La Fiscalia Superior de Catalunya ha donat suport a la suspensió cautelar per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del decret que ajorna les eleccions del 14 de febrer. En l’informe presentat al tribunal, al·lega que si s’aixeca la suspensió cautelar, quan el tribunal ho resolgui ja haurà passat el 14 de febrer, cosa que faria impossible fer complir la resolució en cas que sigui contrària a la Generalitat. El govern té fins a les 10 del matí de demà per presentar l’informe, i aleshores el tribunal decidirà si manté la suspensió cautelar mentre resol el fons o l’aixeca i els comicis continuen ajornats fins al 30 de maig.

En un comunicat, la fiscalia recorda que el seu informe només es pronuncia sobre la procedència de la mesura cautelar, i no pas sobre el fons de l’assumpte. Per això, diu que si no se suspèn el decret, “la durada del procediment judicial fins a la resolució del fons, atesos els terminis processals, podria portar amb gran probabilitat, fins i tot plena seguretat, a fer inviable la celebració de les eleccions el 14 de febrer”. Així, els recursos contra el decret d’ajornament “perdrien la seva finalitat”.

Aixecar ara la mesura cautelar de suspensió “equivaldria de facto a anticipar la decisió desestimatòria, ja que l’estimació extemporània dels recursos no en permetria l’execució eficaç”, diu el fiscal. Això significaria, afegeix, “consolidar irremeiablement l’eventual infracció de l’ordenament jurídic i, si és el cas, la vulneració dels drets fonamentals invocats pels recurrents”, que són un particular i diversos partits polítics minoritaris.

En canvi, si el TSJC dóna la raó de fons al govern, els comicis es podrien fer igualment el 30 de maig o fins i tot més endavant, diu la fiscalia.

S’allarguen fins al 7 de febrer les mesures contra la covid-19 a Catalunya 

El vice-president del govern, Pere Aragonès, ha dit al parlament que l’executiu presentarà al·legacions contra la suspensió, perquè fer les eleccions el 14 de febrer pot comportar un agreujament de la pandèmia. “Lluitarem fins el final per defensar la data del 30 de maig”, ha dit.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.