23.01.2025 - 12:33
|
Actualització: 23.01.2025 - 13:24
El fiscal ha demanat l’arxivament de la causa per delicte d’odi contra el president del parlament de les Illes, Gabriel Le Senne, per esquinçar les fotos d’Aurora Picornell i de les Roges del Molinar d’un dels portàtils d’una membre de la mesa.
En l’escrit, al qual hi ha tincut accés Europa Press, el fiscal de delictes d’odi i discriminació, José Diáz Cappa, considera que no han quedat acreditats de manera suficient els elements per emmarcar els fets en la tipificació de delicte d’odi.
El fiscal creu que s’entén perfectament “el sentiment de rebuig i indignació” dels familiars de les Roges del Molinar i creu que l’acció de Le Senne és “manifestament criticable”. De tota manera, insisteix en el fet que la reacció que va tenir durant el ple volgués lesionar la dignitat de les víctimes del franquisme.
Defensa la reacció de Le Senne
El proppassat 13 de desembre el jutge tancava la instrucció del cas. Després d’aquesta fase, el fiscal creu, fins i tot, que la reacció de Le Senne es va motivar perquè les vice-presidentes socialistes de la cambra, Pilar Costa i Mercedes Garrido, no van atendre les seves indicacions. Després de veure els vídeos i de les declaracions dels testimonis, el fiscal considera que Le Senne va cometre “un acte colèric de mala praxi i formes, sens dubte, incorrectes” i alienes al que exigeix el seu càrrec. Però insisteix que la reacció va ser perquè les vice-presidentes no complien les ordres de Le Senne de retirar les imatges.
A més, perdona Le Senne perquè va reconèixer que esquinçar les fotografies va ser inadequat i perquè va assegurar que entenia que les famílies de les víctimes s’haguessin pogut sentir molestes.
Les acusacions, exercides pels col·lectius Memòria de Mallorca, Estimada Aurora, el Partit Comunista i familiars de les víctimes, consideraven que hi havia arguments per jutjar Le Senne, atès que va actuar mogut per motius ideològics.
“Si Franco continua viu, és als tribunals”
Memòria de Mallorca confirma, en una conversa amb VilaWeb, que no és una bona notícia. Ara bé, recorda que és el jutge qui té la darrera paraula. La portaveu, Maria Antònia Oliver, assegura que recorreran contra la decisió si finalment el jutge arxiva la causa. “Mai hem tingut confiança en els jutges. Si hi ha algun signe molt evident que Franco continua viu és als tribunals”, critica.
De fet, assegura que l’advocat de l’associació ja preveia que el fiscal acabés demanant l’arxivament de la causa, només per les preguntes que va fer durant el procés d’instrucció. Preguntada per la defensa que el fiscal ha acabat fent de Le Senne en l’escrit, Oliver ho té clar: “Que digui el que vulgui, no hauria d’haver reaccionat així. Amb quina normativa dius que víctimes de violacions dels drets humans no poden estar exposades a un parlament democràtic?”. I recorda que va llançar amb ràbia i agressivitat la imatge, fet que només s’entén si respon a un delicte d’odi “que va fer molt mal a la família i a molta gent que va sortir indignada al carrer”.
Le Senne, reincident
Els fets van ocórrer el 18 de juny de 2024, quan es va debatre la presa en consideració de la derogació de la llei de Memòria Històrica, com va promoure Vox i que, fins a darrer moment, comptava amb el suport del PP. Le Senne va acabar esquinçant la imatge que Garrido lluïa al portàtil i les dues vice-presidentes van acabar expulsades de la mesa.
Al mes d’octubre, el president va reincidir, obligant Garrido i Costa a treure’s la samarreta amb les cares de les Roges del Molinar, a petició de l’extrema dreta. Va ser durant el debat de l’esmena a la totalitat que l’oposició va presentar per impedir la derogació, en aquell moment sense èxit.