El primer ministre flamenc, que també ostenta les competències d’Afers Estrangers, Geert Bourgeois, ha ordenat el retorn del delegat del govern flamenc a l’estat espanyol, segons que informa el diari De Standaard. Ara fa un mes, el ministre d’Afers Estrangers espanyol, Josep Borrell, va retirar l’estatus diplomàtic al delegat com a represàlia per les declaracions del president del Parlament de Flandes, Jan Peumans, en què criticava durament l’empresonament dels dirigents independentistes i qüestionava la qualitat de la democràcia espanyola. El delegat de Flandes no és simplement un delegat regional, sinó que és un membre del cos diplomàtic belga.

‘No té cap sentit mantenir-hi el nostre representant’, diu Bourgeois a De Standaard. Així tot, el primer ministre aclareix que continuarà com a treballador de l’ambaixada, atès que l’oficina diplomàtica de Flandes a Madrid no ha estat tancada. ‘Quan enviem algú és per fer la seva feina del tot’, diu.

El primer ministre està decidit a ‘deixar clar als espanyols que la seva reacció és totalment infundada’. Bourgeois diu que ‘Peumans no ha comparat Espanya amb Bòsnia’, com l’acusa l’estat espanyol, i a més ‘existeix la llibertat d’expressió i la separació de poders’. ‘Aquesta mesura és desproporcionada. Això mai no havia passat a la Unió Europea’, exclama.

Segons que creu Bourgeois, no hi ha cap motiu pel qual Flandes hagi de disculpar-se, però diu que no té cap problema per a donar ‘text i explicacions’. Així mateix, creu que cal trobar una solució, però que ‘la pilota és al seu camp’. ‘Espero que tot plegat s’aclareixi’, diu.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb