Front comú de les Illes, Còrsega i Sardenya per a tenir veu conjunta en la negociació de fons europeus

  • Francina Armengol, juntament amb el sobiranista cors Gilles Simeoni i el president sard, Francesco Pigliaru, ha reclamat el reconeixement de la insularitat

VilaWeb
Redacció
21.11.2016 - 19:03
Actualització: 09.02.2018 - 17:25

El govern de les Illes Balears ha constituït, juntament amb els de Còrsega i Sardenya, un front comú per a tenir una veu conjunta al Comitè de les Regions en la negociació dels fons europeus, principalment per a aconseguir més reconeixement de la insularitat i una fiscalitat específica per als territoris insulars perifèrics. Ho ha explicat la presidenta balear, Francina Armengol, durant l’acte d’obertura de la Cimera de la Mediterrània, que ha comptat amb la presència del president de Sardenya, Francesco Pigliaru, i el de Còrsega, Gilles Simeoni.

Armengol ha dit: ‘Si som diferents del continent, necessitam ser tractats de manera diferent per part dels nostres estats i per part de la Unió Europea.’ D’aquesta manera ha volgut recordar que les característiques dels territoris insulars els limiten les possibilitats respecte dels territoris continentals. ‘Si no aconseguim que els nostres estats i la UE ens tractin de manera diferenciada, no aconseguirem que els nostres ciutadans estiguin en igualtat de condicions amb la resta.’

També ha exigit als estats respectius més comprensió i més suport per a facilitar el reconeixement de les institucions europees. Per això ha dit que tenien interès a crear un Fons d’Insularitat Europeu per a cada un dels tres territoris insulars, un fons totalment independent i complementari al sistema de finançament propi, que serveixi per a respondre a les inversions necessàries en matèria de transport, infrastructures, telecomunicacions, energia i medi. Aquest fons especial permetrà així mateix de finançar els intercanvis i les cooperacions entre els altres territoris insulars.

El president del consell executiu de Còrsega, el sobiranista Gilles Simenoni, ha recordat la feina feta amb Sardenya i ha celebrat que les Illes Barlears s’afegeixin a aquest front comú que reforça el procés de col·laboració. El president sard ha remarcat el concepte de Mediterrània occidental com a ‘pol estratègic per a equilibrar amb la conca riberenca del sud’.

Per una altra banda, el president sard Francesco Pigliaru ha destacat aspectes concrets relacionats amb la insularitat, com ara el transport, on calen ‘solucions normatives’. I també ha fet esment de millores d’infrastructures del sector energètic. D’una altra banda, respecte de la promoció dels territoris insulars, ha dit que calia una millora de les connexions en xarxa per equilibrar la competitivitat respecte dels altres territoris.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any