Guia de Vins de Catalunya, els vins que beurem el 2024

  • Enoteca Gramona Brut Nature 2009 i Finca els Gorgs d’AT Roca són els més ben puntuats d'enguany · Escumosos i priorats són en conjunt els vins i territoris més ben valorats per la guia, juntament amb els vins de l’Empordà

VilaWeb
Montserrat Serra
23.10.2023 - 21:10
Actualització: 23.10.2023 - 21:39

Avui s’ha celebrat la sortida de la Guia de Vins de Catalunya 2024 a la sala Razzmatazz de Barcelona i s’han lliurat els premis als vins més ben puntuats de l’edició del 2024. Enguany la guia conté 1.258 referències tastades a cegues. La festa ha aplegat 112 cellers i s’hi han pogut tastar 400 vins, que són els que han obtingut una puntuació entre 9,50 punts i 9,89, que és la puntuació que han aconseguit els dos vins més ben valorats: Enoteca Gramona Brut Nature 2009 i Finca els Gorgs d’AT Roca. Enguany també es destaca el comiat dels impulsors i directors de la Guia d’aquests primers setze anys, Sílvia Naranjo i Jordi Alcover, que s’han acomiadat amb dures crítiques a les administracions. La següent edició de la guia la dirigiran Fran Ortiz i Sergi Sevé.

Els vins, premiats per categories:

–Millor vi de la guia i millor escumós (ex aequo):
Enoteca Gramona Brut Nature 2009, celler Gramona (Corpinnat)
Finca els Gorgs 2013, celler AT Roca (Clàssic Penedès)

–Millor vi dolç (ex aequo):
Marfil Molt Dolç Solera 2003, celler Marfil (DO Alella)
Ónra de Verema Tardana Solera, celler Lagravera

–Millor vi negre:
Partida Bellvisos Negre 2018, de Sara i René Viticultors (DOQ Priorat)
Scala Dei Masdeu 2018, celler Scala Dei (DOQ Priorat)
Venus de la Figuera 2019, celler Venus la Universal (DO Montsant)
Guix Vermell 2021, celler Terroir sense Fronteres (DO Montsant)

–Millor vi blanc (ex aequo):
Vd’O 2020, celler Vinyes d’Olivardots (DO Empordà)
Macabeu de Solergibert, celler Solergibert (DO Pla de Bages)

–Millor vi ranci:
Memòries del Priorat, celler Costers del Priorat (DOQ Priorat)

–Millor vi rosat (ex aequo):
La Tarentina 2022, celler Herència Altès (DO Terra Alta)
Inannat Rosat, celler Mascorrubí Heretat (DO Catalunya)

–Millor escumós rosat:
Lledoners Reserva Brut Nature Rosat, celler Can Suriol (DO Cava)

–Millor vi ancestral i millor vi de parellada:
Ancestral Montònega 2022, celler Can Sumoi (sense DO)

Cellers amb vins més ben puntuats per varietats de la Guia de Vins de Catalunya 2024.

Els vins premiats per varietats de raïm:

–Millor vi de carinyena blanca (ex aequo):
La Vella 2022, Espelt Viticultors (DO Empordà)
Vd’O 6 2021, celler Vinyes d’Olivardots (DO Empordà)

–Millor vi de carinyena negra:
Les Tosses 2021, celler Terroir al Límit (DOQ Priorat)

–Millor garnatxa blanca (ex aequo):
La Figaflor 2022, celler Bellcros (DO Montsant)
Cartesius Blanc 2022, celler Arché Pagès (DO Empordà)

–Millor garnatxa negra:
Scaladei Masdéu 2018, celler Scala Dei (DOQ Priorat)
Guix Vermell, Terroir sense Fronteres (DO Montsant)
Venus la Figuera 2019, celler Venus la Universal (DO Montsant)

–Millor garnatxa peluda:
Les Manyes 2021
, celler Terroir al Límit (DOQ Priorat)

–Millor garnatxa roja:
Vd’O 2.0 de Vinyes d’Olivardots (DO Empordà)

–Millor monestrell:
Garrut 2019 de Cara Nord Celler (DO Costers del Segre)

–Millor moscatell:
Flor d’Albera 2020, celler Martí i Fabra (DO Empordà)

–Millor parellada:
Ancestral Montònoga 2020 de Can Sumoi (sense DO)

–Millor picapoll blanc:
Pla de Tudela 2021, d’Anna Espelt (DO Empordà)

–Millor sumoll negre:
Inannat 2022, celler Mascorrubí Heretat (DO Catalunya)

–Millor trepat negre:
Pep 2021, celler Josep Foraster (DO Conca de Barberà)
La Coma 2021, celler Molí dels Capellans (DO Conca de Barberà)
La Fontvoltada 2020, celler Abadia de Poblet (DO Conca de Barberà)

–Millor macabeu:
Macabeu 2021 de Solergibert (Pla de Bages)

–Millor xarel·lo:
Llopart Llegat Familiar 2010, Llopart (Corpinnat)

–Millor xarel·lo vermell:
Escabeces 2021, celler Vinyes del Tiet Pere (DO Tarragona)

–Millor puntuació mitjana:
Llopart (Corpinnat)

Els premis honorífics han estat:
Premi Trajectòria: Enric Solergibert, de Celler Solergibert
Premi Futur: Carlota Pena, de Vinyes d’Olivardots; i Andrea Miró, de Celler Jordi Miró
Premi Territori: Vicenç Ferré i Oriol Pérez de Tudela 

Cellers amb vins més ben puntuats per categories de la Guia de Vins de Catalunya 2024.

Una edició emotiva i crítica

Jordi Alcover, codirector de la Guia de Vins de Catalunya, ha fet balanç d’aquesta edició per a VilaWeb. N’ha destacat la tendència cap a les varietats tradicionals dels vins catalans, que considera un bon senyal. Tanmateix, ha afegit, amb to crític: “És una llàstima que aquest fet les Denominacions d’Origen i l’INCAVI encara no l’hagin entès. Miren cap a una altra banda mentre acontenten les grans empreses perquè es puguin acomodar a qualsevol DO.” Entre les tendències d’enguany, Alcover destaca: “Estem molt contents que els vins naturals es vagin moderant en la seva condició de salvatges. Perquè el problema d’aquest estat salvatge és que manen els llevats i si manen els llevats s’amaga l’expressió del raïm.” En aquesta guia, els vins naturals s’accepten i no formen part de cap categoria específica.

Entre els territoris vinícoles que destaquen enguany, Alcover cita l’Empordà sens dubte i el Pla de Bages, com a proposta de canvi coral. I, quant als territoris que sobresurten sempre, com el Priorat i el Montsant, diu: “Són territoris que mantenen un nivell de qualitat, no baixen. I és envejable l’estabilitat, la qualitat i el criteri que apliquen molts cellers. És molt important que hi hagi zones com aquestes, que proposen un diferencial de valor a l’alça, que és allò que necessitem.” Sobre els escumosos, que han estat els més ben puntuats, diu: “És on hi ha més experiència i on el mètode tradicional de segona fermentació a l’ampolla es troba més dominat. De manera que es tractava de separar vinyes i tenir molta cura de la matèria primera.”

Corpinnat ha tornat a marcar tendència

Un dels dos vins amb més puntuació de la guia ha estat un Corpinnat del celler Gramona. Aquest reconeixement ha implicat un petit homenatge a Xavier Gramona, desaparegut fa poc. El seu fill Leonard ha recollit el premi i, visiblement emocionat, ha dit que ara més que mai aquest premi era col·lectiu, de tot l’equip del celler. Jordi Alcover ha destacat també la figura de Xavier Gramona: “Hem perdut un home amb un cap absolutament privilegiat, amb una manera de pensar que sempre aportava solucions. No serà una peça fàcil de substituir.”

Alhora, el celler amb una mitjana més alta de punts entre els vins presentats ha estat Llopart, també de Corpinnat, que ha recollit el premi al millor vi de la varietat xarel·lo pel seu Llopart Llegat Familiar 2010. Jesi Llopart, una de les filles que gestiona el celler ha explicat a VilaWeb: “És un reconeixement a la història i el recorregut de la nostra família. Són cinc generacions i 135 anys fent escumosos. Enguany celebrem els quaranta anys de l’elaboració del Leopardi.” En relació amb les bones puntuacions dels escumosos Corpinnat, destaca: “Som territori d’escumosos i això s’ha fet palès en aquesta guia. Per a nosaltres això és un reconeixement i n’estem molt contents. Som reconeguts arreu del món i també a casa. I reflecteix tota la filosofia de Corpinnat.”

L’Empordà, territori de garnatxes i carinyenes

Carme Casacuberta, propietària i enòloga del celler Vinyes d’Olivardots, nomenada fa presidenta del Consell Regulador de la DO Empordà, ha valorat els bons resultats dels vins de l’Empordà en aquesta guia: “És un camí que fa anys que hem encetat i ens anem situant molt bé sobretot quant a les varietats pròpies, les garnatxes i carinyenes en tots els colors: blanques, negres i vermelles. Els resultats de la guia són una confirmació d’aquest segell identificatiu.”

És imprescindible que els territoris se singularitzin

Un dels premis honorífics és el premi Territori, que ha estat per Oriol Pérez de Tudela i Vicenç Ferré, dos personatges que van estar tres anys al capdavant de la DO Tarragona i que fa pocs mesos van haver de deixar-ho per desavinences en el si de la DO. Aquest premi els reconeix la tasca feta, que va molt lligada a la voluntat d’identificar un territori amb una varietat de raïm, en aquest cas amb el macabeu. A més, la guia ha premiat el vi Escabeces 2021, del celler Vinyes del Tiet Pere, del qual és copropietari Pérez de Tudela. Ell ha explicat a VilaWeb: “És imprescindible que els territoris se singularitzin perquè es puguin projectar. I qui es pensi que territorialitzar és una moda, va equivocat. Això ja serà permanent.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any