El govern espanyol comença els tràmits per a il·legalitzar la Fundació Francisco Franco

  • La desaparició definitiva és a les mans d'un jutge, que hi tindrà la darrera paraula

VilaWeb
ACN
20.06.2024 - 12:54
Actualització: 20.06.2024 - 13:21

El ministre de Cultura espanyol, Ernest Urtasun, ha signat el començament de les actuacions prèvies per a l’extinció de la Fundació Francisco Franco. És una mesura anunciada fa mesos, en aplicació de la llei de la memòria democràtica. Ara el ministeri compilarà documentació sobre l’incompliment de la llei per la fundació i finalment sotmetrà la qüestió a la justícia, que hi tindrà la darrera paraula. Segons Urtasun, és l’hora d’aplicar estrictament una norma que no permet que existeixin organismes que enalteixin el franquisme i la dictadura.

Urtasun ha anunciat aquest tràmit en un missatge que ha penjat a X, en què ha recordat que la llei de la memòria democràtica estableix que es poden extingir fundacions quan “no persegueixin finalitats d’interès general o facin activitats contràries a aquest interès general”.

En relació amb això, la llei considera “contrària a l’interès general l’apologia del franquisme, l’enaltiment del cop d’estat i de la dictadura o dels seus dirigents amb menyspreu i humiliació a la dignitat de les víctimes del cop d’estat, de la guerra o del franquisme”.

En aquests casos, segons la llei, el protectorat de fundacions pot instar judicialment l’extinció de la fundació, i els jutges poden acordar la suspensió provisional de les activitats de la fundació fins que es dicti sentència, i adoptar mesures cautelars per garantir l’eficàcia d’aquesta suspensió d’activitats.

Seguint aquest procediment, Urtasun ha apuntat que el seu ministeri fa per primera vegada aquest pas i comença els tràmits per instar judicialment l’extinció de la fundació Francisco Franco.

En aquest context, el ministeri espanyol ha demanat un informe a la secretaria de memòria democràtica sobre el possible incompliment de la llei de memòria democràtica per part de la Fundació Francisco Franco.

D’aquesta manera, segons Urtasun, s’obre un període de compilació d’informació en què també participaran les associacions de memòria.

Conclosa la instrucció i amb l’informe previ de l’advocat de l’estat –ha recordat Urtasun- “serà responsabilitat d’aquest ministeri instar la justícia a l’extinció de la fundació”, tot i que els jutges hi tindran la darrera paraula.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor