Fragment: ‘Dones poetes de la Maresma’

  • És més que una antologia que conté cent set poetesses de la comarca del Maresme de tot el segle XX i fins al 2020

VilaWeb
D'esquerra a dreta: Marta Pera Cucurell i Teresa d'Arenys, dues de les poetesses que inclou el volum.
Redacció
24.07.2021 - 21:50
Actualització: 25.07.2021 - 23:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest primer semestre del 2021 ha aparegut el volum Dones poetes de la Maresma, a cura d’Emília Illamola i Queralt Morros i editat per Voliana Edicions. El llibre conté referenciades cent set poetesses vinculades, arrelades, amb la comarca del Maresme d’ençà dels primers anys del segle XX fins al 2020. Una de les condicions que van establir per a formar-ne part ha estat que tinguessin publicat com a mínim un llibre de poemes en català, encara que fos autoeditat. Han estat gairebé dos anys de recerca esforçada, que han fet possible un volum de gran valor per a construir el patrimoni literari del país.

Les curadores, més enllà de la feina de trobar totes aquestes dones que han escrit poesia durant un segle a la comarca, fet rellevant, no s’han limitat a localitzar i fer una antologia de les més destacades, sinó que també han entrevistat les poetesses vives i han parlat amb algun familiar proper de les que ja no hi són. D’aquesta manera, ens acosten no solament la seva poesia sinó també aspectes de la seva vida i la seva trajectòria, cosa que ens les fa més properes. També fan valer la tasca cultural que moltes van dur a terme, tant en la cultura local com en la nacional.

Llegiu un fragment de Dones poetes de la Maresma (Voliana Edicions). Conté la trajectòria i una selecció de poemes de Guida Alzina, Lola Casas i Teresa d’Arenys.

A més, el volum va acompanyat d’una cronologia històrica i literària del país i del món, per posar en context l’obra de les poetesses. Les curadores han triat el terme “la Maresma” al títol perquè, segons l’Alcover-Moll, és tan correcta la forma masculina com la femenina, i l’han volguda reivindicar.

Un altre aspecte destacat d’aquesta antologia és que permet de fer visible la creació poètica de moltes dones que, pel fet de ser-ho, van ser arraconades de l’àmbit de la literatura, i van passar a la condició de meres afeccionades, sense que s’entrés a valorar-se’n l’obra. És una història soterrada que de mica en mica va aflorant. Projectes com aquest volum hi contribueixen decididament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes