El cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona recorda als agents que filtrar informació a la premsa pot implicar responsabilitats penals

  • Constata que la presència del cos als mitjans s'ha doblat i que a vegades conté detalls que tan sols saben els policies

VilaWeb
Redacció
01.04.2022 - 10:08
Actualització: 01.04.2022 - 12:08

El cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, ha enviat una carta als agents recordant-los que tenen l’obligació de mantenir en secret les investigacions i que és l’oficina de comunicació qui ha d’informar els mitjans. Després d’apuntar que els agents poden incórrer en responsabilitats penals i disciplinàries, Velázquez ha destacat que al llarg del 2021 s’ha doblat la presència del cos als mitjans. “S’han detectat detalls que tan sols saben els membres de la Guàrdia Urbana. Aquests fets poden comportar perjudicis molt significatius en la investigació policíaca i, especialment, per a les víctimes i els seus familiars”, apunta la carta, que avisa que es farà seguiment d’aquella informació que pugui haver-se cedit sense seguir els canals habilitats.

Velázquez ha constatat que l’exercici de la funció policíaca implica de saber fets i dades delicades, que s’han de mantenir en secret per preservar els drets dels afectats i no vulnerar les obligacions legals i deontològiques més bàsiques de la professió.

En aquest sentit, subratlla que l’oficina de comunicació aporta els detalls de les intervencions de la Guàrdia Urbana de manera consensuada amb els altres cossos o entitats involucrats. Es proporciona una informació, segons que diu, “veraç i completa”. Ara, s’ha detectat un augment de la presència de la Guàrdia Urbana als mitjans l’any 2021, en concret un 97% més en comparació amb l’any anterior. I de vegades s’ha comprovat que hi havia detalls que no havien estat proporcionats per l’oficina de comunicació, sinó pels agents mateixos, cosa que pot perjudicar les víctimes i les seves famílies.

El sindicat CSIF ha denunciat el vet als mitjans i la censura als agents de la Guàrdia Urbana. “No és perquè s’exposin més els agents, sinó que els índexs de criminalitat i violència a la ciutat han augmentat i s’han multiplicat exponencialment per la mala gestió en la seguretat de la ciutat”, diuen.

Fonts de l’ajuntament han puntualitzat a l’ACN que no és la primera vegada ni serà la darrera que s’envia una comunicació en aquests termes als agents, i consideren de sentit comú que no es pot filtrar informació a la premsa, perquè tot dispositiu policíac  és subjecte a la confidencialitat i en algun cas sota secret de sumari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor