En què invertirà la Generalitat els 1.023 milions dels fons React-EU?

  • És un dels recursos addicionals del fons europeus Next Generation que té per objectiu específic la millora de la cohesió territorial

VilaWeb
Redacció / ACN
06.08.2021 - 14:05
Actualització: 06.08.2021 - 17:33

Catalunya rebrà durant els dos anys vinents 1.023 milions d’euros provinents de React-EU, un dels recursos addicionals del fons europeus Next Generation que té per objectiu específic la millora de la cohesió territorial. El programa, que ja compta amb el vistiplau de la Comissió Europea, és pensat per a facilitar una recuperació verda, digital i resilient de l’economia, segons que explica la Generalitat.

En què s’invertiran els 1.023 milions dels fons React-EU?

La Generalitat ha comunicat que invertirà 426,8 d’aquests milions en infrastructures de serveis bàsics. Bona part finançarà la construcció i ampliació de centres escolars, bo i incloent-hi les rehabilitacions necessàries per a adequar-los als estàndards europeus de sostenibilitat energètica i qualitat de l’aire. Aquests diners també s’empraran per a reformar i ampliar hospitals públics, millorar les instal·lacions de blocs quirúrgics i reformar centres d’atenció primària. A més, el govern proposa de crear una unitat de teràpia de protons i adquirir un sincrotró per a la medicina nuclear.

Invertiran 305,6 milions a comprar i millorar productes i serveis per a la salut. En aquest bloc, la Generalitat ha destacat que es reforçarà l’atenció per hospitalització de malalts de covid-19. També hi compten més subministrament de proves PCR, fórmules noves per a millorar la coordinació d’unitats de cures intensives o el desplegament d’un sistema de bugaderia adaptada al context de la pandèmia. A més, preveuen d’adoptar nous mètodes logístics per a optimitzar els processos de vaccinació i la gestió dels estocs de material.

Quant als dos-cents milions que es destinaran a l’economia digital, hi ha menys concrecions. La Generalitat vol que serveixin per a garantir l’accés a la fibra òptica a tots els municipis del país, millorar la connectivitat i desplegar projectes de transformació digital dels serveis públics. Setanta-cinc milions es destinaran a l’economia verda, sobretot per a reforçar el transport públic. És previst d’incrementar la cobertura de la xarxa de metro, digitalitzar-la i adaptar-la per a la gent amb mobilitat reduïda, a més de construir vies ciclistes per a impulsar l’ús de la bicicleta. Setze milions seran per a les tasques d’assistència tècnica dels fons.

Els recursos que rebrà la Generalitat formen part del paquet de 750.000 milions d’euros dels fons Next Generation EU, que la Unió Europea ha posat a disposició de tots els estats membres per fer front als efectes de la pandèmia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any