Greenpeace porta la Comissió Europea al TJUE per haver catalogat el gas i la nuclear com a sostenibles

  • L'ONG va als tribunals després d'haver vist que Brussel·les refusava d'eliminar les dues energies de la taxonomia verda

VilaWeb
ACN
09.02.2023 - 11:40
Actualització: 09.02.2023 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Greenpeace ha confirmat que portarà la Comissió Europea als tribunals per haver catalogat el gas i la nuclear com a energies sostenibles. En un comunicat, l’ONG ha confirmat que denunciarà la CE al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb seu a Luxemburg, després que Brussel·les hagi rebutjat la seva petició formal per eliminar les dues energies de la taxonomia verda. Greenpeace acusa l’executiu comunitari de greenwashing i considera que incloure les dues energies en la llista de sostenibles viola la regulació de la taxonomia, la llei europea del clima i les obligacions de la Unió Europea en el marc de l’acord de París per al clima.

“Ursula von der Leyen vol premiar amb l’etiqueta de sostenibles els contaminants que són responsables de moltes de les dificultats que la gent pateix avui, com la crisi de costos o l’emergència climàtica”, ha assegurat una de les portaveus de Greenpeace a la UE, Ariadna Rodrigo.

El 8 de setembre vuit organitzacions de Greenpeace van fer una petició formal a la Comissió Europea perquè rectifiqués la decisió d’incloure el gas i la nuclear a l’energia en la llista d’energies sostenibles. Aquest 9 de febrer, la CE ha rebutjat la petició, i per això Greenpeace ha optat per acudir al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Segons Greenpeace, els límits d’emissions establerts per al gas no compleixen la normativa europea ni els acords de París per al clima. A més, rebutja que es puguin considerar les inversions en noves energies generades per gas com de “transició” perquè les plantes poden continuar sent operatives més enllà del 2050, la data límit marcada per la mateixa UE per aconseguir la transició energètica.

Així mateix, l’ONG diu que la CE argumenta “erròniament” que es poden incloure el gas i la nuclear a la llista perquè “tecnològicament i econòmicament no hi ha alternatives viables de baixes emissions”. Per Greenpeace, les energies eòlica i solar poden ser alternatives vàlides.

Greenpeace també considera que incloure el gas a la taxonomia li ofereix un “avantatge competitiu” que perjudica els objectius de la Unió Europea per fomentar la transició ecològica.

Pel que fa a l’energia nuclear, l’ONG destaca que viola el principi de no generar “perjudicis significatius” –per l’ús d’urani, la generació a gran escala de residus radioactius o l’elevat ús d’aigua-. Així mateix, considera que no es pot considerar com una activitat que permeti la transició energètica, ni que mitigui els efectes del canvi climàtic.

La nuclear, per Greenpeace, tampoc no és apropiada perquè pot ser, precisament, víctima dels efectes del canvi climàtic si hi ha grans onades de calor o sequeres, així com objecte d’atacs terroristes o accidents greus amb conseqüències mediambientals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes