19.02.2025 - 20:44
|
Actualització: 19.02.2025 - 20:49
Una trentena d’entitats i organitzacions ben diverses s’han ajuntat per a impulsar una campanya en favor del català. S’anomena “Català per a tothom” i té com a objectiu impulsar la universalització de l’accés a l’aprenentatge i l’ús de la llengua.
Entre les entitats, hi ha Òmnium Cultural, UGT de Catalunya, Unió de Pagesos, USTEC, la Intersindical – CSC, la Cambra de Comerç de Barcelona, la CECOT, la PIMEC, el Sindicat de Llogateres i la Taula del Tercer Sector. La campanya es presentarà el divendres a les 10 al Born Centre de Cultura i Memòria.
Tenim una missió de país: el català.
És imprescindible multiplicar l’aprenentatge de la llengua i garantir-ne l’ús a tot arreu.
La societat civil ho tenim clar: #CatalàPerATothom
📅 21 de febrerhttps://t.co/bZAI74yvML pic.twitter.com/oc27UtkF6m
— Òmnium Cultural (@omnium) February 19, 2025
La campanya s’ha anunciat avui coincidint amb la publicació de l’Enquesta dels Usos Lingüístics de la Població, elaborada per l’Institut d’Estadística de Catalunya i el Departament de Política Lingüística.
Les dades revelen que l’ús habitual del català és per primera vegada inferior a un terç de la població a Catalunya. El 2023, tan sols el 32,6% de la població feia servir habitualment el català, una caiguda respecte al 36,1% del 2018 i al 46% del 2003. Segons l’enquesta, el català ha perdut 100.000 parlants habituals en cinc anys i 370.000 en vint, i ha passat de 2,6 milions el 2003 a 2,2 milions el 2023.
Crit d’alerta d’Òmnium i de la Plataforma per la Llengua
A les portes del Palau de la Generalitat, el president d’Òmnium, Xavier Antich, ha reclamat al govern que el pla de xoc per a incentivar l’aprenentatge del català i revertir les males dades de l’Enquesta dels Usos Lingüístics de la Població (EULP) no sigui paper mullat. Per això, ha exigit que tingui els recursos i la dotació pressupostària necessària per a capgirar la situació.
La Plataforma per la Llengua, l’entitat de referència en la defensa del català, també ha alertat sobre l’empitjorament de l’estat del català. En una conferència de premsa aquesta tarda, l’entitat ha reclamat que les institucions, les empreses, les entitats i la societat en general s’escarrassi per revertir la situació. L’entitat proposa actuacions en cinc grans àmbits, com ara que els grups de socialització siguin en català, que es generin més continguts i cultura en català o que hi hagi mecanismes de control perquè la immersió es compleixi.