La fiscalia demana una multa de tres milions contra el PDECat i CDC pel cas del 3%

  • La petició més alta és contra l'ex-gerent de CDC Andreu Viloca, per qui la fiscalia li demana vint-i-un anys i quatre mesos de presó

VilaWeb
Redacció
02.11.2022 - 15:47
Actualització: 02.11.2022 - 16:16

La fiscalia anticorrupció ha sol·licitat al PDECat i a l’extinta CDC una multa de tres milions d’euros per un delicte d’emblanquiment de capitals en el marc del cas del 3%, on s’investiga el presumpte finançament il·legal de CDC. En l’escrit de conclusions provisionals, anticorrupció dirigeix també la seva acusació contra trenta persones i catorze empreses, que seran jutjades a l’Audiència espanyola per delictes com organització criminal, frau, corrupció entre particulars o tràfic d’influències, entre d’altres.

Entre ells hi ha els ex-gerentes de CDC Andreu Viloca i Germà Gordó, pels quals la fiscalia demana les condemnes més altes, vint-i-un anys i quatre mesos de presó i divuit anys i deu mesos, respectivament. També són acusats l’ex-gerent i ex-tresorer de l’extinta formació Daniel Osácar i qui fou responsable jurídic Francesc Xavier Sánchez Vera, pels qui es reclama un any i mig de presó, substituïble per treballs en benefici de la comunitat; i un any de presó i un altre de treballs a la comunitat, respectivament.

També està acusat el directiu de la constructora Oproler i marit d’una magistrada del TSJC Josep Maria Bassols, per al qual demana un any i nou mesos de presó i treballs en benefici de la comunitat. Per a l’ex-regidor de Barcelona Antoni Vives, la fiscalia li reclama sis anys i un mes de presó; a l’empresari Jordi Sumarroca, se li sol·liciten deu anys, els mateixos que a l’ex-director general d’Infraestructuras.cat Josep Antoni Rossell. Per a l’ex-directiu d’aquesta empresa pública Joan Lluís Quer, anticorrupció en demana cinc anys.

També es troba acusat l’ex-president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, a qui el fiscal vol que es condemni a quatre anys i mig de presó.

L’estructura per finançar CDC de forma encoberta

Segons l’escrit del fiscal, entre 2008 i 2015 alts càrrecs de CDC, en connivència amb càrrecs públics, funcionaris de diferents administracions catalanes i empresaris “van engegar una estructura per finançar aquest partit polític il·legalment i en forma encoberta”. Era, prossegueix l’escrit, “una actuació sistemàtica”: es rebien diners d’empresaris que es convertia en ingressos per a CDC, “sense la màcula del seu origen il·lícit”, i paral·lelament aquests empresaris eren beneficiats amb adjudicacions d’obra pública.

De vegades les autoritats, “d’acord amb els responsables de CDC i seguint les seves indicacions”, alteraven els concursos públics per “dirigir-los cap a les empreses dels acusats”, encara que també es va instaurar un sistema d’adjudicació, que segons la Fiscalia “permetia un grau formal de discrecionalitat que, en realitat, encobria l’arbitrarietat”, principalment per part de les empreses d’obra pública de la Generalitat Gisa i Infraestructures.cat. Segons el ministeri públic, d’ençà d’abril del 2011, quan Quer i Rosell dirigien Infraestructures.cat, de connivència amb càrrecs de CDC, s’ocultaven una sèrie d’activitats il·lícites en l’adjudicació de contractes, sota l’aparença de legalitat.

En paral·lel, els empresaris acusats es van concertar amb càrrecs de CDC per efectuar pagaments encoberts al partit, sota l’aparença de donacions, a través de les fundacions afins CatDem i Forum Barcelona, afegeix l’escrit. A voltes, les donacions “estaven vinculades directament a contraprestacions per l’adjudicació” de contractes i, en altres, es realitzaven per crear o mantenir una bona relació amb CDC i, així, ser tinguts en compte per a futurs concursos, és a dir, per mantenir una relació “privilegiada” amb el partit i “consagrar la seva pertinença a la família”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any