Figueres: el retorn, necessari, del carrer

  • Ara és el moment de demostrar, sobretot a nosaltres mateixos, que en la lluita per la independència la pandèmia ha estat una paràlisi momentània i prou, un parèntesi forçat

Vicent Partal
22.05.2021 - 21:50
Actualització: 23.05.2021 - 13:31
VilaWeb

La Rambla de Figueres es va omplir ahir per l’acte en suport dels més de tres-cents represaliats pels talls de carreteres que es van esdevenir com a reacció a la sentència del Suprem.

La concentració es pot considerar la primera d’una certa, diguem-ne, normalitat enmig de la pandèmia, quant al nombre d’assistents. Dues setmanes abans de la declaració de l’estat d’emergència a l’estat espanyol i tan sols hores abans que l’estat francès adoptés les primeres mesures restrictives de la normalitat ciutadana, Perpinyà havia estat l’escenari de la gran concentració convocada pel Consell per la República. Després encara vindrien, sobretot a l’estat espanyol, les concentracions del 8 de març i arribaria la fase més dura de la pandèmia, que ho va complicar tot.

En relació amb el moviment independentista cal recordar que veníem d’unes mobilitzacions, la tardor del 2019, que havien significat un canvi de rumb. Tal com molt bé ho va descriure ahir a Figueres Elisenda Paluzie, “la gent d’aquest país va demostrar que no rebia la sentència [del Suprem] agenollada, sinó dempeus”. L’ocupació de l’aeroport, les Marxes de la Llibertat, la vaga general, Urquinaona i el mateix tall de l’AP7 van demostrar que una part important de la societat catalana ja no estava disposada a cedir més, havia deixat enrere velles posicions i discussions sobre el valor de la força i l’autodefensa i continuava la lluita per la independència, com més anava més conscient de les conseqüències i els costs que això representava. 

Però no va ser senzill. Uns quants polítics, també independentistes, van intentar de manipular l’opinió pública i desinflar el moviment, en veient que no el controlaven i que ja començava a qüestionar-los. La Generalitat va desencadenar la repressió ordenant l’actuació de la BRIMO dels Mossos. No ho van aconseguir, però ho van intentar de moltes maneres –en vaig parlar en aquest editorial especial publicat la vesprada del 19 d’octubre: Prou mentides: són els nostres xiquets, els fills de l’1-O, volen guanyar i mereixen el nostre suport.

Ara vivim encara enmig de la pandèmia, però és evident que el procés de vaccinació n’ha rebaixat molt l’impacte i, sobretot, fa respirar tranquil·la la gent que tenia por, justificada, d’anar a un acte, una concentració, una manifestació. L’Onze de Setembre, l’any passat, es va fer amb tantes limitacions que va ser gairebé simbòlic. Enguany, potser, tornarà a ser reconeixible.

Tanmateix, tindrà un canvi que, si s’acaba concretant, serà un retorn al passat: la posició crítica de la ciutadania i la pressió lleial, però sincera, als partits i al govern independentista. Una crítica i una exigència d’anar molt més enllà que ahir es va expressar de manera nítida a Figueres. No tan sols pels represaliats –però quins dos discursos els d’Alícia Monterroso [entrevista ací] i Pepa Plana!–, sinó també per Elisenda Paluzie i Marcel Mauri. El vice-president d’Òmnium va dir que “aquest país necessita tornar a sortir als carrers, amb la desobediència civil deixar ben clar que no ens aturarem davant un estat que farà el que calgui per impedir la llibertat d’aquest país”. I Paluzie va afirmar que “més aviat que tard” les accions “de bloqueig del país i control del territori tindran tot el sentit”.

Arreu del món la pandèmia ha permès els governs de frenar els moviments populars, frenar les demandes de la ciutadania i fins i tot aprofitar-se’n, com ha passat a Hong Kong, per a incidir encara més en la repressió. Però no faríem bé d’oblidar que veníem d’una tardor molt calenta, la del 2019. Ara, per tant, és el moment de demostrar, sobretot a nosaltres mateixos, que tot plegat era això i prou, una paràlisi momentània, un parèntesi forçat. I en aquest sentit Figueres podria ser –i ha de ser– un bon pòrtic, un bon principi del retorn als carrers.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
ALBERT MAS
ALBERT MAS
22.05.2021  ·  22:20

Tant de bó que tornem a veure i sentir el clam multitudinari del carrer. El trobem a faltar i sobretot, el NECESSITEM. !!

Josep Usó
Josep Usó
22.05.2021  ·  22:27

Potser alguns polítics, i algun d’independentista i tot, es pensava que ja es podia passar pàgina. I si tot va com és d’esperar, en efecte es passarà pàgina. Alguns polítics, i algun d’independentista i tot, quedarà definitivament enrere. Seguim.

Mercè Duran
Mercè Duran
22.05.2021  ·  22:33

La pressió als partits ha de ser PRESSIÓ a seques. La lleialtat se l’han de guanyar a pols i la sinceritat sempre ha estat del costat dels anònims.
Quins van ser els independentistes que van desmobilitzar ? Cal posar-hi noms i sigles i també a l’ANC i a Òmnium.
A Figueres èrem un terç, més o menys, de les persones represaliades, ja cal que ens arromanguem si volem fer efectiva la PRESSIÓ.

Joan Verdera
Joan Verdera
22.05.2021  ·  22:59

Sr. Partal, sento contradir-lo, però avui dissabte a la Rambla de Figueres si hi havia 500 persones ja fèiem prou. Com que parla “d’ahir” potser és refereix a una altra concentració. No em sembla que sigui bona idea deformar la realitat per donar moral al personal. Ara millor esperar que el govern ho faci bé i que, en tot cas, la gent l’empenyi i l’animi des del carrer

montserrat ximenis
montserrat ximenis
22.05.2021  ·  23:34

Tb ha parlat un advocat de França comparant la diferència de tractament judicial d’alla i aquí. I el Marti d’alerta solidaria que ens a trames una energia força necessària.

Lluí Mor
Lluí Mor
23.05.2021  ·  00:12

No serà fàcil tornar a fer manifestacions masives al carrers, les circunstancies vulguem o no, ens han tornat a dur a les trinxeres, i quant ets a la trinxera mires el que t’envolta amb recel i descomfiança i en aquesta onda hi trobes amics, companys i familia i t’adones que s’ha creat un clima idoni per comentar i criticar les mancançes , desgavells i inclús injusticies que s’han dut a terme, moltes vegades amb prepotència desde el nostre govern en molts aspectes. Molta gent ja no és creu res.

Comentare una anècdota que pot semblar insignificant entre tot el gruix de pròblemes, però a molta gent no els en sembla tan; amb els pocs dies que fa que és va aixecar el confinament de movilitat, és dir, de circulació, han multiplicat per vint o trenta, ves a saber, les multes de transit, han cusit el territori de radars amb l’unic afany de recaudar. A mi una, n’hi que dos, s’ha creat grups de watssap per informar d’on monten la paradeta els lladres. Un amic independentista fins la mèdula, em va dir: “no sé com encarà tenim collons de votar-los, porcs que són uns porcs”

Així no és fa patria, així és destrueix la moral.

Ramon Perera
Ramon Perera
23.05.2021  ·  00:13

De vegades hi ha “vibracions” perceptibles als esperits sensibles. Això ha passat amb l’acte de Figueres.
Aquest matí [ahir al matí, per dir-ho en llenguatge periodístic] he estat a Figueres i la meva percepció ha estat la mateixa que al vespre he trobat a l’editorial de Vilaweb: “Figueres: el retorn, necessari, del carrer”.
Manllevo unes paraules de Ludoviko Zamenhof per descriure aquestes “vibracions”: “…però a través de l’aire de la nostra concentració flueixen sons misteriosos, sons molt fluixos, no sentibles per l’oïda, però perceptibles de tota ànima sensible: són els sons d’una cosa gran que ara neix.”

El “carrer” és un element necessari de la independència. No suficient, però sí imprescindible. I no només imprescindible sinó el que primer ha d’actuar.

I no era la xifra de persones presents [500?] lo que importava sinó les vibracions que es passejaven per la concentració.

Núria Florensa
Núria Florensa
23.05.2021  ·  00:16

He estat a Figueres i per primer cop ni una sola vegada s’ha escoltat ” 1-d’Octubre, ni oblit, ni perdó”. Doncs si els nostres polítics independentistes han passat pàgina, q governaran olvidan l’esdeveniment popular, digne i valent del poble. ALGUNES, dies abans i el mateix dia 1-OCT sens va fer més dur q altres esdeveniments q heu citat a l’acte de Figueres. Fins i tot la tensió de l’1 d’oct supera el fred i la tramontana q vaig passar a el Pertús i la tramuntana, van ser 2 dies de gelor… Però 1-Oct se’n va gelar el cor sencer i per sempre. Cap pacte, cap acord: Independència, República Catalana! I prou!

Josep Gualló
Josep Gualló
23.05.2021  ·  02:02

NO CREC QUE L’ASSEMBLEA NI NINGU TINGUI CAQAPACITAT PER FER QUE ARAGONÈS ACTUI COM UN INDEPENDENTISTA

Per començar, Aragonès no és ni ha sigut mai independentista ni ho
serà mai.

Segon no ha pogut actuar mai seguint el seu criteri perquè ha de seguir al peu de la lletra les ordres de Junqueras.

Junqueras va dir fa pocs dies que ara el que s’ha de fer és eixamplar la base, i d’aquí 19 o 20 anys, amb la base molt ampla és podria plantejar. Ara no.

L’assemblea o qui sigui pot pressionar a Aragonès tant com vulgui però perden el temps. Aragonès és un robot que només sent la veu del seu amo.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
23.05.2021  ·  02:35

Hi han molts dubtes i desconfiances per a resoldre -amb urgència- força agressions i insults per perdonar i oblidar; i la millor manera de convertir-ho en realitat és mitjançant la pressió popular, aplicada tant al gobierno central per a destrempar-lo com al govern català per alertar-lo i espavilar-lo. S’han de reobrir els canals de comunicació -tant sia d’informació, d’activació, de confiança i de comunió de sentiments- que tornin a donar als catalans l’empenta comunitària precisa per a guanyar-nos la indepèndencia i construir una república digna, justa i respectable.

Rafael Artigas
Rafael Artigas
23.05.2021  ·  03:00

Nomes el carrer, la pressió constant i democràtica de la gent, farà que culminar la independència sigui una realitat mes avist que tard.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
23.05.2021  ·  05:41

Vinga, vinga! Ànims amunt, que tenim la majoria parlamentària en escons i vots. Els dirigents dels tres rendits? Res, foc nou. Deixem de plorar i proposem accions. La diada: marxa per la independència(BCN,Perpinyà …).

Pepita Carlos
Pepita Carlos
23.05.2021  ·  06:15

Ahir vaig trovar a faltar reclamar desertIcular la BRIMO, perque si no es així no farem res, com pot ser que la nostre dita policia faci d’acusació particular contra els represaliats.

Núria Castells
Núria Castells
23.05.2021  ·  06:35

Hi ha gent que manté l’esperança i hi ha gent que sembla que l’ha perduda.
Gent que no pot tolerar els errors, les mancances, les traïcions… i gent que confia que, contra el que sigui, hi haurà un poble (i alguns polítics) que seguiran endavant.
Estic amb els segons. I no pas amb els ulls clucs.
De fet, és una qüestió senzilla:
– És fàcil?
– No gens. És molt difícil
– És necessari?
– Absolutament
Doncs, som-hi. No esperem massa ni poc. TREBALLEM.
P

Josep Salart
Josep Salart
23.05.2021  ·  06:42

Independència?, mira tu, ara torna a sortir aquesta paraula. Compte doncs que ara no toca. Fins d’aquí 10 ó 20 anys.

Molts, ens tracten com rucs.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
23.05.2021  ·  08:27

Es necessita imaginació per pensar accions de desobediència civil efectives, però pacífiques, per tornar a engrescar la gent.
I, sobretot, programar la insubmissió lingüística.
Siguem creatius: fem-ho engrescador:
– el divendres, responem sempre en català als centres comercials
– el dijous, a la feina (complicat, però … perquè no?)
– el dissabte, als restaurants, bars i lleure
– el dimarts, bancs i assegurances

– el 11 de setembre, amb els mossos i la policia nacional (on, òbviament, hi haurà detinguts i…som-hi!). Dia ideal per explicar-ho al món….

Si ho fem semblar un joc, i ens sentim acompanyats, serà més fàcil (sobretot per als grans i els més joves)

Albert Miret
Albert Miret
23.05.2021  ·  08:46

La veritat és que després de veure l’abraçada del nou president amb el gran regalador de Catalunya a l’enemic, ja des d’abans de l’u d’octubre, no enllestint la feina que s’havia compromès a fer i fent viatges d’amagat a Madrid per pactar amb la Soraya de santa maria, mentre que aquí ens ho jugàvem tot, he perdut les poques ganes de sortir al carrer que em quedaven. Si en aquest país manen els més capaços d’abaixar el cap, continuar-ne dient “govern independentista” em sembla una equivocació molt malintencionada. Acabaré sortint al carrer, ja ho sé, perquè per a mi primer és el país i després tot el de més, però només si ho aconsella el meu President Carles Puigdemont.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
23.05.2021  ·  09:05

Una gran, i molt important diferència, amb les manifestacions d’anys anteriors al 2017 és qui hi ha al front de la Generalitat, i per tant qui modula TV3 i CatRadio.

L’any anterior al 1-O teníem al front com a President de la Generalitat al MHP Carles Puigdemont, un català independentista fent de polític i amb voluntat de servir a la República Catalana. Sense ell tirant del carro (referèndum o referèndum) crec que l’1-O no hagués estat possible, ell i la seva il·lusió només, no la del vicepresident Oriol Junqueras que ara sabem que es va veure arrossegat per la pressió popular.

Ara en canvi tenim, com diu algun subscriptor, un independentista només d’etiqueta, que està a les ordres de qui va boicotejar les conseqüències de l’1-O, i que és un polític visquent de la política, tant ell com la cúpula del seu partit, l’Aragonès d’ER. A les antípodes en caràcter i voluntat del MHP Carles Puigdemont que va marcar línia pròpia diferenciant-se de qui l’havia escollit, l’Artur Mas. Aragonès ha estat i serà un submís seguidor de l’Oriol Junqueras, i per tant de les tesis neoautonomistes pro-espanyoles.
I això últim arrossega el botiflerisme de TV3 i CatRadio, que es preocuparan d’aigualir l’independentisme venent taules de diàleg falses i impossibles, i venent esperar 20 anys. Espera que, si la seguim, arribarem al final a eixamplar la base, sí, però de l’espanyolisme.

Haurien d’haver hagut ara noves eleccions, i sanejar la cúpula autonomista d’ER, que no és la meva ERC. Espero que els seus votants obrin els ulls i castiguin a les properes municipals aquesta cúpula.
Tot i malgrat l’acció en contra i de rentat de cap que faran TV3, CatRadio i el diari ARA, si no, el futur serà negre per Catalunya.

Pere Ruana
Pere Ruana
23.05.2021  ·  09:11

No fem derrotisme, hem de tornar al carrer, és cert q’els polítics ho han fet molt malament i tot el que vulgueu, però l’independencia es pel poble i la farà el poble, nosaltres hem de sortir al carrer a pressionar els polítics malgrat tot.

Pep Agulló
Pep Agulló
23.05.2021  ·  09:16

Si el moviment és viu, no cal que l’esperonem, es manifestarà quan li vingui, que li vindrà.

Ramon Sans
Ramon Sans
23.05.2021  ·  10:03

Ahora creo como el Sr Pep Agulló :”… es manifestarà quan li vingui, que li vindrà ” pero para tener ganas es importante el RELATO , no para presionar a los políticos sino que nos sintamos con la necesidad , personal , familiar de ser independientes , que para poder vivir mejor , libres sin esa mierda de Estado español, solo nos queda la independencia … y los argumentos económicos , esos si son transversales y amplian la base … ESPAÑA NOS ROBA ! en favor de Madrid, del Ibex , del Rey emérito …

Y si los políticos se quieren poner a la faena bien, y si no que hagan lo que quieran porque si los revolucionarios son tigres de papel sin el apoyo del pueblo , los “mercaderes” se quedan en trileros si van solos.

Hago votos para no criticar a ningún político independentista , para no gastar saliva en esto simplemente poner en la diana dialéctica a los unionistas que nos roban recursos para su beneficio ya sea personal o político … eso es ampliar la base según mi criterio.

Salut i sort

Carles Ortiz
Carles Ortiz
23.05.2021  ·  10:33

Quan parlem de “desobediència civil” a l’Estat Espanyol, cal que no oblidem que la Generalitat, amb el seu president al capdavant, són els màxims representants de l’Estat Espanyol a Catalunya. Per tant, la desobediència civil ja sabeu per on ha de començar.

Us pot semblar estrany àudio que us dic, però imagineu-vos per un moment que el president de la Generalitat fos del PP. A què així ja no sona tant estrany això de desobeir a la Generalitat?

Maria Villarroya
Maria Villarroya
23.05.2021  ·  10:49

“Mentre hi ha vida hi ha esperança”
El Sr. Partal mai ha abandonat la paraula INDEPENDÈNCIA
II Guerra Mundial
Juny 1941: La URSS s’afegeix a l’Aliança contra l’Eix Feixista
Desembre 1941: Els EEUU s’afegeix a l’Aliança contra l’Eix Feixista
Si les dues potències antagonistes no s’haguessin unit contra el Feixisme,
On seríem els catalans ara?
Desapareguts
El President Puigdemont sempre posarà per davant la unitat
ESTAT CATALÀ molt millor que dir República (ja es veu com n’està de pervertit nom)

Ventura Passols
Ventura Passols
23.05.2021  ·  10:50

Al marge de l’agenda política del govern de la Generalitat i dels partits polítics cal que la gent independentista marquem la nostra, malgrat la difamació dels mitjans de propaganda de l’estat i la política erràtica i tacticista d’alguns partits que es deixen utilitzar pel govern spanyquistanes a canvi de no se sap què.
Per cert penis el tuit de Sánchez felicitant aragonès, ni sé si li convenen imatges com aquestes que sembla que ERC i PSOE siguin el mateix.

Joan Royo
Joan Royo
23.05.2021  ·  10:56

Dos anys de coll esperant un referendum acordat amb el govern d’Espanya? Tots sabem que és impossible. Si és impossible a què juga el nou govern? Enganyar i viure de l’autonomia. Ja és hora d’enfrontament contra aquest govern. No el tenim al costat, colze amb colze, el tenim enfront. INDEPENDÈNCIA ARA!!

Aleix Gaus
Aleix Gaus
23.05.2021  ·  10:57

El carrer torna en força per donar resposta a una injusticia, la repressió que vivim

Toni Cortadellas
Toni Cortadellas
23.05.2021  ·  10:59

Joan Verdera : Això de comptar metres quadrats i persones , no es lo teu , oi ?? . No sé l´aforo que tenien controlat per la Rambla . Però sé que estava ple i les voltants també . . . . pot ser érem més de 500 , no ??

josep soler
josep soler
23.05.2021  ·  11:12

És molta casualitat que els que han presionat per fer president al botifler del partit que ha lograt amb èxit fer la contrarevolució al Primer d’Octubre i contra el legítim President, ara parlin de pressionar al govern de Vichy recent constituït gràcies a ells: l’ANC, ÒMNIUM, opinadors professionals de TV3, i VILAWEB, etc…
La pregunta que ens hem de fer és: NO SERÀ QUE ELS COL·LABORACIONISTES ENS VOLEN TORNAR A DIRIGIR AL CARRER PERQUÈ NO HO FEM ELS CIUTADANS?

No ens hem de fiar ni de cap entitat ni de cap opinador que hagi callat durant la negociació per formar govern autonomista o hagi recomanat fer president a l’Aragonés, inclòs el “sottogoverno” de JUNTS. Són tallafocs del Règim per tornar-nos al punt de partida i oblidar el Primer d’Octubre.

Cal fer llenya nova.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
23.05.2021  ·  11:31

Ahir el més important va ser que les entitats civils es van manifestar junte, cosa que feia molt temps que no succeïa. NO SURRENDER!

Salvador Aregall
Salvador Aregall
23.05.2021  ·  11:32

No ens deixarem prendre el pel una altre vegada, deia Pepa Plana, amb un timbre de veu i una contundència que ho feia del tot creïble. El que va començar al carrer haurà d’acabar al carrer. Del carrer ha de sortir nova gent que agafaran nous lideratges. La corba de l’ANC i Òmnium ha baixat molt d’intensitat, com la cantarella de l’estimada Elisenda Paluzie que no interpreta l’emoció del què diu. Les places i el carrer hauran de desemmascarar el nostre govern i els nostres polítics perquè segueixin el recte camí d’accés al ple domini de la terra, com deia Espriu en l’Inici de Càntic en el Temple.

jaume vall
jaume vall
23.05.2021  ·  12:32

Bé Ma. Àngels Fita, per continuar fent propostes proactives. Bé Salvador Aregall per la capacitat d’anar a l’essència i prescindir del soroll.
Per cert, sobre propostes : La majoria dels que vam votar l’1 O, i vam anar a Perpinyà, i el desembre 2017 i febrer 2021 vam votar la candidatura més independentista de totes, utilitzem també la butxaca per fer-nos respectar? Per exemple en el tema lingüístic. Busquem d’entre les entitats financeres, d’assegurances, de telefonia, de serveis, aquelles que ens respecten a nosaltres, per confiar-los els nostres diners? Continuem caminant pel supermercat per trobar i comprar productes envasats en català : café, xocolata, arròs, pasta, salsa de tomàquet, amanides, melmelades, mel, vi, aigua, congelats, postres, iogurts, cervesa, caldos i brous, mantegues, llet, ous… o cedim a la comoditat i agafem marques conegudes -establertes des de fa dècades a casa nostra- que no ens respecten, i etiqueten en castellà, portugués i anglès, tot prescindint de la llengua del país on obtenen beneficis?
Som el mínim mesells possible? A l’espera del “momentum”, de la “finestra d’oportunitat nova”, del “xoc ferroviari”, del proper “embat”, estem fent els deures mantenint-nos dignes en la quotidianeïtat?

Rafael Benavent
Rafael Benavent
23.05.2021  ·  12:32

Gràcies, Vilaweb, gràcies, Vicent. Per ser, enmig de tanta inèrcia, rutina i acomodament a la normal anormalitat d’estar ocupats materialment i mental per nostre enemic, una llum ferma, constant, esperançada d’un munt de gent anònima m’es gran que no sembla. Les opinions i opinants d’aquest espai són un simple botó de mostra. M’és difícil detallar el goig que em fan sentir cadascun. Sense ànim de sobrevalorar-ne cap sobre altres, per la seua senzillesa, densitat i síntesi representativa en tots, em limite a aplaudir el contingut expressat per NÚRIA CASTELLS a les 6’35 h. : ESPERANÇA ferma, il·lusionada contra tota desesperança i injustícia imposada per raó de la força. Vencerem. No contra ningú, sinó en favor nostre. Perquè tenim la força de la raó.

Berta Carulla
Berta Carulla
23.05.2021  ·  15:14

Jaume, jo fins i tot faig cerques a google en català amb la sola intenció que
qui sigui s’assabenti que som i volem ser. Activisme lingüístic a internet.

Roser Caminals
Roser Caminals
23.05.2021  ·  15:32

Les propostes que feu són un bon antídot contra el derrotisme.
Aquests dos anys de taula de diàleg inexistent vers a un referèndum pactat impossible han d’estat replens de desobediència i confrontació. Si els partits van frenar la ciutadania una vegada, cal impedir que ho repeteixin.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
23.05.2021  ·  17:48

Ja em veig els poders fàctics de España i els seus esclaus dels governs i partits cercant la manera de que la pandèmia no s’acabi…Perquè la pregunta interessant és: què hauria passat sense la pandèmia? On seríem ara? Hi hauria els governs que hi han ara mateix? O haurien saltat a l’aire moltes d’aquestes coses? Utopia, il·lusions infantils, desitjos de iluminats i hiperventilats, direu… Segur?? S’equivoquen molt i molt els que creuen/volen que cal passar pàgina, perquè sí que es passarà però no cap enrera sinó cap endavant! Que ningú s’enganyi: això no ha fet més que començar.

ramon Feixas
ramon Feixas
23.05.2021  ·  19:18

Tal com pintava, la campanya electoral i la seva ressaca ha durat, i ha durat. Però per fi s’ha escollit el President (bis) ja que encara tenim a l’exili el que va cessar qui no tenia legitimitat per fer-ho.. Cadascú té el seu paper, i el de la base independentista ara és de remoure les aigües per generar un segon embat d’aplicació de les legítimes lleis del setembre del 2017, anat a un referèndum d’aprovació de la Constitució de la República Catalana, de moment congelada. El poble, en això sempre ha d’anar al davant, i un govern a l’exili té molta feina per l’alliberament de la nació. Si aquests elements desborden, els altres seguiran. Res és fàcil. Esperem que tampoc impossible. Depèn de la força d ela voluntat de tots. Ara podem aparcar el sainet de de l’elecció i el pacte. És cosa dels dos partits triar governants. és hora d’enginy i força del poble per alliberar-se del jou del franquisme tant corrupte en els seu vessant judicial.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
23.05.2021  ·  20:43
oriol avila
oriol avila
23.05.2021  ·  21:27

Som molts els que volem la restauració definitiva de la REPUBLICA DE CATALUNYA, pero cal tenir en compte tres condiciones previes:
— CONTROL EFECTIU DEL TERRITORI, ja que Ñ no es deixerá pedre facilment la seva JOIA DE LA CORONA i enviará sense dubte els GEO de la Guardia Civil, o els tancs de Milans del Bosch, etc. a la Pl de Sant Jaume, de Catalunya, Universitat, etc. tant de Barcelona con de les altres ciutats importants.
— CASH PER A LES NOMINES de funcionarfis, pensionistes, Sanitat, serveis, escoles, etc. fins a tenir en ple funcionament recaudatori i bancaria els serveis necesaris.
—I SUPORT INTERNACIONAL si les coses es fan pacificament i amb eficacia, tant a nivel de medis d´informació, com instituciones humanitaries, de drets humans, etc. creant un ambien d´opinió favorable, que podría inclus arribar a suport material, economic, etc.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes