La Fiscalia tramet al jutjat dues denúncies del CAC per promoure l’homofòbia i el masclisme a internet

  • El CAC va denunciar els 52 continguts davant la Fiscalia per la possibilitat que la conducta detectada fos susceptible de constituir un delicte

VilaWeb
Redacció
14.03.2019 - 11:21

La Fiscalia Provincial de Barcelona ha presentat dues denúncies davant dos jutjats d’instrucció de Barcelona arran de la presentació per part del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) de dues denúncies sobre continguts a internet que inciten a la violència masclista i que promouen l’homofòbia. En els continguts denunciats pel CAC, tal com ha informat en un comunicat, hi ha els vídeos de YouTube ‘Lobby LGTB asesinos psicopatas’ i ‘Manual Cristiano de Nalgadas a Tu Esposa’. El president del CAC, Roger Loppacher, ha lamentat que, mentre que la ràdio i la televisió vetllen per la correcció dels seus continguts, les persones usuàries poden trobar a les plataformes d’internet una concentració de continguts perjudicials.

En el primer cas, el CAC va elaborar el desembre del 2017 un informe en què denunciava la presència a internet de 33 continguts susceptibles d’incitar a l’odi i a la violència envers les persones LGBTI. Entre els continguts hi havia amenaces, exhortacions o relativització de la violència contra aquest col·lectiu. Entre d’altres, alguns dels vídeos que a data d’ahir encara eren visibles a YouTube hi ha els que porten per títol ‘Lobby LGTB asesinos psicopatas’ i ‘Verdades ofenden. El eterno vínculo: homosexualidad y pederastia’.

En el segon cas, el CAC va elaborar el febrer del 2018 un informe sobre 19 continguts a internet que inciten a la violència masclista, la banalitzen, mostren pautes sobre com exercir-la i difonen escenes de violència masclista acompanyades d’un discurs complaent i amb missatges que tracten de manera vexatòria les dones. Entre els continguts que aquest dimecres encara eren visibles hi ha el vídeo de YouTube ‘Manual Cristiano de Nalgadas a Tu Esposa’ i el blog de Tumblr ‘Orgullo Machista’. ‘Cal endurir les actuacions contra determinats continguts, alguns d’extremadament greus, que es troben amb massa facilitat a internet i que promouen la violència i la discriminació envers les dones i l’odi a les persones segons la seva orientació sexual’, ha dit Loppacher.

El CAC va denunciar els 52 continguts davant la Fiscalia per la possibilitat que la conducta detectada fos susceptible de constituir un delicte que tipifica l’article 510 de la Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal. La Fiscalia ha respost amb la presentació de dues denúncies: una sobre els continguts contraris a la LGBTI davant el Jutjat d’Instrucció número 19 de Barcelona i una altra en relació amb la violència masclista davant el Jutjat d’Instrucció número 15 de Barcelona.

En paral·lel, el CAC es va adreçar a les empreses proveïdores dels diferents serveis d’internet, per demanar-los la retirada immediata dels continguts. Aquestes van respondre retirant o modificant alguns d’aquests continguts. En concret, pel que fa als 33 continguts contra el col·lectiu LGBTI, les empreses en van eliminar 8, van incloure un advertiment i/o una obligació de registre previ en 4 casos i van desactivar els comentaris en un cas. Pel que fa als 19 continguts que inciten a la violència masclista, els proveïdors en van eliminar 8 i van incloure un advertiment i/o una obligació de registre previ en 9 casos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor