La Conselleria de Cultura, Participació i Esports del govern en funcions de les Illes ha informat avui de la creació d’un cens de noranta-dos símbols, llegendes i mencions franquistes, d’acord amb el que disposa la llei d’abril de memòria i reconeixement democràtics i que determina que hauran de ser retirats.

Segons ha explicat la portaveu del govern, Pilar Costa, en roda de premsa, el cens incorpora símbols que pertanyen a noms de carrers, distincions i reconeixements honorífics, plaques en blocs d’habitatges i creus de la Victòria i estan repartits en vint-i-vuit municipis de les Illes. La majoria es concentren a Mallorca.

Tal com estableix un article de l’esmentada Llei, les mencions que estiguin ubicats en llocs de titularitat de l’estat espanyol, es regeixen pel que disposa la Llei 52/2007, per la qual ‘s’amplien drets i s’estableixen mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la Dictadura’, i que, així mateix, ‘el seu destí no pot ser més que l’establert per la Comissió Tècnica d’Experts’.

A més, ha explicat que en la llei ‘es considera contrari a la memòria democràtica l’exhibició pública d’escuts, insígnies i altres objectes realitzats en commemoració, exaltació o enaltiment de la revolta militar de 1936 i del franquisme, es considera contrària a la Memòria Democràtica i a la dignitat de les víctimes’.

El cens – que serà presentat al parlament i publicat al web- ha estat elaborat a partir d’un treball de camp, d’una banda, i d’un treball de documentació, per una altra, i ho han desenvolupat un grup d’historiadors dirigits per Bartomeu Garí Salleras.

Més concretament, el cens conté, d’una banda, un estudi en què es detalla l’ús que es va fer durant el franquisme dels espais públics referit als noms dels carrers i places i els nous monuments instal·lats durant el període franquista i, per un altre, cada municipi compta amb una relació dels símbols i les mencions que hi ha hagut al llarg del temps, dels que s’han retirat i, finalment, dels que encara perduren.
Preguntada per elements en concret i per si l’estàtua de Sa Feixina està incorporada al procés, Costa ha assegurat que cultura ja facilitarà la llista dels 92 símbols.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb