MARAWI (FILIPINES), 19 (Reuters/EP)

Almenys 24 persones han mort als centres d’evacuació habilitats des del començament de l’enfrontament entre l’Exèrcit i el grup islamista Maute que lluiten al sud de Filipines des de fa quatre setmanes, segons ha informat el ministre de Salut del país, Paulyn Ubial, qui ha denunciat condicions insalubres i d’amuntegament.

Per la seva banda, el director de Sanitat de la província de Lanao del Sud, Alinader Minalang, ha assegurat que s’han registrat almenys 300 casos de malalties diarreiques entre les gairebé 40.000 persones que han sol·licitat ajuda en sales públiques, gimnasos i escoles islàmiques.

Alguns dels morts eren grans i la seva salut estava afectada abans de fugir dels enfrontaments, però en almenys dos casos la causa de la mort ha estat la diarrea, que “ha augmentat per les condicions sanitàries i la falta de subministraments d’aigua potable”, ha declarat Minalang. Als centres, famílies de més de dotze membres dormen sobre el terra de ciment, i en molts llocs hi ha centenars de persones compartint un sol bany.

Segons dades de l’Exèrcit, prop de 350 persones han mort en els enfrontaments, inclosos 257 milicians, 62 soldats i 26 civils. A més, hi ha centenars de persones que continuen desaparegudes, probablement refugiades en els soterranis després dels atacs aeris del Govern. Els ciutadans asseguren haver vist almenys 100 cossos entre els enderrocs de les cases de la zona de batalla.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]