Tot allò que heu de saber sobre les festes de la Mercè 2022

  • Barcelona recuperarà actes com ara els castells i el piromusical i dedicarà una festa a Pau Riba

VilaWeb
Redacció
18.09.2022 - 21:40
Actualització: 20.09.2022 - 17:32

Barcelona torna a celebrar les festes de la Mercè, després de dos anys de limitacions i restriccions pel coronavirus. Enguany, la directora del film Alcarràs, Carla Simón, serà l’encarregada de fer el pregó de la festa major. Serà divendres, dia 23, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Durant quatre dies, s’oferiran un total de 86 espectacles i 335 funcions, distribuïts en 7 espais i amb la implicació de 131 companyies i artistes d’orígens diferents.

Grans escenaris i tribut a Pau Riba

Els concerts de la Mercè es faran al Teatre Grec, als jardins del Doctor Pla i Armengol, a la plaça Major de Nou Barris, a l’escenari Mediterràniament d’Estrella Damm –a la platja de Bogatell–, a la ronda de Sant Antoni i a l’avinguda de la Catedral, a més dels escenaris de les emissores de ràdio: es recuperarà el de l’avinguda de Maria Cristina i n’hi haurà un de nou a la Zona Universitària.

A banda els concerts, s’ha anunciat una festa dedicada a Pau Riba per reivindicar la seva figura com a músic, poeta, escriptor i pensador. El concert Tribu(t) Pau Riba serà divendres a la nit a l’escenari de l’avinguda de la Catedral i hi participaran una trentena d’artistes, com ara Enric Casasses, Joan Garriga, Sílvia Pérez Cruz, Adrià Puntí i una versió reduïda de l’Orchestra Fireluche, a més d’alguns dels fills de Riba.

Tornen els castells a Sant Jaume

Les cercaviles tradicionals recorreran la ciutat, amb gegants, capgrossos, bèsties, diables, trabucaires i moltes altres manifestacions de la cultura popular. Enguany, a més, els castells tornaran a la plaça de Sant Jaume per la Mercè els dies 24 i 25, després d’una llarga aturada per la pandèmia. Hi actuaran, dissabte, les vuit colles de la ciutat; i diumenge, els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls, juntament amb els amfitrions, els Castellers de Barcelona.

Diumenge, la tradició festiva de la ciutat es concentrarà al passeig de Gràcia, on es commemoraran els dos-cents anys de la inauguració d’aquesta via cabdal de la ciutat. Al matí, ocuparan el passeig els gegants modernistes i noucentistes i les colles bastoneres de la ciutat. A l’horabaixa, hi haurà el correfoc dels petits. I al capvespre, l’obertura de la Porta de l’Infern per als més grans. La festa també es bellugarà per tres grans escenaris: la plaça de Sant Jaume, l’avinguda de la Catedral i, com a novetat, la plaça de la Mercè.

Com serà el piromusical?

Aquesta Mercè també es recuperaran les exhibicions pirotècniques, amb el XXIII Festival Pirotècnic Internacional a l’Espigó del Gas, divendres i dissabte. I, per tancar les festes, el piromusical tornarà plenament a l’avinguda de Maria Cristina, després de l’experiència de l’any passat, en què es va descentralitzar i es va fer sense música. Serà integrat per uns quants blocs, amb melodies italianes, música en clau feminista, òpera per a commemorar els 175 anys del Gran Teatre del Liceu, música contra la guerra al món i un final de festa.

Roma, ciutat convidada

La festa major d’enguany tindrà Roma de ciutat convidada. La plaça de la Mercè es convertirà en una sala de projecció a la fresca, on de divendres a diumenge s’ha programat un homenatge musical i visual al compositor Ennio Morricone i les projeccions dels films Roma, de Federico Fellini, i La grande bellezza, de Paolo Sorrentino. D’una altra banda, el festival Música Mercè transportarà els espectadors fins a Roma, amb concerts d’artistes com ara Vinicio Capossela, Mannarino, Rachele Andrioli, Paolo Angeli i la mezzosoprano Marta Valero, que recrearà, amb l’Orquestra Simfònica Vozes, el repertori de la gran Mina.

L’artista plàstic i il·lustrador David de las Heras ha estat l’autor del cartell de la Mercè, que uneix tres generacions barcelonines en una mateixa imatge. Així i tot, ha dit que la imatge és oberta a la lliure interpretació: “Potser retrata tres generacions de barcelonines unides per la Mercè, però també pot mostrar una mateixa persona confrontada amb totes les Mercès de la seva vida, amb cadascuna de les etapes vitals que ha travessat”, va dir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any