Durant aquest mes, la Filmoteca de València s’afegeix a les reivindicacions del 8 de març i presenta el cicle Women Make Film. És un projecte de Mark Cousins, el creador de l’aclamada The Story of Film: An Odissey, en què, amb una mirada molt personal, fa un recorregut pels més de cent anys d’història del cinema. Amb aquesta nova peça, el director proposa un recorregut alternatiu, per mitjà de la lent d’algunes de les millors directores del món, aquesta vegada totes dones.

Vaga feminista: tota la informació sobre el 8 de març

El cicle és compost per quaranta capítols breus formats per més de mil fragments de film enregistrats durant tretze dècades, als cinc continents i en més de catorze hores de cinta. Hi podem trobar peces de dones clau els primers anys de la indústria, com Alice Guy, i altres que han continuat experimentant els límits de la imatge, com Agnès Varda i Claire Denis. Un viatge pels marges de la història amb la companyia de guies com Jane Fonda i Tilda Swinton, entre més actrius. En cada capítol, Cousins analitza alguns aspectes de la creació cinematogràfica, i exposa qüestions com ara la posada en escena, el tràveling, el tractament de la infantesa, el cos i la religió.

Women Make Film és un homenatge al paper de les dones en el cinema, un àmbit on l’hegemonia masculina és aclaparadora. La gran majoria dels films han estat dirigits per homes i gairebé tots els canonitzats com a ‘grans mestres del cinema’ són homes. Arran d’aquest gran biaix de gènere, causat també pels crítics i historiadors, en gran part homes, les dones han estat invisibilitzades i menystingudes.

Aquest treball és el granet de sorra de Mark Cousins per a revertir aquest biaix. El resultat no és una història cronològica ni una llista dels millors films de la història fetes per dones. Ni tan sols pretén ser exhaustiva (de fet, algunes de les directores més conegudes s’han omès per donar pas a films ignorats i que són autèntics diamants en brut). És una classe magistral on només les dones són professores, una fàbrica de nous referents per a les futures cineastes.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.