El govern espanyol reconeix que destina més diners al rei dels que diu el pressupost

El govern espanyol ha confirmat que Interior, Exterior, Defensa, Presidència i Hisenda assumeixen despeses de suport a la casa reial espanyola al marge de la partida destinada expressament a Zarzuela

VilaWeb
Europa Press / Redacció
08.12.2021 - 10:19
Actualització: 08.12.2021 - 11:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ha confirmat que fins a cinc ministeris –Interior, Exterior, Defensa, Presidència i Hisenda– assumeixen despeses de suport a la casa reial espanyola al marge de la partida destinada expressament a Zarzuela, 8,4 milions d’euros anuals, segons el pressupost per al 2022.

Així ho reconeix l’executiu espanyol en una resposta parlamentària al portaveu del PNB al congrés, Aitor Esteban, qui va demanar de saber aquest pressupost extra de la casa reial. En concret, va sol·licitar la relació i detall de l’execució de les partides pressupostàries de cadascun dels ministeris que disposessin fons per a la casa reial, la família reial o la família del rei el 2020 i el 2021, i el nombre de persones, el tipus de contracte i les funcions de personal pertanyent a qualsevol ministeri, ens o organisme públic que presti serveis a la corona.

No obstant això, a la resposta, recollida per Europa Press, l’executiu no ha remès cap xifra, tot i que sí que ha reconegut que la Zarzuela es beneficia de fons de fins a cinc ministeris al marge de la partida anual que rep via pressupost.

I és que, a més d’aquests 8,4 milions que el pressupost reserva a la casa del rei, els comptes públics també recullen anualment una partida del Ministeri de Presidència espanyol per a suport a l’activitat de la casa reial.

Per al 2022, aquesta quantitat és de 7,2 milions d’euros, que es destinen, segons que detalla el govern espanyol, a cobrir les despeses del personal civil al servei de la casa reial i les indemnitzacions per raó del servei d’aquest personal.

Però aquesta no és l’única xifra dels comptes de Presidència de la qual es beneficia la corona, ja que d’aquest ministeri depèn Patrimoni Nacional i d’ell formen part els béns de titularitat de l’estat espanyol “afectats a l’ús i servei del rei i dels membres de la família reial”.

Respecte del Ministeri de l’Interior, a la resposta el govern espanyol assenyala que la casa del rei té un servei de seguretat propi. Al Ministeri de Defensa estan vinculats uns altres estaments que formen part de l’estructura de la casa del rei. El govern espanyol cita, en concret, el denominat “Cuarto Militar”, que s’ocupa de preparar les activitats militars dels membres de la família reial i mantenir les relacions militars el Ministeri de Defensa espanyol. També esmenta la guàrdia reial.

El Ministeri d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació espanyol assumeix les despeses dels viatges oficials i d’estat dels reis. En concret, per aquestes visites, Exteriors paga dietes d’allotjament, despeses de locomoció pels desplaçaments autoritzats al marc de les corresponents comissions de servei en ocasió d’aquests viatges fora d’Espanya i despeses “protocol·làries i representatives”.

A més, el Parc Mòbil de l’Estat (PME), dependent del Ministeri d’Hisenda espanyol s’ocupa de la mobilitat oficial (serveis de representació i d’assumptes generals i incidències) tant de la prefectura de l’estat com del personal al servei de la casa reial.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes