L’Audiència de Barcelona ha suspès la pena de presó de Gemma Montull, condemnada a quatre anys pel cas del Palau de la Música, a canvi d’un any de treball en benefici de la comunitat i el pagament mensual de 500 euros mentre duri la suspensió de la presó per a pagar la responsabilitat civil, que no ha pogut satisfer amb l’embargament dels seus béns immobles valorats en més d’un milió d’euros. Gemma Montull fou condemnada al pagament d’1.500.821 euros, de forma conjunta i solidària amb Fèlix Millet i Jordi Montull, tot i que aquests darrers també van ser condemnats a una responsabilitat civil de 24.359.427,27 euros. A més, Montull no podrà tornar a delinquir durant el termini de suspensió. En cas d’incomplir algun d’aquests condicionants, hauria de tornar a la presó.

Segons que apunta el tribunal per majoria, en el cas de Gemma Montull concorren els supòsits de no tenir antecedents penals ni abans ni després dels fets penats i cap de les tres penes imposades supera els dos anys de presó. La concurrència dels requisits, explica en una interlocutòria el tribunal, no comporta un dret automàtic a la seva obtenció perquè no es tracta d’un dret del penat, sinó d’una concessió potestativa del tribunal que ha de ser ponderada, cas a cas, atenent, com diu la llei, a les circumstàncies personals del condemnat, la naturalesa dels fets, la seva conducta i en particular l’esforç per reparar el dany causat. A més, la substitució de la pena de presó s’ha de vincular al compliment d’una sèrie d’obligacions.

Argumenta per això la majoria del tribunal que els fets pels quals va ser condemnada són de ‘caràcter greu’, atesos els fets declarats provats en la sentència i la participació de Gemma Montull en ells com a directora finança i responsable de l’àrea comptable del Palau des d’octubre del 2003.

Afegeix que els béns jurídics vulnerats són importants i amb una gran repercussió social i institucional, i amb perjudicis econòmics molt elevats per a les entitats del Palau de la Música. I conclou, tenint en compte les possibilitats recollides per la llei en vigor, que se li ha de concedir la suspensió extraordinària perquè ha transcorregut molt de temps des dels fets condemnats i va confessar els fets.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.