fluida.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any