Futbol? No, poesia i +!

  • Miquel Barceló marca enguany el festival Poesia i +, que s’inaugura avui i s’allargarà fins al 15 de juliol

VilaWeb
Imatge del festival Poesia i + de l'edició 2018.
Montserrat Serra
04.07.2018 - 22:00

Darrerament, corren hooligans amb unes bufandes reivindicant ‘Més poesia, si us plau!’. De quin estadi rus surten? Què els mou a canviar els eslògans futbolístics per proclames poètiques? Són poetes, escriptors i fotògrafs que reivindiquen el poder de la cultura, com si es tractés de fanàtics del futbol, i així fan de contrapunt al final del mundial de futbol, que coincideix amb la celebració del festival Poesia i +, a la Fundació Palau de Caldes d’Estrac i altres poblacions del Maresme.

Però el festival va més enllà del futbol, és clar, i és ambiciós en tots els àmbits de la vida, ‘perquè en moments d’imatges repetitives, de bombolles informatives i de veritats alternatives, dir el nom de cada cosa i viure el silenci davant del mar, enllaçar frases i horitzons pot ser la millor arma, la més inofensiva i la més transformadora’, escriu el director del festival, Eduard Escoffet.

Poesia i + comença avui dijous, amb l’espectacle L’empestat en sec’, de Jordi Oriol, una proposta teatral, dirigida per Xavier Albertí, a partir de la relectura de dos clàssics de la literatura: La tempestat de Shakespeare i La pesta d’Albert Camus. Oriol i Albertí ja van deixar bocabadats els espectadors amb l’espectacle anterior, La caiguda d’Amlet. Després, la nit poètica continuarà amb l’escriptora i periodista Míriam Cano, que farà sentir els seus versos, i tancarà el programa inaugural la cantant Maria Coma, actualment establerta a Berlín, que aquest estiu farà molt poques actuacions al país. Cantant, compositora i pianista, els últims anys ha desdibuixat les fronteres entre la música i l’exploració del cos i és aquest el treball que mostrarà.

Aquesta nit inaugural no es farà a la Fundació Palau, seu del festival, sinó a l’Escola de Teixits de Punt de Canet de Mar. Perquè Poesia i + ha anat incorporant aquests darrers anys poblacions del Maresme, i ja compta amb la participació de Mataró, Canet de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Alella, Arenys de Mar i Dosrius.

Eduard Escoffet, director d’aquest tretzè certamen, ha explicat a VilaWeb: ‘El festival continua en la línia que vam encetar el 2013. Enguany ens hem centrat en la voluntat de fer un creixement qualitatiu més que no pas quantitatiu. Això vol dir que hem concentrat esforços a millorar qüestions d’espai, per exemple. I hem volgut incorporar el paisatge. Una de les característiques del Poesia i + és que és un festival amb propostes de petit format, en espais acollidors, íntims, on es poden viure intensament les propostes, i això cal potenciar-ho.’

Prossegueix Escoffet: ‘Continuem l’expansió pel Maresme, amb la incorporació d’un nou municipi, Alella, fet important, perquè ens vincula amb un altre festival de poesia de referència al Maresme, Espais de Poesia. Fer aquesta connexió, crear xarxa, té un gran potencial de cara a construir una xarxa poètica estiuenca. I pel que fa a les línies de programació, enguany optem sobretot per les veus més joves. Tenim un públic bastant agosarat i jove que creiem que connectarà amb la potència d’aquestes noves veus. De fet, moltes d’aquestes veus són joves però ja són veus incontestables, com les de la Maria Cabrera o la Blanca Llum Vidal. En general, en tota la programació, hem buscat poetes amb una personalitat molt forta, que ens desperti també l’esperit d’en Palau i Fabre. També hem cercat que cada dia tingui una coherència interna. Per exemple, el dia de l’obertura, el piano és l’element que vincula la proposta de Jordi Oriol i l’actuació de la Maria Coma.’

