El conseller d’Interior, Joaquim Forn, ha comparegut després de la Junta de Seguretat per a deixar constància que són els Mossos d’Esquadra els responsables de la seguretat a Catalunya, fet que ha compartit amb els membres del govern espanyol presents en la reunió: ‘Som nosaltres els que decidirem de quina manera s’actua’, ha dit. Forn ha indicat que també ha traslladat que els criteris amb els quals actuaran els mossos són els d’oportunitat i el de congruència. ‘És important el compliment de la llei i les decisions judicials, però hi ha un bé superior a preservar: la convivència ciutadana’. Segons Forn, els representants espanyols comparteixen aquests principis.

Forn diu que accepta la interlocutòria de la jutgessa, en la qual demana que s’impedeixi l’obertura dels col·legis electorals el diumenge. Tanmateix, ha repetit quina és la seva prioritat: ‘Volem deixar clar que la nostra obligació és la de salvaguardar de la convivència ciutadana’.

Per la seva banda el secretari d’Estat de Seguretat del Ministeri de l’Interior, José Antonio Nieto, ha explicat prèviament que en la reunió ha reclamat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que renunciï al referèndum per a garantir el compliment de la llei, però Puigdemont s’hi ha negat.

En conferència de premsa en el Palau de Pedralbes, en concloure una reunió d’hora i mitja, Nieto, acompanyat del delegat del Govern espanyol, Enric Millo, ha explicat que el govern espanyol no va contra la possibilitat que la gent ‘exterioritzi un sentiment’, ja que és legítim, i ha assegurat que el ministeri protegirà aquest dret a la llibertat d’expressió. No obstant això, ha indicat que actuaran amb absoluta determinació per a evitar un acte que el Tribunal Constitucional considera il·legal.

Absències sonades
A la reunió, convocada ahir d’urgència per part del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no hi han assistit ni el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ni els màxims comandaments de la policia espanyola i la Guàrdia Civil a Catalunya. Tot i que havien confirmat la seva assistència, mitja hora abans s’han excusat i han comunicat que no anirien a la trobada.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb