França atura l’alliberament de Josu Urrutikoetxea després de rebre una euroordre d’Espanya

  • Es tracta d'una euroordre emesa per Espanya que reclama l'ex-dirigent d'ETA per un atemptat a Saragossa el 1987 que va deixar 11 morts

VilaWeb
Redacció
19.06.2019 - 20:08
Actualització: 19.06.2019 - 20:09

La policia francesa no posarà en llibertat el dirigent d’ETA Josu Urrutikoetxea, almenys de moment. Tot i que avui el Tribunal d’Apel·lació de París havia ordenat d’alliberar-lo després d’unes setmanes de detenció. Tanmateix, aquesta tarda, enlloc de ser alliberat, ha estat traslladat a la Direcció General de Seguretat Interior, on se li ha notificat una euroordre de detenció procedent d’Espanya. Ara doncs, haurà de comparèixer de nou davant la sala d’instrucció del Tribunal d’Apel·lació de París, que haurà de decidir una altra vegada si torna a la presó o surt en llibertat.

Es tracta d’una euroordre emesa per Espanya que reclama Urrutikoetxea per un atemptat a Saragossa el 1987 que va deixar 11 morts.

Els advocats de la defensa n’havien demanat l’alliberament al·legant els seus problemes de salut, atès que ha de ser intervingut quirúrgicament de la pròstata, per això el tribunal de París avui havia accedit a concedir-li la llibertat.

Urrutikoetxea es va integrar a ETA el 1971 i una dècada més tard va passar a formar part de la direcció. El 1989, va ser detingut a Baiona i condemnat a deu anys de presó. Tanmateix, sis anys després, va ser extradit a l’estat espanyol. El 1998, va ser alliberat i elegit diputat per Euskal Herritarrok.

D’ençà del 14 de novembre de 2002 s’havia decretat una ordre de crida i cerca contra ell, perquè no es va presentar a declarar al Tribunal Suprem espanyol en condició d’investigat per l’atemptat contra la caserna de la Guàrdia Civil a Saragossa, en què van morir onze persones.

També va formar part de les negociacions entre ETA i el govern de José Luis Rodríguez Zapatero (2005-2006). Es va reunir unes quantes vegades amb Jesús Eguiguren, ex-president del PSE-EE, a Ginebra per trobar una solució al conflicte basc. El maig de l’any passat, va ser l’encarregat de llegir el comunicat de dissolució d’ETA.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any