La fiscalia enllesteix pactes amb 16 acusats del cas Cooperació, entre els quals Blasco

  • El judici a Blasco arrenca amb l'anunci de preacords per concretar entre part dels acusats i la fiscalia

VilaWeb
Europa Press
13.05.2019 - 18:58
Actualització: 13.05.2019 - 23:58

El fiscal Anticorrupció Jesús Carrasco, que exerceix en el judici pel cas Cooperació, ha presentat pactes de conformitat o preacords encara per concretar amb un total de 16 acusats dels 24 que seuen al banc dels acusats. Entre els processats que estan en disposició de presentar pròximament un acord amb la fiscalia hi ha l’ex-conseller de Solidaritat i ex-portaveu del PP a les Corts, Rafael Blasco, i l’empresari Augusto César Tauroni, els dos principals acusats. El cas Cooperació investiga les presumptes irregularitats en subvencions a ONG i en el projecte d’un fallit hospital a Haití.

Segons que ha explicat Carrasco en la seva primera intervenció, s’han assolit ‘preacords de conformitat’ entre cinc dels acusats i totes les parts acusadores, inclòs el ministeri públic, l’Advocacia de la Generalitat i l’acusació popular, representada per la Coordinadora Valenciana d’ONGD . Aquestes conformitats es presentaran el 20 de maig. El preacord afecta els acusats Luis Freire, Carlos Andrés Chust, Miguel Ángel Climent Estruch, Alberto Pampin i Rosa Castedo, als quals es podria unir José Bollarín. El pacte, de moment, no inclou a la Coordinadora d’ONGD.

Hi ha un altre tipus d’acords ‘pendents de concretar’, després del ‘cert grau d’aproximació’ aconseguit, amb almenys sis acusats. Aquests pactes, però, es tancarien entre aquests processats, Fiscalia i l’Advocacia de la Generalitat, però no pas amb la Coordinadora. Aquest és el cas de l’ex-director general de la Conselleria, José María Felip; l’ex-secretària general Agustina Sanjuán; Alfonso Navarro; Maria Isabel Castillo; el president de l’ONG Esperança Sense Fronteres, Fernando Darder i, en cas que la seva situació no canviï, José Bollarín.

Finalment, Carrasco ha anunciat ‘converses avançades’ per aconseguir un acord de conformitat entre Anticorrució amb altres cinc acusats: Blasco; els empresaris germans Augusto César i Arturo Tauroni; l’ex-cap d’àrea de Solidaritat, Marc Llinares, i Alina Lisenko. A més, la lletrada de l’Advocacia de la Generalitat també ha posat sobre la taula la possibilitat d’arribar a un acord amb un altre dels processats, Fernando Cañete, al qual només acusen ells. Per la seva banda, l’advocat de la Coordinadora, Raúl Vidal, ha assegurat que ‘no se signarà cap acord de conformitat més’.

Lliurement d’un baix de Blasco

Després d’aquestes intervencions, l’advocat Javier Boix, en representació de Blasco, ha presentat l’escriptura de compravenda d’un baix a València de titularitat de la seva família, taxat en més de 400.000 euros, tot i que el ‘valor comercial’ ha apuntat que s’estima en uns 600.000. En caldria descomptar del valor total una hipoteca de prop de 13.000 euros. Aquest immoble serviria per cobrir part del muntant que Blasco ha de tornar a la Generalitat. En el seu torn, el lletrat d’Augusto, César Tauroni, també ha defensat la dació en pagament o el lliurament de béns per a l’abonament de la responsabilitat civil.

Davant la proposta de Boix, el lletrat de la Coordinadora ha posat en relleu que Blasco vol fer ara ‘una espècie de dació en pagament amb la intenció de fer una reparació del dany’ i apropar l’acord. Boix ha respost a això que ‘l’escrit de dació en pagament es va lliurar abans de l’inici del judici’ i que això se suma a diners que s’ha consignat.

A més, ha sostingut que ‘no pot interessar responsabilitat civil per cap delicte’, ja que reclamar-la ‘correspondria al Tribunal de Comptes’. A aquest argument s’han sumat altres defenses, com les d’Augusto César Tauroni i Marc Llinares, entre d’altres.

No obstant això, segons el fiscal, davant aquesta ‘concurrència de dues jurisdiccions davant la mateixa circumstància fàctica’, els ‘tribunals ordinaris’ ‘s’abstindran’ de determinar la ‘responsabilitat comptable’ i ‘cediran aquesta qüestió’. Per tant, ha conclòs que l’àmbit d’actuació de cada un d’aquests tribunals és ‘compatible i salvable’. A aquesta posició s’han sumat les altres dues acusacions.

7,8 milions a retornar

L’advocada de la Generalitat, per la seva banda, ha xifrat en 7,8 milions d’euros la quantia que haurien de tornar els acusats. D’aquesta xifra, ha continuat, els tres principals processats (Blasco, Augusto César Tauroni i Llinares) hauran de fer front solidàriament al 75%, és a dir, 5.850.000 euros.

No obstant això, les defenses han centrat les seves crítiques en la disparitat de criteris de les acusacions en la concreció d’aquesta xifra. Davant d’aquesta versió, el representant de la Coordinadora ha etzibat: ‘El que no és seriós ni ètic és robar diners públics de la cooperació per destinar-lo al lucre personal’. El tribunal ha decidit que aquestes qüestions es resoldran en sentència, quan ‘caldrà determinar si hi ha una responsabilitat comptable o penal’.

Nul·litat del procediment

El segon (i últim per aquesta jornada) dels lletrats que ha presentat les seves qüestions prèvies ha estat l’advocat d’Augusto César Tauroni, que ha sol·licitat la ‘nul·litat de tot el procediment per vulneració de la tutela judicial efectiva’ a causa de la ‘possible inadequació del procediment abreujat en comptes de sumari ‘pel’ ajust a cops de martell ‘que, al seu judici, va realitzar l’anterior fiscal, Vicente Torres.

El fiscal creu que aquests plantejaments no tenen fonament i els ha definit com un ‘cant de sirenes suggestiu per al tribunal’. Advocacia de la Generalitat i Coordinadora s’han afegit a Carrasco i el tribunal ha plantejat que haurà d”examinar detalladament la documentació’ i després d’aquest examen es pronunciarà.

Finalment, l’advocat de Tauroni ha intentat ‘que s’exclogui l’acusació popular (la Coordinadora Valenciana d’ONGD) de la petició de responsabilitat civil’, cosa que ha rebutjat la Sala.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any