Simone Veil, supervivent de l’Holocaust, primera presidenta del Parlament Europeu per elecció directa i una de les grans responsables que França es convertís al primer país catòlic a legalitzar l’avortament, ha mort avui. Tenia 89 anys.

Veil, presonera 78651 del camp de concentració d’Auschwitz, on va perdre bona part de la seva família, va destacar per la seva extraordinària tasca en política tant nacional com internacional, on va ser ocasionalment descrita com una pionera: com la primera dona ministra en un govern francès —Sanitat, sota el govern de Giscard D’Estaing, el 1974— o com la primera presidenta del Parlament Europeu el 1979.

El llegat polític més important de Veil va ser la llei que porta el seu nom, aprovada el 17 de gener del 1975 i que va despenalitzar l’avortament sota certes condicions, malgrat la gran pressió exercida pels grups conservadors, dins del mateix govern, i davant una opinió pública dividida.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]