Miquel Barceló arriba a la Fundació Palau
Divendres, 6 de juliol, a la Fundació Palau de Caldes, es podrà veure un dels espectacles més destacats de la programació d’enguany, protagonitzat pel pintor Miquel Barceló i el músic Pascal Comelade. Fa setmanes que s’han esgotat les entrades per a veure aquesta proposta, que pren el nom de Despintura fònica. És una performance en què, sobre un ‘llenç màgic’, Barceló crearà una obra acompanyat de la música de Pascal Comelade i els seus còmplices (Ivan Telefunken, Oriol Luna, Roger Fortea). Mentre el sol es pon, el públic contemplarà la creació i la desaparició d’aquesta obra feta per dos artistes únics davant la Mediterrània. Abans de l’actuació, i amb aire de poetes experimentats que preparen el terreny, dos amics del pintor i del músic, Biel Mesquida i Vicenç Altaió, recitaran poemes que vinculen l’art i la música. Tal com ens explica Escoffet, l’obra de Barceló és un diàleg constant entre l’art i la poesia i, d’aquesta manera, seran els poetes que interpel·laran Barceló. Una manera d’entrar en matèria.

Miquel Barceló arriba per primera vegada a la Fundació Palau coincidint amb l’exposició Pregon desig. Miquel Barceló a Josep Palau i Fabre, on es mostra una selecció d’obres de la seva col·lecció particular, que posa en diàleg amb l’obra de Palau. L’exposició es podrà veure fins al 9 de setembre. Aquest context és una oportunitat immillorable per a visitar l’exposició, que clou l’Any Palau i Fabre, el logotip del qual també és obra de Barceló.

L’exposició de Barceló conviurà a partir del dia 13 de juliol amb una altra exposició, Generació (H)original, un projecte fotogràfic que aplega els poetes i altres personatges que van néixer o es van fer al voltant de l’obrador de l’espai (H)original, al Raval de Barcelona.

En aquesta edició, com diu Escoffet, el Poesia i + ha volgut posar l’accent en les noves generacions de poetes, que ja van marcant noves maneres de dir i fer poesia. És el cas de Maria Sevilla, Maria Cabrera, Joan Martínez, Míriam Cano, Blanca Llum Vidal, Miriam Reyes, Silvie Rothkovic, Jaume C. Pons Alorda. Alhora, no es deixaran de sentir les veus consolidades de grans poetes com Dolors Miquel i Albert Roig, que protagonitzaran la Nit de poetes (dia 14). I Josep Pedrals oferirà un espectacle per als infants, juntament amb Gerard Valverde (dia 15).

Reivindicant la figura de Palau i Fabre
Com en edicions anteriors, el Poesia i+ continua reivindicant la figura de Palau i Fabre amb diferents espectacles: Teoria dels colors, amb les rapsodes Anna Maluquer i Sabine Dufrenoy i el muntatge visual de Lis Costa i Josep M. Jordana (dia 7); Palau6, que vol presentar en un nou format totes les cares del món creatiu de l’Alquimista (dia 12); també acollirà un recital de Maria Cabrera i David Castillo per descobrir noves arestes en la poesia de Palau, a proposta del festival (dia 14); i presentarà un vídeo d’homenatge a Antoni Artigues, promotor de la poesia i amic íntim de Palau i Fabre (dia 14).

Pel que fa a la música, destaca la nit de pop metafísic que tancarà el festival diumenge 15 amb Ferran Palau, el Petit de ca l’Eril i el discjòquei Diego Armando compartint escenari. També l’espectacle íntim i personal que presentarà Enric Montefusco preparat per a l’ocasió (dia 14), l’actuació de Germà Aire (dia 7), Xarim Aresté (dia 8), Clara Peya (dia 11), Dolo Beltrán i Anna Carné (dia 12), Miquel Serra (dia 12) i Ovidi 4 (dia 13).

Eduard Escoffet ha explicat que han volgut retornar la centralitat a la Nit de Poetes, l’acte poètic més destacat del programa, i marcar una cloenda potent amb la música de Ferran Palau i el Petit de ca l’Eril, que tot i que ja han passat pel festival, ‘estan en un estat de gràcia que val la pena aprofitar i que segur que ens oferiran un gran final de festa’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any