Fumar és una de les causes de la cefalea en agrupaments, un mal de cap molt intens

  • Un estudi, en el qual han participat investigadors de la Vall d'Hebron, mostra que el tabac afecta l'expressió de gens relacionats amb aquest dolor

VilaWeb
ACN
03.08.2023 - 11:51
Actualització: 03.08.2023 - 12:33

Un estudi genètic internacional ha demostrat que fumar és una de les causes de la cefalea en agrupaments, un mal de cap molt intens i de vegades invalidant. El treball, en què ha participat el grup de Cefalea i Dolor Neurològic del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), identifica vuit regions del genoma associades a un risc més alt de tenir cefalea en agrupaments. Els resultats mostren que el tabac afecta l’expressió d’alguns gens relacionats amb el desenvolupament d’aquest dolor. Aquest tipus de cefalàlgia afecta sobretot homes i es caracteritza per episodis de dolor agut a un costat del cap, especialment al voltant dels ulls i per sobre de l’orella. Es poden repetir més d’una vegada el dia durant setmanes i, en alguns casos, esdevenen crònics.

L’estudi s’ha publicat a la revista Annals of Neurology i també ha comptat amb la col·laboració del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR. Es tracta d’un treball multicèntric amb dades de més de 35.000 persones, 4.777 pacients amb cefalea en agrupaments i 31.575 persones que no pateixen aquesta afecció, majoritàriament d’Europa i també de l’Àsia de l’Est. La recerca ha estat possible gràcies a la formació del Consorci Internacional de la Genètica de la Cefalea en Agrupaments, on participen tretze països.

Amb l’anàlisi d’aquestes dades, els investigadors han identificat vuit regions del genoma associades a un risc més alt de tenir cefalea en agrupaments entre les quals es troben diversos gens relacionats amb el cervell i les artèries, fet que reforça el paper que poden tenir els vasos sanguinis en la patologia.

L’estudi mostra una relació genètica entre la cefalea i el tabac, una troballa que va en línia amb dades conegudes prèviament. Aproximadament un 80% de les persones amb cefalea en agrupaments fumen i, entre les que no, la majoria han estat exposades al fum del tabac dels pares durant la infància, indiquen els investigadors.

Amb anàlisis estadístiques, l’estudi ha confirmat la relació causa-efecte entre el tabac i la cefalea en agrupaments, és a dir, que l’hàbit de fumar és una causa d’aquest tipus de cefalea. Tot i que no se’n coneixen els mecanismes en detall, els investigadors destaquen que el tabac afecta l’expressió d’alguns gens relacionats amb el desenvolupament d’aquesta patologia. Així, han observat que fumar augmenta l’expressió del gen MERTK i la disminueix en el gen CFTR i aquests canvis es veuen també en els pacients amb cefalea en agrupaments. L’efecte que té el tabac en aquests gens pot persistir durant dècades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any