Garo Paylan, diputat del HDP

Garo Paylan, el diputat d’origen armeni de la formació prokurda Partit Democràtic dels Pobles (HDP), ha estat expulsat durant tres sessions del Parlament turc per haver utilitzat el terme genocidi en el marc del debat de la reforma constitucional.

Concretament, va assenyalar l’Imperi Otomà com a culpable de la matança i expulsió d’armenis, assiris, grecs i jueus. ‘Acostumaven a representar el 40% -de la població-. Ara som tot just un 1 per mil. Sembla probable que alguna cosa ens va passar. I jo ho defineixo com a genocidi’, van ser les paraules del diputat. Aquesta part del discurs ha estat posteriorment eliminada del diari de sessions.

Garo Paylan, finalment, va aconsellar aprendre del passat i no cometre els mateixos errors avui en dia amb el poble kurd. El diputat armeni ha estat en diverses ocasions amenaçat de mort per l’extremisme turc i és comparat amb Hrant Dink, periodista turc d’origen armeni que va ser assassinat ara fa deu anys.

Segons que diu el diputat i el mateix partit, aquesta sanció és un fet sense precedents, que succeeix per primer cop a la història. Ho consideren com un últim avis abans que es produeixi una acció més seria contra el diputat, amb l’objectiu d’intentar silenciar la veu dels que s’oposen al discurs oficial.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]