El govern de les Illes Balears ha constituït, juntament amb els de Còrsega i Sardenya, un front comú per a tenir una veu conjunta al Comitè de les Regions en la negociació dels fons europeus, principalment per a aconseguir més reconeixement de la insularitat i una fiscalitat específica per als territoris insulars perifèrics. Ho ha explicat la presidenta balear, Francina Armengol, durant l’acte d’obertura de la Cimera de la Mediterrània, que ha comptat amb la presència del president de Sardenya, Francesco Pigliaru, i el de Còrsega, Gilles Simeoni.

Armengol ha dit: ‘Si som diferents del continent, necessitam ser tractats de manera diferent per part dels nostres estats i per part de la Unió Europea.’ D’aquesta manera ha volgut recordar que les característiques dels territoris insulars els limiten les possibilitats respecte dels territoris continentals. ‘Si no aconseguim que els nostres estats i la UE ens tractin de manera diferenciada, no aconseguirem que els nostres ciutadans estiguin en igualtat de condicions amb la resta.’

També ha exigit als estats respectius més comprensió i més suport per a facilitar el reconeixement de les institucions europees. Per això ha dit que tenien interès a crear un Fons d’Insularitat Europeu per a cada un dels tres territoris insulars, un fons totalment independent i complementari al sistema de finançament propi, que serveixi per a respondre a les inversions necessàries en matèria de transport, infrastructures, telecomunicacions, energia i medi. Aquest fons especial permetrà així mateix de finançar els intercanvis i les cooperacions entre els altres territoris insulars.

El president del consell executiu de Còrsega, el sobiranista Gilles Simenoni, ha recordat la feina feta amb Sardenya i ha celebrat que les Illes Barlears s’afegeixin a aquest front comú que reforça el procés de col·laboració. El president sard ha remarcat el concepte de Mediterrània occidental com a ‘pol estratègic per a equilibrar amb la conca riberenca del sud’.

Per una altra banda, el president sard Francesco Pigliaru ha destacat aspectes concrets relacionats amb la insularitat, com ara el transport, on calen ‘solucions normatives’. I també ha fet esment de millores d’infrastructures del sector energètic. D’una altra banda, respecte de la promoció dels territoris insulars, ha dit que calia una millora de les connexions en xarxa per equilibrar la competitivitat respecte dels altres territoris.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.