open arms

El director general de la Marina Mercant espanyola, Benito Núñez Quintanilla, càrrec depenent del ministeri de Foment, va enviar una carta al capità de l’Open Arms on l’amenaçava amb sancions de fins a 901.000 euros o 300.000 euros si rescatava al Mediterrani sense autorització dels estats. La carta, a la qual ha tingut accés eldiario.es, diu que ‘no es podran fer operacions de recerca i salament, en tant que no tingui la conformitat de l’autoritat responsable de la regió de recerca i salvament (zona SAR) on es navegui, i sempre sota la coordinació d’aquesta autoritat’.

Així mateix, també els impedeixen de ‘fer navegacions amb el propòsit’ de fer tasques de salvament ‘o altres activitats que derivin amb tota probabilitat d’aquestes operacions’ si no tenen permisos de les autoritats corresponents, és a dir, d’Itàlia o Malta, que per ara tenen els ports tancats a les persones rescatades.

El dret marítim obliga a totes les embarcacions a auxiliar persones en perill al mar, motiu pel qual el director general de la Marina Mercant matisa que les operacions de salvament ‘de caràcter espontani o ocasional amb motiu de la navegació normal del vaixell estaran subjectes al compliment del que disposa la normativa internacional o nacional’. La clau, però, és la interpretació d’aquest caràcter espontani o ocasional, que la carta no precisa.

Aquest no és el primer cop que l’Open Arms rep una amenaça del ministeri de Foment espanyol, però per primer cop qui ho signa és el màxim representant de la Marina Mercant. D’altra banda, la carta també diu que les autoritats espanyoles podran ordenar el retorn del vaixell d’Open Arms a un port espanyol per a ‘fer efectiva la paralització si persisteix en la conducta de fer operacions de recerca i salvament sense acomplir la cosa exigida normativament’.

Les possibles conseqüències d”incompliments durant la navegació del vaixell’ per infraccions ‘contra la seguretat marítima o l’ordenació del tràfic marítim’ són multes de fins a 901.000 euros o 300.000 euros, respectivament. A més, també plantegen la possibilitat de ‘suspendre el títol professional espanyol’ al capità de l’embarcació, Ricardo Gómez, en els casos d’infraccions greus o molt greus.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb