Fort augment inversor en empreses emergents catalanes

  • L'any 2024 han ressorgit aquestes empreses, amb un creixement de les inversions del 65% · Els sectors financers, de viatges i oci, com també el de salut, apleguen més de la meitat del volum recaptat durant l'exercici

Jordi Goula
27.02.2025 - 19:50
Actualització: 27.02.2025 - 19:56
VilaWeb

“Les empreses emergents posen de manifest els principals actius de la nostra economia: l’obertura al món i la capacitat d’innovar. Són un motor de creixement molt destacat per a l’economia catalana, perquè contribueixen a modernitzar el teixit empresarial del conjunt del país, aportant-hi riquesa i llocs de treball de qualitat, a més d’oferir al mercat la tecnologia més innovadora.” Són paraules que ha pronunciat aquest matí el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, quan ha presentat un estudi elaborat per Acció sobre aquestes empreses.

El fet és que el nombre d’empreses emergents a Catalunya continua creixent a un ritme constant. Actualment, s’ha enfilat fins a 2.285, una xifra de rècord que duplica la de l’any 2016. És un ecosistema molt viu que dóna feina a més de 22.840 treballadors (un 10,5% més que l’any anterior) i que, en conjunt, factura més de 2.330 milions d’euros (+10,6%). Tot plegat són dades de l’“Anàlisi de l’ecosistema empresa emergent a Catalunya, 2025”, que radiografia les principals xifres i tendències del sector amb dades de l’any 2024. És basat en les dades de la plataforma digital Barcelona & Catalonia Startup Hub, el directori de referència de l’ecosistema emprenedor de casa nostra.

Parlo amb la responsable de l’estudi, Imma Rodríguez, que també és la mànager d’intel·ligència de mercat d’Acció. Diu que la dada que mostra millor el fort dinamisme i la fortalesa de les empreses emergents és que la meitat s’han creat aquests darrers cinc anys (2020-2024) i també que un 60% tenen algun fundador amb experiència prèvia en la creació d’empreses emergents. Una dada que no ha deixat de créixer aquests darrers anys. “Diu molt de l’esperit emprenedor dels catalans. Molts deixen l’empresa, quan ja funciona, en mans d’altri i en comencen una altra”, afegeix.

Del punt de vista sectorial, em comenta que és més important la distribució segons el volum de negoci generat, que no pas a partir del nombre d’empreses creades. Així, doncs, salut, viatges i lleure, conjuntament amb el sector financer, concentren el 32,8% de la facturació de les empreses emergents catalanes. També em destaca la gran defensa tecnològica que fan: gairebé dos terços (62%) del total treballen amb tecnologies de la indústria 4.0, com ara la intel·ligència artificial i el big data, els sensors o la computació al núvol.

D’una altra banda, les empreses del Barcelona & Catalonia Startup Hub s’han consolidat com un dels actors clau per a transmetre coneixement al mercat i, de fet, a la Unió Europea, Barcelona és el segon nucli d’empreses emergents preferit pels fundadors per crear-ne una, després de Berlín, però també és la segona ciutat de la UE amb més fundadors procedents d’universitats locals. “Quan anem a fora, sempre hi anem en nom de Catalunya, però realment Barcelona és la marca que utilitzem per captar talent. Arreu del món és sinònim de bona qualitat de vida i això la fa molt atractiva a la gent de talent”, diu Rodríguez.

Un dels aspectes cabdals és que la inversió captada per les empreses emergents a Catalunya aquests darrers cinc anys ha augmentat d’un 127% respecte de la inversió rebuda durant el quinquenni anterior, i ha pujat fins a 6.104 milions d’euros. Només durant l’any 2024, les empreses emergents catalanes han captat inversions en capital per valor de 1.152 milions d’euros, un 65,5% més que l’any anterior. “L’any 2023 va ser molt dolent per a les inversions, no solament aquí, sinó arreu. La por pels problemes mundials de tota mena va frenar els inversors –assenyala Rodríguez–. L’any passat vam tenir dues grans rondes, de més de 100 milions de dòlars, que han estat decisives per a aquesta empenta tan forta.” I on van les inversions? Doncs el sector financer, el de viatges i el de salut n’acumulen més de la meitat (52,3%).

En l’acte, també hi ha participat el secretari d’Empresa i Competitivitat del departament i conseller delegat d’Acció, Jaume Baró Torres, que ha remarcat: “En un context cada vegada més incert, en què els canvis s’acceleren com més va més, tenir empreses emergents especialitzades en tecnologies deep tech ens assegura una posició com a hub internacional i ens impulsa a continuar generant noves solucions en sectors estratègics.”

Ha destacat que 287 empreses emergents són spin-off, és a dir, empreses derivades, sorgides de l’entorn de les universitats i els centres de recerca, una dada que Baró Torres considera significativa: “Realça la importància de la transferència de coneixement i tecnologia de l’àmbit de la recerca cap al mercat.” Un pas necessari i de primera magnitud per a rendibilitzar les inversions. A més, el 90% del total d’empreses emergents recollides en l’estudi inverteix en R+D i, cosa molt important, més de la meitat tenen alguna patent per a protegir el seu coneixement.

Finalment, cal esmentar que enguany el govern facilitarà la participació de 36 empreses emergents a l’estand d’Acció al 4YFN (l’espai dedicat a aquestes empreses i la inversió), que es farà la setmana vinent a la Fira de Barcelona Gran Via, dins el Mobile World Congress. Són empreses emergents de diversos àmbits sectorials que exposaran les seves tecnologies al congrés; a banda, n’hi haurà 16 més d’especialitzades en l’àmbit de la salut, que participen en el Catalonia Health Innovation Ecosystem Pavilion, l’espai habilitat juntament amb Biocat.

Donar visibilitat sempre és un aspecte cabdal, però molt més en aquesta mena d’empreses que tot just treuen el cap al mercat…

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor