El Consell de Ministres espanyol va aprovar ahir la declaració de zona catastròfica per a Alcanar i Vinaròs per les pluges torrencials que van afectar aquests municipis el primer de setembre, que van causar destrosses greus. L’acord deixa fora altres zones limítrofes com Ulldecona i Sant Carles de la Ràpita. L’executiu va fer la declaració en el marc de diversos acords per declarar com a zones afectades greument per emergències de protecció civil territoris que en les últimes setmanes han patit inundacions o incendis forestals de grans proporcions.

L’acord recorda que en tots els casos es tracta d’emergències de protecció civil de grans proporcions que han causat danys personals en infrastructures i béns públics, així com en cultius i explotacions agropecuàries, polígons industrials i altres instal·lacions productives.

“Malgrat que no disposa d’una estimació definitiva dels perjudicis ocasionats per aquestes catàstrofes, la magnitud dels seus efectes i les mesures adoptades per recuperar les condicions de vida de la població i aconseguir el ple restabliment dels serveis públics essencials justifiquen la intervenció de l’Administració General de l’Estat”, diu l’acord del Consell de Ministres.

La declaració com a zona catastròfica determina les subvencions en atenció a determinades necessitats derivades de situacions d’emergència o de naturalesa catastròfica, que també estableix el procés per a la seva concessió.

La declaració com a zona catastròfica permetrà que els afectats puguin beneficiar-se de mesures i ajudes destinades a pal·liar els danys personals i materials als habitatges i establiments industrials, mercantils, agraris i d’altres serveis.

La declaració també inclou ajudes a persones físiques o jurídiques que hagin fet prestacions personals i de béns, així com a les corporacions locals en les seves tasques de recuperació de les àrees devastades pel foc o les inundacions. Un cop l’administració de l’estat espanyol disposi d’una memòria amb l’estimació dels danys –que farà d’acord amb la resta d’administracions autonòmiques i locals competents- l’acord podrà incorporar altres mesures complementàries a les adoptades.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.