García Poveda mostra les imatges del Berlanga més polièdric

  • El MUVIM presenta una exposició amb les millors fotografies que 'el Flaco' va fer al cineasta en les seues estades a València

VilaWeb
Redacció
04.06.2021 - 16:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Museu Valencià de la il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) acull l’exposició del fotògraf José García Poveda, el Flaco, sobre Luis García Berlanga. Aquesta mostra és un més del conjunt d’esdeveniments preparats per a homenatjar al cineasta en el centenari del seu naixement. L’exposició Berlanga per el Flaco es podrà visitar fins al 19 de setembre.

A la mostra es poden veure les imatges més icòniques i divertides que va documentar el fotògraf des dels anys vuitanta fins a la mort de Berlanga. El Flaco va començar a rebuscar entre els seus arxius quan el cineasta va morir. Tenia uns dos-cents  negatius, molts d’ells d’instantànies robades, i en va fer una tria de les millors. Per a l’exposició, el Flaco ha adobat les fotografies amb frases del cineasta i passatges de llibres i de la premsa de l’època.

El fotògraf Jose García Poveda a la mostra del MuVIM

La història darrere de les imatges

José García Poveda, un fotògraf de referència a València des de la dècada dels vuitanta, va retratar Berlanga en moltes ocasions. Gràcies a això va aconseguir forjar una bona relació amb ell. Explica que sempre que li demanava alguna cosa ell posava i sempre li regalava algun gest divertit. “Es feia estimar”, recorda. 

El Flaco fa memòria i parla de la foto del cartell de la mostra on es veu Berlanga acostant-se el premi Túria a l’orella. “Berlanga no el va recollir en el lliurament, i després l’equip de la cartellera Túria el volia fotografiar. Pesava uns tres quilos. En donar-li’l va dir ‘Això què és? Per posar-m’ho d’arracada?’” conta García Poveda.

També es fixa en la imatge del cineasta assegut fent broma sobre una bicicleta, en una seqüència que acaba amb el director rient. El Flaco conta que “Era el final del rodatge de París-Tombouctou, i ell acaba rient-se perquè es va quedar enganxat de l’esquena per una lumbàlgia”. 

Algunes de les frases que destaquen a l’exposició són per exemple les de Saza a Todos a la cárcel  “Sabeu que vos dic? Que se’n vaja tot a la merda! L’empresa, la família i el país sencer!”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes