El vice-president de la Generalitat, Oriol Junqueras, i el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, han demostrat al parlament la poca simpatia mútua que es tenen. No és pas la primera vegada que es discuteixen agrament, però sí que és la primera amb bescanvi de retrets, que han vorejat l’insult. Coscubiela ha acusat els consellers del govern de mentir sobre les conseqüències de la pròrroga pressupostària i ha dit que l’executiu no tenia escrúpols a fer servir els ciutadans d”escuts humans’ i presentar els grups de l’oposició com els responsables de no poder augmentar la despesa social o executar els pagaments. Junqueras no ha pogut estar-se de respondre’l: ‘Vostè sí que protagonitza moments indignes, sí que menteix i sí que diu falsedats reiteradament. […] Vostè és un desvergonyit, no té vergonya.’ I encara l’ha qualificat de ‘cínic’.

Vegeu els vídeos amb intervenció i rèplica:

Junqueras ha justificat el seu enuig remarcant que la pròrroga pressupostària significava moltes limitacions per al govern. Les dues més importants són les que impedeixen que els nous crèdits superin la despesa pressupostada per al 2015 i que el Ministeri d’Hisenda espanyol té accés mensual a les finances de la Generalitat per comprovar que es compleixen els objectius de dèficit ‘fixats unilateralment pel ministeri’. D’aquesta manera, la Generalitat no podrà aplicar l’augment de 1.100 milions de la despesa, tal com preveia el projecte de pressupost, sinó que el sostre serà molt inferior, segons la despesa feta l’any passat, i haurà de complir l’objectiu de dèficit si vol accedir a la liquiditat del ministeri. ‘No vengui fum. No surti aquí a dir expectatives que no es poden complir. O actua de mala fe o no entén les limitacions’, li ha retret.

Segons Coscubiela, que li ha dit que el veia ‘molt nerviós’, el govern pot fer ampliacions de crèdit, encara que per aprovar-ne algunes hagi de presentar una llei específica al parlament. ‘Tot allò que sigui just socialment i es pugui fer amb una simple modificació de crèdit, li ho aprovarem’, ha dit. A més, li ha demanat que no fos ‘selectiu’ a l’hora de cercar socis i l’ha instat a negociar amb el seu grup, encara que ‘no li caigui simpàtic’. I Junqueras li ha respost amb contundència: ‘El seu grup em cau molt simpàtic. Això no treu que vostè sigui un cínic.’

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb