cretaci

La Terra girava més de pressa al final de l’època dels dinosaures que en l’actualitat, segons revelen les closques de mol·luscs del cretaci tardà. Si actualment el planeta fa 365 voltes sobre si mateix en un any, en aquell temps rotava 372 vegades.

Això significa que un dia durava llavors vint-i-tres hores i mitja, segons el nou estudi a la revista Paleoceanography and Paleoclimatology. El mol·lusc sotmès a estudi, d’un grup extint i molt divers conegut com cloïsses rudistes, creixia ràpidament, establint anells de creixement diaris. L’ús de làsers ha permès de comptar els anells de creixement amb més precisió que els investigadors humans amb microscopis.

L’anàlisi química de la closca ha indicat també que les temperatures de l’oceà van ser més càlides en el cretaci tardà del que es creia fins ara, aconseguint quaranta graus a l’estiu i més de trenta graus  a l’hivern. Les altes temperatures de l’estiu probablement es van acostar als límits fisiològics dels mol·luscs.

L’estudi ha analitzat un sol exemplar de l’espècie Torreites sanchezi, que va viure durant més de nou anys en un fons marí poc profund en els tròpics, un lloc que ara, setanta milions d’anys després, és terra ferma a les muntanyes d’Oman.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb